čtvrtek 3. ledna 2013

Blogový rok 2012

Jako již tradičně na začátku nového roku se letmo ohlédnu, jak probíhal loňský rok z pohledu návštěvnosti těchto stránek, a taky které články byly v jednotlivých "disciplínách" nejnavštěvovanější:

Podíváme-li se na celková čísla za rok 2012, je třeba říct, že ve všech hlavních parametrech návštěvnosti došlo ke zlepšení: Na blogu bylo zaregistrováno celkem 20 314 návštěv, což je o 21 % více než v roce 2011. K ještě většímu nárůstu došlo v počtu návštěvníků (každý návštěvník je započítán během roku jen jednou), takových návštěvníků bylo celkem 2 886 a meziročně došlo k navýšení o 40 %. Návštěvníci si celkem otevřeli 48 159 stránek, což o 11 % víc než o rok dříve. Můžu tedy konstatovat, že jestliže jsem si před rokem velice pochvaloval pilnost zdejších návštěvníků a čtenářů, v tomto roce jste byli ještě mnohem pilnější a vytrvalejší, kromě tradičních "štamgastů" se objevila řada nových pravidelných návštěvníků a já jsem za všechny, kteří se sem rádi vracíte, moc rád.
 
Loni jsem byl velmi překvapen tím, který článek měl nejvyšší návštěvnost. Jednalo se totiž o článek z července 2009 o knížce Květy Legátové Jozova Hanule. Je to neuvěřitelné, ale tento článek byl nejčtenějším i letos, dokonce měl ještě o dost větší počet čtenářů - celkem 469. Potvrzuje se tak můj předpoklad, že kdybych chtěl pouze zvyšovat čísla návštěvnosti, vyplatilo by se mít tu recenze na většinu povinné školní literatury. To by panečku byla čísla! :-)

Na druhém místě skončila nejčtenější z velmi oblíbených fotohádanek, konkrétně Fotohádanka č.10. Vaše chuť hádat na základě rozumných i bláznivějších indicií, co asi je k vidění na vybrané fotografii, je tradičně vysoká, a jsou tací, kteří by měli nejradši svoji fotohádanku k dispozici každý týden, což jako fotograf nejsem při nejlepší vůli schopen zajistit :-).

Bronzovou medaili letos získal článek Pět filmů, které mě nejvíce ovlivnily, který si přečetlo 241 lidí. Mimochodem, došlo mi, že to byl na dlouhou dobu poslední článek o filmech, což je docela škoda a rád bych tuto skomírající rubriku v tomto roce poněkud oživil.

Ale podobně jako olympiádu nedělají jen medailisti, zmíním se i o několika dalších článcích, které jsou pro mne z pohledu návštěvnosti zajímavé:

Například výrazně vzrostl zájem o fotografie kudlanky nábožné. Dokonce jsem zjistil, že na můj článek s fotkami fešné řecké kudlanky vede odkaz ze strány chovatelů tohoto zajímavého a výtvarně působivého hmyzu. Není tedy divu, že tento starší článek loni přilákal 235 návštěvníků.

Hodně lidí (konkrétně 217) se chtělo dočíst něco o nově vydané knize Pavly Smetanové Pod cypřišem se sklenkou ouza. V tomto případě to samozřejmě svědčí hlavně o chvályhodném zájmu čtenářů o tuto zajímavou knížku o životě na ostrově Korfu, ale s návštěvností mohu být tiše spokojen i já :-).

Z fotočlánků byl největší zájem o fotoreportáž z výletu kolem zamrzlé Berounky. Tak silná a tvarově různorodá ledová krusta, kterou vytvořily silné únorové mrazy není k vidění příliš často a fotky si prohlédlo 214 zájemců. K mému překvapení velmi dobře zabodovala i pražská socha Terezka, která jako druhý článek z nové rubriky Pražské drobnůstky (mimochodem, právě chystám pro tuto rubriku další téma, fotky už jsou připravené) zaujala 207 návštěvníků.

Velmi milým překvapením je pro mne setrvalá návštěvnost a pozitivní hodnocení mých pokusů o básnění. Prakticky každou uveřejněnou báseň si tu přečte 150 - 170 lidí, básničku Naschovávaná, která v rubrice "V řeči mírně vázané" loni "vyhrála", dokonce 181 lidí.

Potěšila mě i vysoká návštěva u výsostně politického článku O ukradené tlačence a církevních restitucích (182 lidí) a u mírně psychedelické povídky O ztracené víle (178 lidí). No a pokud jde o nejnavštěvovanější z vydání Nedělních miniglos - vyhrály Nedělní miniglosy č.175 se symbolickými 175 návštěníky :-)

Možná taky není bez zajímavosti, že nadějných 174 návštěvníků získal během pouhých pár dnů i článek z minulého týdne O nejrychlejším Štědrém dni. A skutečnou perličkou je fakt, že historicky úplně první článek na tomto blogu O chřipce a psím blogu si přečtlo dalších 36 lidí :-).

To byly články z jednoho konce návštěvnického spektra, ale protože jsem poctivý, zmíním se i o těch nejméně navštěvovaných. Nejméně letos "táhl" soubor reportáží ze zářijové Lefkady: Nejméně návštěvníků získal článek O cyklistickém výletu a andělu strážném (pouhých 53 čtenářů), těsně následován článkem Lefkadou na čtyřech vachrlatých kolech (55 čtenářů). Oba texty zde uvádím i proto, kdyby se třeba našli někteří z vás, kteří rádi povzbuzuji právě ty nejslabší a nejméně čtené články, a jsou ochotni si je přečíst i s několikaměsíčním odstupem :-).

To byl stručný průřez "objektivními čísly", které sice nic nevypovídají o kvalitě, ale obsahují někdy velmi zajímavé a rozličně interpretovatelné informace. Každopádně děkuji vám všem - zdejším návštěvníkům - pravidelným, občasným i náhodným, protože jen díky vám je vůbec možné psát o nějakých výsledcích a žebříčcích. Věřím, že i nadále budeme mít dost důvodů se potkávat a že i v letošním roce aspoň občas najdete něco, co vás zde zaujme a potěší.

Ještě jednou všem přeji šťastný a úspěšný rok 2013.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.