neděle 13. srpna 2023

Nedělní miniglosy č.696

Po týdnu poctivého deště se nám vrátilo léto a prázdniny mohou pokračovat v celkem normálním rytmu - s tím, že za kopci na obzoru už pomalu vykukuje školní rok. V normálním rytmu zatím pokračují i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", což - upozorňuji předem - nebude platit příští neděli 20. srpna, kdy budou mít NMg malou jednonedělní prázdninovou přestávku. Každopádně srdečně vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního 696. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku.

Od minulého vydání Nedělních miniglos jsem zde na blogu stihl napsat jen jediný článek, kterým byla malá rodinně-numismatická vzpomínka na mého strýčka Jirku, který po vzoru Jaromíra Hanzlíka z filmu Slavnosti sněženek často měnil a obdivoval krásné věci - O krabici od bot a holubím domě. Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek s trochu neobvyklým názvem Jak nejlépe připravit ichthyosaura a hlavně  představení opravdu pozoruhodné knihy Ivana Klímy Láska a smetí a přidám i další příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, který jasně ukázal, že Praha v používání smajlíků předběhla zbytek světa o pěknou řádku let: Malostranský smajlík v Thunovské ulici. Z hlubšího archivu dnes připomenu speciální článek pro ty, kterým nevadí chodit do schodů nebo se aspoň dívat na to, jak do schodů chodí někdo jiný. Devět let stará reportáž nás zavede do starodávného chrámového komplexu Jamadera v severní části ostrova Honšú. A protože na vrcholu jsou právě perseidy a jejich sledování, povídečka z roku 2011 O padající hvězdě nám představí, co se děje, když spatříte padat hvězdu a stihnete si ve stanoveném časovém limitu - přesně podle obchodních podmínek - něco přát.
 
Příští týden sice nemám žádnou dovolenou, jak by se podle právě ohlášené "redakční dovolené" mohlo zdát, ale koncem týdne budu trochu rozježděný a ještě není úplně zřejmé, co se všechno podaří vyřídit a co bude muset počkat na září. Když všechno vyjde, je možné, že se ve speciální rubrice Morgenstern zmíním o jedné Morgensternově básničce, o jejíž překlad se pokoušet nebudu, protože ten nejlepší už, myslím, existuje - jako báseň i jako krásná rocková skladba. Věřím, že se na těchto stránkách opět brzy potkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Někteří vědci se začínají přiklánět k teorii, že vesmír může být asi dvakrát starší, než se doposud soudilo. Novináři od té doby bombardují zastánce nové teorie spoustou fundovaných kosmologických dotazů; především je zajímá, kde byl vesmír na plastice, protože na svůj věk teď vypadá opravdu skvěle.
----------------------
Vzhledem k tomu, jaké vášně se rozpoutaly na sociálních sítích i v reálném světě kolem sobotního pochodu Prague Pride pražskými ulicemi, nařídil premiér Fiala, aby zejména při přechodu pásma večerních dešťových přeháněk byla v obcích důsledně monitorována situace a ke každé případně vzniklé duze byl co nejdříve vyslán antikonfliktní tým.
----------------------
Hnutí STAN a TOP09 ohlásily, že rozumným termínem pro přijetí eura v České republice může být rok 2030. Zároveň se chtějí zaměřit na detailní komunikaci všech výhod přijetí společné měny směrem k veřejnosti, což se sice může zdát jako velmi náročný úkol, na druhou stranu by podle finančních expertů mělo být výhodou, že takový výčet zabere jen minimum času. 
----------------------
Zatím stále není jasné, jak dopadne snaha pražského magistrátu zabránit konání říjnového koncertu světoznámé ruské pěvkyně Anny Netrebko v pražském Obecním domě. Situaci komplikuje skutečnost, že umělkyně má kromě ruského i rakouský pas, protože podle dobře informovaného vládního zdroje Nedělních miniglos se v poslední době speciálně úředníci ministerstva vnitra, od kterých se čeká v této věci rozhodující slovo, z neznámých důvodů zdráhají jakkoli vystupovat proti Rakušanům.
----------------------
Paniku mezi návštěvníky kyjovského festivalu Slovácký rok vyvolala dezinformace, že tradiční jízdy králů se podle nařízení Evropské unie v žádném případě nesmí zúčastnit nedospělý chlapec na koni a v typicky republikánské společnosti není k dispozici ani žádný jiný král, takže aby organizátoři nepřišli o možnost i nadále využívat tradiční název akce, bude místo toho mezi diváky vpuštěno několik ze zoologických zahrad vypůjčených lvů - králů zvířat. Policie vyhlásila pátrání po zatím neznámém dezinformátorovi, kterému vzhledem k závažnosti obvinění hrozí za šíření poplašné zprávy až pět let nepodmíněně. Pokousaní, poškrábaní a rozsápaní návštěvníci festivalu byli mezitím rozvezeni do okolních nemocnic.
----------------------
Podle zatím neoficiálních informací z prostředí cizinecké policie probíhá rozsáhlé vyšetřování v rámci akce s krycím názvem Arachné, které postupně odhaluje komplikovanou síť organizovaného omezování osobní svobody a zneužívání otrocké práce, protože zlenivělí čeští pavouci si prý běžně najímají ukrajinské pavouky, aby jim pletli svou kvalitou vyhlášené české sítě. 
----------------------
Brněnská primátorka Markéta Vaňková ukázala na speciální tiskové konferenci výsledky negativního testu na drogy a zároveň podala žalobu pro podvod na svého dealera.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. AD #5) A vzápětí se objevila další dezinformační (a poplašná) zpráva, že mezi lvy byl i ruský agent Lev Nikolajevič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl právě ten lev, který nekousal ale škrábal :-).

