čtvrtek 5. července 2012

Fotohádanka č.10

Kdybych měl soudit jen podle návštěvnosti a čtenosti, fotohádanky jsou statisticky vůbec nejpopulárnějšími články na tomto blogu. Lidé zřejmě hádají rádi, navíc článek s fotohádankou je možné přečíst rychle, na rozdíl od delších úvah, fejetonů nebo reportáží. Stačí malá chvilka na zapřemýšlení, hlavou bleskne nápad, no - a komentáře jenom prší.

Když se na to podívám z druhé strany, ani autora většinou fotohádanka nestojí takové úsilí jako delší článek, který by měl mít patu, hlavu a v té hlavě v lepším případě i nějakou myšlenku. Takhle stačí vybrat nějakou z mnoha fotek, nejlépe tu, co se moc nepovedla, a není na ní proto poznat na první pohled, co bylo foceno :-) a jako volitelnou nadstavbu dodat třeba pár indicií, které mohou někoho na správnou odpověď navést a jiného od ní odradit. Optimální pro období tvůrčích krizí, nesoustředěnosti, nenálady a abstinenčních příznaků všeho druhu. Vida, jak se dá pěkně a navíc celkem optimisticky okecat, proč k fotohádánkám sahám poslední dobou tak málokdy :-).
 

I v jubilejní desáté fotohádance položím úplně stejnou neinvenční otázku jako už devětkrát předtím:

Co je podle vás vyfoceno na následujícím obrázku?


A jako obyčejně následuje několik indicií, které by měly již tak dost jednoduchou odpověď ještě zjednodušit.

1. Fotka je dělaná v exteriéru.
2. Fotografie má věrné barevné podání, nejde ani o infračervený záběr ani o barevně upravovaný obrázek.
3. I když mne to z historických důvodů trochu překvapilo, poblíž místa, kde byla fotka pořízena, nebyla v dohledu ani jedna jabloň. Nu což, jsem prostě smolař! :-)
4. Předmět na fotce se nejlépe fotí za večerního tepla, což bylo minulý týden v Jeseníkách bohatě naplněno.
5. Předmět na obrázku má dobrý důvod nemít rád klasickou pohádku Zlatovláska.
6. S fotografováním předmětu makroobjektivem ze vzdálenosti cca 10 cm jsou pro fotografa spojena určitá rizika. Mimo jiné i to riziko, že obraz nebude tak ostrý, jak by měl být, ehmmm...

Přepokládám, že jste uhádli okamžitě a jednotlivé indicie vaše přesvědčení jen potvrdily. Pokud víte, pište do komentářů, pokud nevíte, popusťte uzdu fantazii a něco zajímavého si vymyslete. Jako obyčejně se nehraje o žádné konkrétní ceny, snad jen o to, za jak dlouho se na programu objeví další fotohádanka :-).

Na odpovědi máte celé dva dlouhé a horké sváteční dny, které - jak věřím a jak vám všem moc přeju - prožijete tím nejlepším možným způsobem. Správnou odpověď zveřejním nejpozději v sobotu ráno.

--------------------------------
Abychom si ukázali správné řešení, použijeme druhý obrázek z většího nadhledu:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.