neděle 8. července 2012

Nedělní miniglosy č.176

Němečtí badatelé z muzea v Karlsruhe našli ve francouzském městě Colmaru zbytky pláště českého reformátora Jana Husa. Vědci se domnívají, že s využitím moderní techniky bude konečně možné rozhodnout dávný spor mezi Husovými příznivci a odpůrci. Husovi zastánci totiž tvrdí, že byl Jan Hus ve všech věcech pevný a zásadový, což jeho odpůrci zpochybňují a doufají, že moderní kriminalistické metody potvrdí jejich podezření, že i Hus byl občas "kam vítr, tam plášť". Specialisté na vzdušné proudění v Evropě ovšem soudí, že je nepravděpodobné, aby byl kousek pláště zavátý větrem z Kostnice právě do Francie, a už vůbec nedokážou pohybem vzdušných mas vysvětlit, jak se zbytek pláště dostal až do závětří colmarského depozitáře.
 
-----------------------
Vzhledem k aktuálnímu tropickému počasí v České republice, kdy často večer a v noci přicházejí v bouřkách silné srážky, roste počet věřitelů, kteří nárokují vrácení některých dluhů, které byly doposud považovány za prakticky nedobytné, přestože dlužníci slíbili je za specifických podmínek splatit. "Ano, věřitelé se v takovém období opravdu aktivizují a dlužníci naopak zjišťují, že se se svými sliby poněkud unáhlili," potvrdil nám nejmenovaný zdroj z odboru tropických úvěrů Ministerstva financí. "Tropický ráz počasí, kdy prakticky každou noc naprší a přes den zase uschne, vyvolává na dlužníky velký tlak a řada z nich své stanovisko "zaplatím, až naprší a uschne," mění na realističtější "zaplatím, až vyhraju ve sportce".
-----------------------
Pražský městský soud vyhověl podnětu Svazu okurek a cuket a zakázal bezplatné používání pojmu "okurková sezóna" pro období, kdy média musí vzít zavděk i obsahově slabšími zprávami, aby udržela celkový objem zpráv. Úspěch podle očekávání nejvíc povzbudil Český svaz kachen, husí a perliček, který již několik let u soudu podobně bojuje za poplatky z každé novinářské kachny.
-----------------------
Hloubkový audit českého zdravotnictví prokázal, že systém je nastavený v zásadě správně a je sám o sobě velmi hospodárný. Potíže systému a jeho vysoké náklady se začínají uplatňovat až v okamžiku, kdy do systému vstoupí pacienti. Pokud tedy pacienty do českého zdravotnictví vůbec nevpustíme, dá se očekávat, že náklady by mohly jít alespoň na některých pracovištích dolů. Ministr zdravotnictví tak optimistický není: "I když je to jednoznačně nehospodárné, je pravděpodobné, že z politických důvodů budeme muset s pacienty i nadále aspoň v omezené míře počítat. Budu proto navrhovat zachování alespoň části bezplatných diagnostických činností, zatímco všechny typy léčby navrhnu převést do nadstandardu."
-----------------------
Milovníci tradičních amerických nekonečných seriálů přijali s nadšením informaci, že Jaromír Jágr, i když se doposud věnoval spíše své hokejové kariéře a nemá velké herecké zkušenosti, bude hrát v Dallasu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.