neděle 1. července 2012

Nedělní miniglosy č.175

Ukazuje se, že odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nebylo tak nečekané, jak se původně zdálo. Z určitých indicií je dokonce možné usuzovat, že politik se svým odvoláním počítal, protože na jaře prodal kravku a už nezasel.
-----------------------
I když už se zdálo, že z tvorby Václava Havla, bylo vydáno a nakladatelsky zpeněženo úplně všechno, přišli jeho biografové s nečekaným nakladatelským počinem. "Částečně v pozůstalosti a částečně v archívech STB jsme objevili materiál, který je v souhrnu skutečným myšlenkovým pokladem," řekl nám jeden z editorů knihy, která by mohla kandidovat na intelektuální počin roku. "Je pravda, že časově spadají nalezené dokumenty do nejranějšího Havlova tvůrčího období, ale to textu nijak neubírá na myšlenkové zralosti, kultivovanosti a závažnosti, přičemž se nám odkrývají autorova nejniternější přání a osobní i společenské priority." Kniha by měla vyjít ve stejné edici jako její myšlenkový pokračovatel, slavné Dopisy Olze, a bude se jmenovat prostě a výstižně Dopisy Ježíškovi.
 
-----------------------
O půlnoci ze soboty na neděli byla oficiálně přidána jedna vteřina, o kterou se odlišoval reálný čas daný otáčením Země kolem své osy od tzv. přesného času určovaného chodem atomových hodin. K dodatečné vteřině se různé instituce zachovaly různě: Zatímco například japonské železnice promítly přidanou vteřinu do jízdních řádů šinkansenu, čeští odboráři ohlásili připravenost stávkovat za promítnutí dodatečné vteřiny do červnové výplaty železničářů, kteří měli v uvedený den noční službu.
-----------------------
Patnáctiletý Jiří Novák z Pardubic požádal své rodiče o navýšení kapesného, protože by si rád ušetřil na nový mobilní telefon. Svými rodiči byl ovšem okamžitě odvolán z funkce syna za manažerské selhání, protože premiér Nečas v televizi říkal, že kdo není schopen řídit svůj resort bez navýšení rozpočtu, nemá na svém místě co dělat.
-----------------------
Na filmovém festivalu v Karlových Varech měla být představena digitálně restaurovaná kopie filmu Hoří, má panenko režiséra Miloše Formana. Představení ale muselo být odloženo, protože cennou kopii někdo pravděpodobně ukradl. Prezident festivalu Jiří Bartoška ve svém projevu vyzval veřejnost, aby ten, kdo kopii vzal, ji zase okamžitě vrátil, načež zmizela i vloni zrestaurovaná Markéta Lazarová.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.