čtvrtek 10. srpna 2023

O krabici od bot a holubím domě

Kdysi jsem tady už napsal článek O bedně plné peněz, o pohádkové krabičce, která svému majiteli, mému dědečkovi, nepřinesla ani štěstí ani bohatství, dalo by se říct spíš naopak, i když krabička sama v tom byla dočista nevinně a netušila, jak bude zneužita vykonavateli dočasné vůle "nejpokrokovějšího společenského řádu na světě". Dnes připojím pár slov o jedné minci, která je, myslím, také spojena, s docela zajímavým příběhem, a proto ji nemůžu ani vyhodit, ani vyměnit, ani prodat (ostatně není sama o sobě podle katalogů bez fantazie ani nijak zvlášť cenná). Je to mince vhodná asi k jediné věci - k tomu, aby o ní byl napsán blogový článek. Kdoví, třeba to ten příběh dokáže uchovat o něco málo déle, než se uchová v mé paměti, protože v paměti nikoho jiného už možná, kdoví, se všemi souvislostmi nezůstal, protože svědků ubývá.

Když jsem byl malý, moje chotěšovská babička čas od času vzpomínala na to, že prý naše rodina měla po svých předcích krabici od bot plnou rakouských a německých stříbrňáků. "To by mě zajímalo, kde může bejt," nechápavě kroutila babička hlavou a dodávala, že si na krabici moc dobře pamatuje, jenom ji už pár let neviděla. Bral jsem to dlouho s určitou rezervou jako běžnou součást rodinného pábení, ve kterém se z drobných nehod a nepřívětivostí stávají katastrofy, z lidí střední postavy obři a z titěrných krabiček rozložité krabice od bot. Když můj táta začal kdysi dávno "sbírat mince" (dávám to do laskavých uvozovek, protože v jeho minimalistickém pojetí to znamenalo především dát si od každého ročníku stranou tři kusy od každého nominálu normálních platných mincí, které člověk nosil v kapse) rodinné vzpomínání na krabici od bot plnou stříbrných tereziánských a jiných tolarů se ještě zintenzivnilo, ale vyvolané vzpomínky nikdy nepřinesly ani jedinou stopu. Po rodinné památce se prostě slehla zem. Panejo, to ale mohla být zajímavá sbírka, představoval jsem si tereziánský poklad v krabici od bot, nejlépe samozřejmě od těch vysokých zimních, aby krabice byla co největší a tolarů se do ní vešlo co nejvíc. Jak opojný to musel být pocit - brát těžké stříbrné kotoučky jeden po druhém a zjišťovat, jaký panovník je nechal vyrazit, kdy a ve které mincovně k tomu došlo, a přemýšlet o tom, jakýma rukama na své pouti světem asi prošly a k čemu všemu svým majitelům posloužily. Ale rodinný poklad zmizel a všem kromě bezbřehých optimistů (a těch ve zdravě racionálním chotěšovském rodu zas nebylo mnoho) muselo být jasné, že to není tím, že by se jen ostýchavě schoval do ticha komory nebo přítmí sklepa. 

Až po drahné době se k činu doznal (a to ještě jen omezenému počtu přísně vybraných lidí) můj strýček Jirka. Svérázný a svéhlavý solitér se schopnostmi lidového vypravěče, sice bez velkých škol, ale zato člověk povětšinou velmi zdravého a břitkého úsudku, který pro upřímné slovo nikdy nešel daleko. Když byl  ještě teenagerem, zatoužil založit si chov holubů a potřeboval pro něj zdravý zárodek. Jeho kamarád a dosavadní majitel onoho zárodku, se vyjádřil, že by byl ochotný vyměnit párek holubů za pušku, kterou ovšem můj strýček nevlastnil, takže mu nezbylo nic jiného než vyšmelit pušku s někým dalším. Nemaje v tu dobu dostatečného obnosu v platné měně, směnil tedy pušku za měnu dávno neplatnou - z rodinné krabice od bot. K čemu by ji asi ještě někdo potřeboval, když se tak nestalo po dlouhá desetiletí a nejspíš i nějaké to století? A tak můj strýček Jirka vložil do hry rodinné mince v krabici od bot, získal za ně pušku a tu pak směnil za holuby. Ano, měl z toho špatné svědomí, ještě když jsem ho naposledy navštívil, vzpomínal na to a snad se za tu svou tehdejší výrostkovskou naivitu do posledních dnů styděl, ale to vše bylo, myslím, bohatě kompenzováno blaženým pocitem z možnosti založit a opečovávat velký holubářský chov.   

