středa 23. listopadu 2011

O bedně plné peněz

Jako už mockrát předtím jsem se v posledních několika dnech pokusil probrat se věcmi z minulosti, které jsem uchoval v podobě různých archiválií, relikvií a cetek, jejichž význam nespočívá v ceně, ale v příběhu, se kterým jsou spojené, v kontextu, který většinou nikdo kromě mne nezná. Spousta pohlednic, vstupenky, fotografie, jízdenky, kuponové knížky z doby privatizace, občas novinový výstřižek, prostě naprostá všehochuť věcí z různých dob, míst i souvislostí. A taky malá, stařičká a mnoha doteky ohmataná krabička z tvrdého papíru, se starou fotografií jakési předválečné ozdravovny. Malá a docela těžká krabička, těžká, protože plná starých neplatných a ošoupaných mědiniklových korun z roku 1946. Nic zvláštního. Bezcenná krabička s bezcenným obsahem. Co už při případném "redukčním úklidu" vyhodit jiného?

V tu chvíli jsem se propadl asi o čtvrtstoletí zpátky, kdy mi o této škatulce s mincemi vyprávěla moje babička. Když v nechvalně proslulé době let padesátých tehdejší "lidově demokratický" stát usoudil, že babiččin manžel a můj dědeček je spíše jeho nepřítelem než přítelem, protože černobílé vidění tehdejší doby jako by nezvládalo rozeznávat odstíny šedi, pokusil se najít pro to důkazy, byť je v tehdejším justičním nečasu vlastně k ničemu důležitému nepotřeboval. Stát tedy - zastoupen poslušnými vykonavateli, protože každá vůle si nakonec vždy najde dostatek ochotných vykonavatelů - vykonal v domě mých prarodičů zevrubnou domovní prohlídku, během které ho kromě různých dokumentů zaujala i těžká papírová krabička. Možná proto, že se jednalo o mince v tu pohnutou dobu již neplatné (kdovíjak by to dopadlo s novými čerstvými korunami z doby po měnové reformě), krabička nebyla zabavena, ale informace o její existenci byla přesto využita. A tak se postupně mezi sousedy na malém městě podařilo roznést informaci, že se u dědečka našly při domovní prohlídce bedny plné peněz.
 
Pěkný příklad, na kterém je dobře vidět, že s pravdou to není vždy tak jednoduché, jak to vypadá v učebnicích černobílého uvažování, které studujícím zapírají obrovské bohatství rozsahu šedivých polostínů a polosvětel. Existuje jen bílá a černá, pravda a lež, dobro a zlo. My a Oni! Přitom krystalizační jadérko pověsti tvořila čistá pravda: Krabička rozměru malého notýsku byla skutečně plná peněz, co na tom, že bez ceny? Člověk menšího vzrůstu, zejména duševního, může i malou krabičku jistě vnímat jako bednu. Tak by se krabička mohla jevit například Alence v Říši divů, poté, co si dívenka přihnula z tajemné lahvičky a zmenšila se. No a co bylo někdejší "lidově demokratické" Československo jiného, než také jakási v určitých ohledech zvrácená Říše divů, kde jste se v okamžiku mohli stát zcela maličkými a zanedbatelnými, aniž byste se museli čehokoli napít. Stačilo být se státem trochu na kordy a někdy ani to ne. A že jediná bedna se rozmnoží do množného čísla, toho se dá dosáhnout snadno - stačilo být přiopilý třídní i lidskou nenávistí a bedničky se v duchu namnožily jak octomilky.

Hypertrofovaná pravda vyrazila maloměstem na triumfální pochod: "Vidíte, kdo by to do něj byl řekl? A to vypadal jako slušný člověk!" řekli si sousedi a bývalí známí. Že je někdo v křížku s třídně nenávistným státem, to by se snad ještě dalo pochopit a odpustit, ale ty bedny plné peněz - ty opravdu ne! "Jenom dvanáct let pro mamonáře za takovou velezradu ideálů? I doživotí by za něco takového možná bylo málo!!" zněl vox populi, hlas lidu, toho lidu, který dostává v očích fanatiků velké písmeno, Lidu, který mívá se skutečnými lidmi tak málo společného. Stará pravda: Chcete-li lidi rozeštvat, vpusťte mezi ně býka závisti. Na malé ošoupané krabičce jako kdyby vyrašily ostré býčí rohy, kterým ani sebemrštnější toreador nedokáže uhnout bez škrábnutí.

Kde je ale v tomhle příběhu jasná zeď mezi pravdou a lží? A proč by to vlastně mělo být zajímavé? Vždyť kdo touží ublížit, tomu poslouží stejně dobře čistá pravda jako nenávistná lež. Pravda a lež, zdá se, nejsou tedy samy o sobě dobré nebo špatné, to jen lidé, kteří s nimi nakládají a využívají je, a ani ti nejsou pochopitelně černobílí, ale hrají všemi možnými barvami, že i počítačové barevné palety ve srovnání s těmi všemi lidskými odstíny blednou.

Krabička plná peněz si prožila svých patnáct minut pochybné slávy a odporoučela se do ústraní, stejně jako se postupně odporoučela většina účastníků dávného děje. A já vím, že tuhle krabičku šedavě ohmatanou nejen prsty lidí, ale i s daktyloskopicky nezjistitelnými otisky doby, prostě jen tak s klidem vyhodit nemůžu. Na to je ten příběh příliš zajímavý a poučný, i když bez brýlí souvislostí dočista neviditelný.

Dokonce snad i v tom případě, kdyby to celé nebyla tak docela pravda, jako že je! I když... Co my vlastně doopravdy víme?

2 komentáře:

  1. Tak vvte dobe se i vysoce postaveny soudruh s "ryzim charakterem"o kterem se psali hagiografie, mohl stat ze dne na den zradcem, smrdutou zmiji, potkanem...Natoz pak nejaky pesak..ovsem nejhorsi je, kdyz to potkalo prosteho cloveka, ktery za nic nemohl..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ryzí charakter se ve smrdutou zmiji a zpět promění snadno. Tedy v "lidové demokracii".

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.