neděle 17. července 2016

Nedělní miniglosy č.366

Ve španělské Pamploně se uskutečnil tradiční běh s býky, který se bohužel ani letos neobešel bez zraněných. Pražská primátorka chce podobnou tradici zavést i v Praze, aby se ještě zvýšilo renomé města mezi zahraničními turisty. "Rádi bychom od příštího roku pořádali v pitoreskních uličkách Starého města podobnou akci," řekla Nedělním miniglosám paní primátorka. "Nechceme se ale po Pamploně opičit a přesazovat do našeho prostředí cizorodé španělské zvyky, naopak chceme navázat na nejlepší tradice českého národa a poskytnout zájemcům relativně bezpečnou, ale přesto dostatečně adrenalinovou zábavu. Proto začneme ve spolupráci s Ministerstvem kultury, sportu a rodinného stříbra pořádat Pražský běh s voly." Podle odborníků na dobytek by měla být nová pražská akce v porovnání s během s býky výrazně bezpečnější, alespoň pokud jde o fyzická poranění. Co ovšem nadělá s psychikou nepřipraveného západního turisty případná srážka s originálním českým volem, to zatím nelze ani odhadnout.
----------------------
Český statistický úřad oznámil, že i když se meziročně zvýšil export prakticky do všech světových oblastí včetně Evropské unie a USA, k nejvyššímu růstu došlo překvapivě ve vývozu do Mongolska. Podle ekonomických expertů je to dáno především tím, že jsme do mongolských stepí vyvezli další čtyři exempláře chráněného koně Převalského, který má podle zoologů nevyčíslitelnou hodnotu.
----------------------
Podle čerstvých rozhlasových informací obsadila skupina ozbrojenců policejní stanici v hlavním městě Arménie - Jerevanu. Protože však zprávu vydalo Rádio Jerevan, Češi ji mylně považují za anekdotu a marně čekají u rozhlasových přijímačů na humornou pointu.
----------------------
Historický křižník Aurora se po dvouleté rekonstrukci vrátil na své místo na řece Něvě v Petrohradě. "Udělali jsme pár důležitých změn," řekl nám šéf muzea, které se na křižníku opět otevírá: Instalovali jsme více než 50 bezpečnostních kamer, celou loď jsme nově natřeli, instalovali jsme protipožární zařízení a hlavně jsme zaslepili hlavní lodní kanón, aby nějaké opilé kolemjdoucí zase nenapadlo něco nepředloženého."
----------------------
Remake klasického westernu Sedm statečných by se měl točit na olympijském tenisovém turnaji v Rio de Janeiru. "Vzhledem k tomu, jak rychle se tenisté z turnaje odhlašují kvůli nebezpečí přenosu viru zika, možná budeme ještě rádi, když jich v hlavní soutěži aspoň sedm zůstane," řekl Nedělním miniglosám předseda organizačního výboru olympiády. "Původně se z účasti omlouvali pouze jednotlivci, ale počet odhlášených razantně vzrostl poté, co se mezi tenisty rozšířila zpráva, že virus je možné chytit nejen od komárů, ale i od turnajového pavouka."
----------------------
Český ministr obrany Martin Stropnický vyloučil, že by česká armáda připravovala podobný pokus o vojenský puč, který byl o víkendu zmařen v Turecku. "Kdysi jsme o něčem podobném přemýšleli, ale zjistili jsme, že nemáme ani tolik vojáků, abychom dokázali obsadit všechny pražské mosty, tak jsme od armádního puče raději upustili. Navíc vždycky, když se naši vojáci podle mých pokynů pokusili ve spleti pražských uliček se svými tanky najít a obsadit Parlament, skončili - bůhvíproč - u Vinohradského divadla."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Poslední ČERVENCOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Pohledy na veřejnosti běžně nepřístupná místa pražského Emauzského kláštera nabízí květnový článek Několik fotek z vycházky do Emauz.
Usínání je vlastně vyvažujícím druhým pólem ranního letního probouzením kterým se zabývalo haiku z prvního červencového článku. Proto sem dnes dávám i svou nahrávku Ukolébavky z Griegova rozsáhlého klavírního cyklu Lyrické kusy.

Novověk:
Před rokem, když bylo v rozpuku nejteplejší léto, které jsem ve svém životě zažil, jsem napsal malou básničku "Bez...". Jen poznámka pro zavilé botaniky, aby nebyli zklamáni: Latinský název pro můj (nebo spíš moji) "Bez" není "Syringa", ale spíš "Mínus" :-)

Protože časté (a nesmyslné) "holdy" na internetu jsou stále četnější, připomenu článek O holdování a holtování z rozverně jazykozpytné rubriky Jazykové hrádky.

Středověk:
Zmínka o Woody Allenovi v nedávném Haiku probouzejícího slunce mne zase pro změnu přivedla k pět let starému fejetonu O rozesmívání Boha, ve které jsme spolu byli - považte - s Woodym dokonce na rybách!

Pravěk:
Vždycky mě těší, když si přečtu svůj nějaký starý článek a říkám si, že dnes bych ho snad napsal stejně nebo aspoň velmi podobně a ani po více než sedmi letech se za svůj názor ani v nejmenším nestydím. Jedním z článků z úplného začátku blogu je čtenáři tehdy ještě téměř zcela opominutá úvaha O marných zápasech s lejny. Uvidíme, třeba se teď s odstupem nějací noví čtenáři najdou :-).

Někteří lidé o mne říkají, že prý jsem optimista a i já se za něj občas považuji :-). Ale nedávno jsem si při čtení svého dávného článku o jedné slovenské dočasné spolucestující z vlaku uvědomil, že můj optimismus má tedy ve srovnání s ní ještě pořádné rezervy. Článek O věcech, které se přiházejí potvrzuje, že ani lidé, kteří přitahují veškerou smůlu ze širokého okolí, nemusí být pochodující chmurou a depresí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.