středa 11. července 2012

Kubistická lucerna

Pozn.: Rozhodl jsem se vytvořit novou rubriku, kterou jsem pojmenoval Pražské drobnůstky. Rád bych tu uveřejňoval krátké informace o zajímavých místech v Praze, o místech, která nepatří k tomu nejvyhlášenějšímu, o čem se píše ve všech průvodcích na prvních stranách, ale spíš o drobnůstkách, které se dají snadno přehlédnout a přitom podle mne stojí za to - navštěvujete-li občas hlavní město - je najít a prohlédnout si je. Uvidíme, kolik se podaří dát dohromady smysluplných tipů, ale nějakou představu na prvních cca 10 "kousků" mám, tak jsem zvědav, jak se tenhle záměr v praxi rozvine a osvědčí. Samozřejmě budu rád za vaše názory, jestli něco podobného má smysl, a budu moc rád, když mi třeba doporučíte i nějakou vlastní "pražskou drobnůstku", která by za to mohla stát, ať už formou vlastního článku jako doporučení k návštěvě nebo jen jako "tip ke zpracování" :-). Můj e-mail pvapenik@centrum.cz je vám samozřejmě i pro tento účel k dispozici.

Pražská kubistická architektura je světovým unikátem, ale jejím projevem nejsou jen slavné domy a vily, ale i jedna na první pohled drobnost, kterou nemusíte dlouho hledat, protože je přímo v centru města, kousek od Václavského náměstí. Dojdete-li na Můstek, stačí projít průchodem obchodního domu Baťa a hned vedle postranní brány k chrámu Panny Marie Sněžné a malý kousek od věhlasné plzeňské pivnice U Pinkasů stojí nenápadná lampa pouličního osvětlení, zřejmě jediná kubistická lampa na světě. Na to, jak vypadá čerstvě (kdysi byla dlouhá léta zcela stranou zájmu a občas se skoro ztrácela pod vrstvou pračího trusu), má už svůj nezanedbatelný věk; je to dáma téměř stoletá, protože ji architekt Emil Králíček navrhl a vytvořil v letech 1911 - 1913.
 

Zajímavý krystalický tvar má především vlastní osvětlovací část lampy


Celkový pohled na lampu ve spojení se zmíněnou postranní bránou ke kostelu Panny Marie Sněžné. Pro mě celkem milým překvapením je praktické kamenné sedátko v dolní části sloupu.


V detailu vynikne i precizní krystalický tvar sloupu z umělého kamene.

Zatímco na Můstku samotném proudí neustále davy lidí, když si dáte s někým sraz "u kubistické lampy", která je jen pár kroků vedle, s velkou pravděpodobností se nepřehlédnete, protože tu budete sami. Fotil jsem ve sváteční slunečný den v časném odpoledni asi deset minut a za tu dobu mi nikdo nevlezl do záběru. Zvláštní klidné zákoutí přímo v centru pulsujícího velkoměsta.


A jako bonus připojuji odkaz na víc než tři roky starý článek o své nejgeniálnější myšlence, kde pražská kubistická lucerna (spolu s tápající pohlednou turistkou) sehrála svoji výraznou roli: O geniální myšlence.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.