sobota 30. července 2016

Oblačná dobřichovická lávka (s příchutí dada lanýžů)

Když jsem opravdu líný - a to je často - nechce se mi vypravit za fotkami nikam daleko, ale popojdu jen pár minut k Berounce, přes kterou vede v Dobřichovicích lávka pro pěší. Na rozdíl od některých starousedlíků se mi moderní konstrukce lávky líbí, ostatně už jsem ji tu kdysi několikrát ukazoval, např. na čtyři roky starém zimním obrázku s vycházejícím sluncem "v zádech" (udělám dnes fotku trochu menší, aby bylo zřejmé, že obrázek je tu jen pro celkovou ilustraci):



Tentokrát jsem si vyšel "zafotit" jen asi tak na hodinku, bez větší ambice posunout světovou fotografii nějak výrazně vpřed; prostě se mi jen líbilo sympaticky oblačné nebe. Na lávce byl neustálý frmol; vede po ní zdejší nejvytíženější cyklostezka, takže i proto dnes neuvidíte žádné nové celkové záběry, ale jen výseky s částí konstrukce a oblačností.









No a když jsem si prohlédl poslední fotku s úhlopříčnými lany, nějak se mi to v hlavě smíchalo s tím, na koho každý den myslím a s mou náklonností k hraní se slovy a vyšla mi z toho malá dada říkanka o dvou pólech gastronomie, které mají s lany podobný slovní základ - o lanýžích a slanečcích :-).

No nevím, nevím, jestli je možné takový bláznivý textík zařadit do říkanek pro děti, spíš je to dnes určeno pro dostatečně šílené dospělé, kteří umějí dát aspoň čas od času rozumu na večer volno:

Řekli mi jeleni s laní, že
z lanovky sbírají lanýže;
že prý tam nemastně - neslaně
se slanečky rostou na laně.

Ochutnám je se svou paní,
pokud i s lanýži
úspěšně slaní :-).

Vidíte, co dělá, když se mozkovým buňkám v předbouřkovém dusnu nedostává kyslíku? A to je ještě letos nádherně oproti tomu, jak šílené a bezútěšně nekonečné bylo vedro přesně před rokem. Včera mi shodou okolností připomněl facebook, že jsem před rokem publikoval Haiku zlatavé řeky s fotografií potvrzující, že tou dobou netekla korytem řeky už prakticky žádná voda, ale jen roztavená láva.

Když porovnám tehdejší oduševnělý text s tím dnešním "ulítlým", říkám si s určitými obavami, kam to asi půjde dál... :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.