Je to 40, možná 45 let, byl u nás strýček Jirka na návštěvě a mému otci - svému bratrovi - tehdy jako malý odpustek za to, že právě jemu, počínajícímu zájemci o numismatiku upřel svým teenagerským počinem možnost založit si sbírku na tom, co obsahovala směněná rodinná krabice od bot, přinesl darem jeden stříbrný tolar, přidal omluvu a jako obyčejně i několik veselých historek. A já nikdy nezjistil, jestli šlo o poslední dochovaný pozůstatek našeho staletého rodinného pokladu, který omylem vypadl z krabice od bot a zakutálel se do kouta či zapadl pod koberec, nebo jestli tenhle tolar strýc s někým jednoduše vyměnil za obraz "krajinky v zimním hávu". Mnohem romantičtější by byla první varianta, ale o dost pravděpodobnější je, jak jsem Jirku znal, ta druhá.

 
Když se na minci podíváme, hned je zřejmé, že jde o konvenční tolar saského krále Friedricha Augusta (opis na aversu FRID . AVGVST . D . G. REX SAXONIAE). Tolar je z roku 1812, přičemž Friedrich August vládl v letech 1806 až 1827 a tato mince se razila od roku 1807 do roku 1817. Nápis na reversu ZEHN EINE FEINE MARK připomíná, že tento tolar obsahuje přesně 1/10 tzv. kolínské marky (hřivny), která obsahovala 233,856 g ryzího stříbra. Mince tedy obsahuje 23,38 g stříbra, což při použitém 83,3% stříbru, ze kterého byla mince ražena, znamená, že mince váží 28,06 g. Zajímavá jsou malá písmenka S.G.H. pod znakem, která potvrzují, že mince byla ražena v drážďanské mincovně v době, kdy ji vedl mincmistr Samuel Gottlieb Helbig.
 
Když strýček Jirka loni v květnu ve svých 74 letech zemřel, zůstalo po něm na půdě jeho stodoly kousek od Chotěšova velmi dobře dlouhodobě opečovávané rozsáhlé holubí hejno, holuby choval po celý život a kdoví, nebýt "ztracené" krabice od bot, možná by se mu ani nepodařilo chov založit. Každopádně jsem přesvědčen, že - i když by nejspíš finanční poradci, kteří umějí jen bryskně kalkulovat, ale ne opravdu vážit, takovou směnu nedoporučili jako vyvážený obchod - to bylo v důsledku nesmírně dobře investované "rodinné stříbro". Vždyť co za cenu je jedna krabice od bot se stříbrem za velký "holubí dům" a celoživotní radost?
 
A mně jako památka zhmotňující vzpomínky zůstal jeden starý saský tolar, který se mi vůbec nehodí do žádné části mé velmi skromné mincovní sbírky. V mé "krabici od bot" je to solitér - tak trochu podobný člověku, díky kterému tuhle minci mám. I proto vím, že ji nemůžu vyhodit, vyměnit ani prodat, protože bych celý ten dávný rodinný příběh, jehož je tenhle stříbrný kotouček důkazem a v jistém smyslu slova průvodcem, nevratně poškodil a bez příběhu a bez souvislostí je tato jinak celkem obyčejná mince skoro bezcenná, i když na první pohled vyhlíží štramácky.
 
Protože - navzdory tomu, že se tak mnozí domnívají - všechno se na (platné) peníze, myslím, jednoduše převést nedá. Nevím jak vám, ale mě to pomyšlení přináší úlevu :-).
 
 
Pozn.: Myslím, že strýček Jirka byl asi nejexotičtějším čtenářem mého blogu. Nikdy totiž moje stránky nenavštívil, ale urputně vyžadoval, abych mu čas od času tiskl "výběr článků", který pak s gustem četl. Rozmlouval mi některé kroky v osobním životě, které jsem udělal a dále dělám, ale myslím, že byl nakonec docela spokojen s tím, že mě nepřesvědčil. A vůbec, jak je možné, že o něm - milovníkovi sportovních vozů, které 50 týdnů v roce opravoval, aby si v nich mohl 2 týdny zajezdit,  a který mě v roce 1988 zásoboval samizdatovými Lidovými novinami, na blogu dnes píšu poprvé?! :-)    
 
P.S.: Dočasně jsem zařadil tento článek do rubriky Perličky z archivu, což samozřejmě není odpovídající, ale zvažuji po dvou letech založení nové rubriky Příběhy mincí. Tak uvidíme, jestli si toto téma svou samostatnou rubriku v dohledné době zaslouží.

