pátek 25. ledna 2013

O blogových narozeninách a prezidentské věštbě

Pozn.: Nemáte-li rádi narozeniny a osobní vzpomínání, nenechte se předčasně odradit tématem dnešního článku. Možná by vás mohly zaujmout aspoň dnešní přiložené narozeninové dárky, jednímž z nich je i "věštba amatérského politologa" aneb "vítěz prezidentských voleb podle Čerfa". Proroctví několikanásobného absolventa Plzeňské večerní haruspicko-ptakopravecké univerzity přikládám na úplném konci dnešního článku, ke kterému se můžete buď pročíst narozeninovým dortem (tato varianta je mi jako autorovi sympatičtější) nebo zvolit úhybný manévr, začít na konci a postupně se vracet. V tom případě ovšem dávejte dobrý pozor na nebezpečí záměny příčin a následků :-).

Z doby, kdy jsme ještě polotajně poslouchávali po rušičkách skřehotající, vrčící a trylkující vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa, si pamatuji kouzelný a často opakovaný výraz, který uvozoval různá výročí významných událostí: "Právě dnes, před třiceti lety…" Napadlo mne to právě dnes, protože "právě dnes, před čtyřmi roky" jsem se - neschopen kvůli náhle propuknuvší chřipce a s uvažováním obtěžkaným čtyřicítkovou horečkou - nedokázal ubránit náhlému popudu, který se mi do té doby již podařilo několikrát překonat, popudu založit si vlastní blog. Ano, měl jsem představu, co napíšu jako první článek, ostatně jeho téma bylo vzhledem k aktuální situaci téměř jednoznačně předučeno, a troufal jsem si vymyslet téma možná na další dva, dokonce i tři články. Týden by tedy blog mohl být v provozu, takže by mohl potěšit tak dva, možná i tři čtenáře :-). Kdyby mi tehdy někdo řekl, že můj blog jednou oslaví těsně po osmistém článku i čtvrté narozeniny, považoval bych to pouze za další z mnoha horečnatých projevů - nutno říct, že jeden z těch příjemnějších. Rozhodně bych tomu nevěřil.
 
Ale blog kupodivu neskonal ani po návratu k běžnému pracovnímu (a časově standardně docela napnutému) režimu a po půl roce si ho sem tam dokonce pár lidí začalo číst. Původní jednostranné zaměření na drobné fejetónky se postupně samovolně rozšířilo i na řadu dalších témat, objevily se zpočátku velmi chladně přijaté Nedělní miniglosy, první povídání o knížkách a filmech, první reportáže, první - se značným studem zveřejňované - básně, no a se zprvu s neskutečnými technickými problémy publikovanými prvními fotkami se konečně otevřela i možnost komunikovat nejen skrze psané slovo, ale i prostřednictvím obrázků.

Ale co vždy bylo, zůstává, a věřím, že třeba ještě nějakou dobu zůstane jednoznačně hlavním "palivem" pro chod zdejšího blogového motoru, je zájem čtenářů a návštěvníků. Mnozí z vás, kteří se teď o čtvrtých blogových narozeninách pročítáte tímto textem, máte svůj díl zásluh na tom, že blog přežil svoje ranná stadia a nebyl při tom uloven některým z četných predátorů, kteří se blogovými novorozeňaty celkem slušně živí. Každý z vás má zásluhu na tom, že zatím tento blog pořád ještě žije a vstupuje do pátého roku své existence. Tak ať je to rok pro všechny zdejší návštěvníky co neradostnější a nejúspěšnější. A pokud se občas i mezi všemi těmi radostmi a úspěchy zaskočíte podívat, co je tu nového, budu samozřejmě moc rád.

K narozeninám patří dárky, a tak pro vás dnes mám dva malé "výroční" balíčky: Tím prvním je několik odkazů na články různého zaměření a z různých období tohoto blogu. Pojďme si s nadhledem připomenout pár více či méně starožitných kousků ze stále ještě se rozrůstající sbírky. Snad to ještě ani po létech nejsou pouhé střepy, a i kdyby byly, snad tedy jen - jak doufám - střepy přinášející štěstí :-).

1. Článek O boxerské demokracii vyšel přesně 1 měsíc po zahájení blogových aktivit, tedy 25.února 2009. Února (naštěstí) zcela Nevítězného.