      Vymazat
    2. Škrabalem bývali nazýváni pisálci a tohle je asi spisovatel, trochu prý rozdíl, co myslíš, Petře...Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Každý spisovatel je zároveň i pisálkem, záleží vždycky na úhlu pohledu :-).

      Vymazat
  2. Antikonfliktní týmy by měly doprovázet i lidi, kteří mají shodou okolnosti duhové deštníky. My jeden máme a kolem půlky srpna ho raději po předchozích zkušenostech necháváme doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dostal od svého zaměstnavatele na odchodnou na dva roky prázdnin deštník černý, který mi zatím komplikace nepřináší. Ale v dnešní vypjaté době ani u černého deštníku antikonfliktním týmem nepohrdnu :-).

      Vymazat
  3. U nás v Pirknpurku byl vyslán antikonfliktní tým do Staré hospody, protože se proláklo, že starej Plášil tam od rána chlastá jak duha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude krásný nekonfliktní svět s tolika antikonfliktními týmy... :-).

      Vymazat
  4. V jedne povidce JS.Baara je tsjemstvim nejlepsiho snupaveho tabaku to, ze se do nej pridava jemne drcene sklo a kravinec...Doba holt pokrocila a dnes jsou ty prisady do snupaveho tabaku zase trochu jine...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ona ta pravá zásilka přišla až teď v banánech, tak se původně muselo trochu zaimprovizovat :-).

      Vymazat
    2. Petře, tomu říkám aktualita! na co čekat do neděle? Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Milý Petře, dnes ses vyšvihl a všechny miniglosy beru a nevím, zda jsem se víc pobavila nebo podivila.
    Také pořadové číslo těchto miniglos má sílu!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, za chvíli budeme dělat další jubilejní výběrové číslo :-).

      Vymazat
  6. Poslední miniglosa tomu nasadila korunu! :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím, se, aby měly Nedělní miniglosy pokud možno dobrou pointu a tentokrát to, myslím, docela klaplo :-).

      Vymazat
  7. Lezarts
    Docela atraktivní témata na “okurkovou sezónu”:)

    OdpovědětVymazat
  8. Markétka je pořád kus baby, nechce se mi věřit, že by si dobrovolně ničila život bílým práškem!

    OdpovědětVymazat
  9. V ramci nove multi kulti tradice by se jizda kralu mohla symbolicky potkat s LGBT pruvodem a pokracovat dal jako jizda kraloven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máme, obávám se, další antikonfliktní tým...

      Vymazat
  10. Vesmír se prý prokázal platnou občankou a tak se zbývá zeptat, kde jsou mé banány? Nemá je náhodou paní primátorka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banány? Obávám se, že co Albert schvátí, už víc nenavrátí...

      Vymazat
  11. Pěvkyně Netrebko nakonec v Praze nejspíš vystoupí, protože uplatňování kolektivní viny vůči ní nejde dohromady s odmítáním kolektivní viny Ukrajinců kvůli násilným činem,. kterých se zde jejich jedinci dopustili. To už si ani splachovací Rakušan nedovolí spojovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavý. Ale zase - kdy naposled se psalo o opeře na hlavních stránkách novin ? :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.