27 komentářů:

  1. Krásný příběh. Podnikavý strýček Jirka by si jistě s gustem přečetl i tento článek. Kdybych byla v jeho botách, snažila bych se vyvekslovat pušku jen za část stříbrného pokladu ve škatuli od bot. Ale hlavně, že se mu podařilo splnit svůj cíl s tím chovem holubů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě by mě zajímalo, co všechno v krabici od bot bylo. Ale ono i to sbírání desetníků podle ročníků ražby umí být napínavé, to znám dobře z vlastní zkušenosti. Jen potenciální zloději podobně konstruovanou sbírku moc neocení :-).

      Vymazat
  2. Zajimave, jeden muj stryc take choval (postovni) holubi, pak ale presel na chov a odchov 4papousku...Jednou jsem u nej v detstvi byl a byl jsem nadsen...Pak ale, v pulce osmdesatych let, keste pred revoluci,protoze papousky chovalo hodne lidi, jejich cena prudce klesla...Na chov nezanevrel, ale musel jej omezit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On byl strýc Jirka velmi praktický chovatel. Třeba uměl uvařit výbornou holubí polévku :-).

      Vymazat
  3. To je tedy Příběh s velkým P (anebo taky příběh za všechny prachy). Mně kdysi dávno moje babička slíbila svůj prstýnek s briliantem a pár dalších rodinných šperků z její tyrolské dynastie:), až budu velká. Ale po její smrti jsem byla ještě malá a všechno se někam záhadně rozkutálelo. A vlastně jsem i docela ráda, protože jsem měla celkem živou pubertu a hryzalo by mě dodnes pomyšlení, za co bych byla možná tenkrát schopná takový poklad rozfofrovat já osobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tyhle příběhy rád. Tím spíš, když je možné je nahlédnout z odstupu a ubezpečit se, že to, co by mohlo bezprostředně vypadat možná hloupě nebo nefér, se z dostatečně dlouhého časového odstupu může nakonec projevit jako pozitivní. No jo, ale dobrat se k takovému nadhledu ne za 60 let ale do zítřka... :-).

      Vymazat
  4. Lezarts
    Jedna malá mince, ale velké téma k vydařenému příspěvku!
    Není nad rodinné stříbro… můžeme upravit rčení, “mlčeti zlato a psát o stříbře”:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, jeví-li se příspěvek jako vydařený, děkuji. Někdy skýtá zajímavé příběhy dokonce i rodinná měď :-).

      Vymazat
  5. Břitký úsudek a vymění párek holubů v ceně stovky za pušku v ceně několika tisíc, kterou ještě navíc vymění za stříbro? Ještě za historické mince, které mají s přidanou historickou hodnotou cenu v řádu tisíce, dvou tisíc za kus?

    A zbytek rodiny se s ním baví a raduje se, jak to "šikovně" investoval do své vlastní sobecké celoživotní radosti a pro ostatní nic nezbylo? Když holubi vám můžou vlítnout na půdu i sami od sebe nebo vám je nějakej chovatel dá zadarmo, podobně jako se rozdávají přebytečný koťata?

    Nikdo v rodině mu nic neřekl? U nás se stalo něco podobnýho, jeho by dotyčnýho poslali ty mince zase nakoupit (a vydělat na ně), přestalo by se s ním nejspíš úplně mluvit a hlavně by mu připomněli všechno, co si kdo za ta léta potřeboval nakoupit a neměl na to.

    To u vás za těch 60 let nikdo v rodině nepotřeboval peníze na zuby nebo operaci? Na studia dětí, kurzy, řidičák? Na podnikání či lepší práci? Na auto či bydlení?

    V těhle situacích je hlavní problém, všechno okolí, protože se na vás koukají jako na toho, co se nechá ošidit (a tedy se mu to může dělat dál), jako na toho z rodiny, kde se navzájem okrádají ( lepší si na něj dávat pozor), spousta lidí vás pak nebere vážně, asi jako nebere nikdo vážně chlapa, kterýho podvádí manželka nebo mu dokonce udělá dítě s jiným. To se mu pak směje celá vesnice a někdy i do obličeje. Synovi říkají po kom jseš tak blbej, když má tátu inženýra, když oficiální otec je traktorista.