2. První Nedělní miniglosy, které mají dnes už více než 200 pokračování, vyšly dokonce ještě o tři dny dříve. Zaujalo mě, že v odkazu se pořád uchoval původní název Miniglosy 8.týdne, který se až po publikaci změnil na Nedělní miniglosy č.1. Je vidět, že se s mnoha vydáními opravdu nepočítalo :-)

3. Vzhledem k tomu, že jsem v začátcích blogu měl jen mizerné internetové připojení, publikoval jsem velmi dlouho výhradně texty. První fotočlánek je až z června 2010. Pro zájemce a potenciální návštěvníky přidávám malou vějičku: Minimálně jeden z obrázků prvního fotočlánku s názvem Kouzelná zahrada bude k vidění na mé červnové fotografické výstavě na dobřichovickém zámku. Ale možná taky všechny tři :-).

4. Vůbec poprvé jsem svým čtenářům zprostředkoval svůj výjezd do zahraničí v srpnu 2009, kdy na blogu vyšla série reportáží z výletu na maratón do Helsinek.

5. O Vánocích roku 2010 jsem napsal svoje první haiku (od té doby jich už pár přibylo, takže haiku dostalo dokonce i svou speciální podrubriku v rubrice Autorské texty). Jmenovalo se Půlnoční haiku a od té doby vím, že i skutečnost, že se člověku změní od základů život, se může vejít do pouhých sedmnácti slabik.

6. Specifické období prožil tento blog v září 2011, kdy zde po tři týdny každý den vycházely reportáže z mého putování po Japonsku. Z řady článků jsem vybral deštěm prosáklý a sopečnými plyny čpící text Jezero Aši a sopečná vejce.

Jako dárek by půltucet odkazů mohl stačit, co myslíte? :-). Zvlášť když je tu ještě dárek číslo 2.

Právě jsme totiž v poločase prvních přímých prezidentských voleb. Již zítra se dozvíme konečné výsledky, načež se náhle všude vyrojí stovky moudrých hlav, které budou vysvětlovat, že přesně takové výsledky očekávaly a dávno předvídaly. A protože mě tyhle volby zajímají, zkusím si poctivě předem zavěštit jako Libuše, čí sláva se již zítra odpoledne našich malých českých a nízko položených hvězd dotýkati bude. Co myslíte? Bude vítězem voleb Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg?

Osobně si myslím, že vítězem těchto prezidentských voleb bude... Miroslav Kalousek :-). Je to pro vás překvapivý názor? Ano, samozřejmě trochu přeháním a provokuji, přesto si to ale myslím. "No vidíte, já vám to říkal, že je ten lump spojenej se Schwarzenbergem!" zavyl by jistě rozčilený podporovatel Miloše Zemana. Ale vysvětlení mého názoru je trochu jiné. I když bych byl vzhledem ke svým preferencím nespokojený a jen nerad si to připouštím, domnívám se, že ve volbách nakonec těsně vyhraje Miloš Zeman. Podpora Karla Schwarzenberga ale bude tak velká, že do příštích voleb do Poslanecké sněmovny nestačí úplně vyčichnout a mnoho lidí si vzpomene na emocionální vzedmutí z těchto dnů, což se může pozitivně odrazit v preferencích Schwarzenbergovy strany TOP09. Naproti tomu vítězství knížete může být pro TOP09 smrtící, protože bude muset plnou odpovědnost za stranu převzít právě Miroslav Kalousek a bez knížecí střechy nad hlavou to bude mít v dešti často zaslouženě nenávistných střel zleva i zprava velmi těžké. Proto si myslím, že nepříliš výrazné vítězství Miloše Zemana může být ve skutečnosti paradoxním vítězstvím někoho jiného :-).

Ale prosím, berte to jen jako osobní názor úplného laika, který navíc v mnoha ohledech nesouzní s tím, jak bych situaci rád viděl já. Svůj hlas dám zítra Karlu Schwarzenbergovi a budu zvědav, jak mi moje věštba vyjde. Doufám, že nevezmete útokem sázkové kanceláře a nebudete pak na mně vymáhat náhradu za nevýherní sázenky. Aspoň uvidím, jestli bych se jako profesionální Libuše uživil :-).

Text je uzavřen, narozeninové dárky rozdány. Právě jsme vykročili do pátého roku a já vám děkuji za váš zájem a neutuchající podporu. Tak ať ten pátý rok stojí ve všech ohledech za to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.