    Já bych tu minci neskladoval ani za nic, jen abych si tu zlodějinu nemusel připomínat.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíte, jak jsem rád, že mám právě svou rodinu a ne tu vaši.

      Vymazat
    2. Vždyť jsou úplně stejné.

      A.P.

      Vymazat
    3. Míra
      Pro A.P.
      Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí...Ani za poklad.

      Vymazat
  6. Dobrá investice, celoživotní radost má větší váhu než hromádka starých mincí, navíc neznámé hodnoty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím a i proto tady tu historku uvádím. Jako pozitivní příklad, byť možná pro někoho obtížně pochopitelný :-).

      Vymazat
    2. Jiljí Záruba

      Stříbro stojí víceméně pořád stejně (vyhledem k práci) a hodnotu konkrétní mince najdete dvěma kliknutíma na netu.

      A.P.

      Vymazat
    3. Možná jste měl na mysli spíš cenu a nikoli hodnotu ;-)

      Vymazat
    4. pro A.P.
      Autor píše, jak babička vzpomínala, že měli "krabici od bot plnou rakouských a německých stříbrňáků". Možná měli něco, za co by dnes dostali majlant, ale také to mohlo být jako s těmi metály z pohádky Tři veteráni (za ně si koupíte prd). To je jedna rovina, druhá je v kouzlu klukovských výměn, vzpomínám, v našich očích byla hodnota věcí, které jsme si mezi sebou směňovali, úplně jiná než jejich skutečná, však rodiče mnohdy lomili rukama. Ne každý chceme být byznysmenem. Pravdu máte v tom, že když někdo v minulosti něco "špatně vymění" (nerozhodne se správně), neměl by v současnosti skuhrat, že nice nemá (a že za to může vláda). Ale autor tak snad nečiní...

      Vymazat
    5. Jiljí Záruba

      Stříbrňáky jsou ze stříbra a to má přes staletí pořád vícemnéně stejnou cenu, podobně jako zlato. Je to drahý kov.

      Proto se říká rodinné rodinné stříbro, když se myslí to nejcennější v majetku rodiny (firmy, státu).

      Ten tolar saského krále je normální měna své doby. Tak tisícovka až dvě za kus. Dneska je nejobyčejnější uncová mince tak 500 kč.

      Naproti tomu metály ze Třech veteránů byly barevné plíšky z běžného kovu a cenu měly jen symbolickou, v kontextu armády. Jejich vlastní cena byla jen cena plechu, emailu a dalšího zpracování.

      Dnešní mince jsou symbolické, takže menší ceny než cena, kterou reprezentují. Peníze ze stříbra mají cenu stříbra PLUS historickou cenu podle vzácnosti a stavu.

      Kouzlo klukovských výměn je když kluci mění svoje vlastní klukovský věci, odznaky za skleněný kuličky, májovky za verneovky, prak za kapslovku. Na chytání se za hlavu je když vymění knížku za odznak.

      Né, když sáhnou po věcech dospělejch, jako jsou šperky, obrazy, drahý známky atd a vyměňují to za klukovský věci. To je už spíš na vejprask a výpravu za novým majitelem.

      Ani jako dítě by mě nenapadlo jít s někým měnit za něco rodinné šperky.

      Celý mě to připadá, že strejda byl jak dnešní vláda, která taky vypadá, že nemá ani ponětí, co má jakou má co cenu a všichni nás kvůli ní jen škubou a škubou.

      A.P.

      Vymazat
    6. Dnes je to s tím odhadováním ceny přesně opačně než dřív. Dřív lidé cenu svých rodinných cenností spíš podceňovali, dnes mě občas překvapí absolutně nekritické očekávání, jak obrovskou cenu asi mají i ty nejobyčejnější plíšky nejmizernější kvality. Mrzí mě, když občas někomu musím říct, že cena jejich mincí po babičce se nepočítá v očekávaných tisících ale nejvýš v desetikorunách, ale nic s tím nenadělám.

      Samozřejmě, vy už jste byl jako dítě moudrý, vzdělaný a zkušený, to se vůbec nedá srovnávat. Ale tipnul bych si, že poštovní holuby nejspíš nemáte, že ne? :-)

      Vymazat
    7. Ještě jednou. Jsou mince ze stříbra, které mají vždy přinejmenším cenu stříbra a pak jsou mince symbolické, jejichž vlastní cena ji mizivá.

      Stříbrňáky jsou ze stříbra. Tak to je napsané nahoře. Taky tam je napsáno, že jich byla krabice od bot, čili několik kilo stříbra.

      Jestli tak krabice plná stříbrňáků byla umělecká licence a byly to ve skutečnosti nikláky atd, tak mluvíme každej o něčem jiným.

      Já jsem jako dítě nebyl ani tak moudrý, to jen rodiče měli alespoň tolik soudnosti, aby ty věci zamkli a nenechali nakládání s nimi na dětech.

      Poštovní holuby opravdu nemám. Nemáte je mimochodem ani vy, nebo jste je neměl většinu života. Naši zloději investovali nakradené do podnikání a nerozněžňuju se z toho nad nima, jak se jim pěkně daří a co z nakradenýho vybudovali a jak si pěkně pomlaskávaj nad korytem. Prostě to jsou jen zloději a nemá cenu se s nima bavit, i když oni by taky nejraději dělali jakoby nic a machrovali a dělali vtípky.

      Holuby bych si nepořídil ani kdybych na to měl peníze. Nikdy mě to nezajímalo. Jo, pohladit si holuba u chovatele, koukat na holuby jak přistávají a to je tak všechno. - Každej žijeme něčím jiným.

      A.P.

      Vymazat
    8. Děkuji za snahu mi vysvětlit, jak je to s cenou stříbrných mincí; snad se nebude z mé strany jevit neskromné, když podotknu, že o určování cen mincí vím docela dost a vaše - byť opakované - vysvětlení mě v tom o moc dál neposune. Pokusil jsem se ve svém komentáři jen trochu zobecnit přerod vnímání mincí (ať už z drahých nebo obecných kovů) v porovnání "kdysi dávno" a "nyní". Dřív k tomu řada lidí přistupovala ve stylu "jo, něco doma mám, ale nestojí to za řeč" (a pak se z toho třeba vylouply staré tolary a viděl jsem i antické drachmy), zatímco dnes by lidé nejraději každý zatoulaný desetník z mariáše nabízeli za tisíce. Není mimochodem marné nakouknout do starých aukčních katalogů a budete možná překvapen, za jak nízké ceny se kdysi prodávaly obyčejné tolary, byť to přesně odpovídá vašemu zdůraznění spodního limitu ceny takových mincí na ceně stříbra, která na přelomu 50. a 60. let byla pod dolar za trojskou unci, i když samozřejmě dopady na socialistický trh byly jen nepřímé a zpožděné a projevovaly se zde i mnohé jiné netržní vlivy.

      Ale jinak celkem souhlasím, že opravdu mluvíme "každej o něčem jiným". I tak děkuji za názor a za diskusi.

      Vymazat
  7. Chceme víc článků o strýčku Jirkovi! :-) Mně babička slíbila, že mi ke svatbě dá medailonek, který právě k tomuhle účelu koupila krátce poté, co jsem se narodila. Jenže jsem se vdala a babička medailonek ne a ne najít. Hledala ho dlouho a neúspěšně, pomáhala jí i moje máma, prohledaly doslova všechno, ale medailonek nikde nebyl. Když pak několik let po mojí svatbě babička umřela, našli jsme medailonek v dřevěné kazetě, kterou měla babička na velmi exponovaném místě na peřiňáku. Byl úplně na vršku, naprosto nepřehlédnutelný. Dodnes si to nedovedeme vysvětlit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že teď poněkud znervózněla celá řada mých dalších strýčků :-). Nejspíš se medailónku zachtělo nebýt viděn. Je-li odhodlání našich věcí upřímné, dokážou se před námi schovávat velmi účinně a dlouhodobě a pak zase zjevovat náhle a zcela nepochopitelně :-).

      Vymazat
  8. Tvrdím to furt, za vším je třeba vidět holuba. Rok 2024 hodlám vyhlásit rokem Holuba.

    OdpovědětVymazat
  9. Petře, skvělý článek. Přechovávám jednu minci, kterou jsem našla před mnoha a mnoha lety na Masaryčce ( nádraží ) na zemi a mám ji pro štěstí.Aby se mě držely peníze.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať nalezená mince dobře funguje :-).

      Vymazat
  10. Krásný příběh, strýčka úplně chápu, na koníčcích se nemá šetřit, i když tedy platbu v tomto případě nechtěně uskutečnila babička.
    Já jsem kdysi s kamarádem vyměnil sbírku známek za knihu z edice Knihy odvahy a dobrodružství, po které jsem hodně toužil a která už se nedala koupit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.