neděle 6. srpna 2023

Nedělní miniglosy č.695

Tento víkend je zase jednou po velmi dlouhé době poctivě propršený, což je po červencovém období vedra a sucha - aspoň pro mě - příjemná úleva. Prázdniny a období dovolených jsou v rozpuku, ale Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", zatím dovolenou nemají, byť malou jednonedělní přestávku pro ně chystám na 20. srpna, to ještě upřesním příští týden. Ani tentokrát nepíšu NMg v tradiční kavárně, ale doma v Dobřichovicích, na kavárnu - když vše dobře dopadne - přijde konečně řada příští neděli. Každopádně - ať už právě odkudkoli - srdečně vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního 695. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku.

Od minulého vydání Nedělních miniglos jsem zde na blogu stihl navzdory dalšímu velmi rušnému pracovnímu týdnu publikovat dva nové příspěvky: Prvním byl článek s trochu neobvyklým názvem Jak nejlépe připravit ichthyosaura, i když recept na dinosauří stejky se v něm věru nedočtete. V pátek jsem pak konečně zpracoval již několikrát slíbené představení pozoruhodné knihy Ivana Klímy Láska a smetí. Z předchozího období ještě jednou připomenu další příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, který jasně ukázal, že Praha v používání smajlíků předběhla zbytek světa o pěknou řádku let: Malostranský smajlík v Thunovské ulici, a už osmý pokus o vlastní malý překlad Christiana Morgensterna - tentokrát to odnesla básnička Měsíc (Der Mond). Z hlubšího archivu dnes připomenu náhled do zmatené duše prvního astronauta, který se užuž chystal otisknout svou stopu v měsíčním prachu, ale jako na potvoru mu přesně v tom okamžiku "vypadl" připravený text: O měsíčních prázdninách. A pokud chodíte rádi do schodů nebo se aspoň rádi díváte, jak do schodů chodí někdo jiný, možná vám přijde vhod 9 let stará japonská reportáž z chrámového komplexu Jamadera v severní části ostrova Honšú (mimochodem, těch schodů je tam rovných 1000 a určitě ještě pár mimo pořadí).
 
Příští týden bych rád zahájil odpolední pondělní vernisáží v Berouně, tak uvidíme, jestli to vyjde. A když bude čas, mohl bych nahlédnout zase po nějaké době do šuplíku s  různými domácími "pamětihodnostmi" a napsat příběh jedné z nich, jeden tip bych měl. Věřím, že se na těchto stránkách opět brzy potkáme a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
České cestovní kanceláře, jejichž klienti byli kvůli požárům evakuováni z řeckého ostrova Rhodos, požadují po všech turistech, kteří měli zaplacenou jen polopenzi, nezanedbatelný doplatek, protože požár a evakuace v plavkách byly podle výkladu právníků výhradně součástí balíčku služeb all inclusive.
----------------------
Podle českých mykologů prázdninové sucho zatím neumožnilo v lesích významnější růst hub. Zatím to tedy vypadá, že na první místo v žebříčku otrav se opět vrátí otravy z televizních přenosů z poslanecké sněmovny, byť někteří odborníci zastávají názor, že v tomto případě nejde o otravy v pravém smyslu slova, protože projevy poslanců ve skutečnosti nejsou přímo jedovaté ale jen jedlé a nechutné.
----------------------
Úředníci ministerstva vnitra z některých specifických chyb v obsahu i ve stylistice zjistili, že obecní kroniku v řadě obcí už nějakou dobu píše umělá inteligence. Přistižená umělá inteligence se za své chyby omluvila a celou situaci se pokusila ve vysvětlujícím e-mailu zlehčit slovy "Chyba se přece může stát; však jsme lidi a ne stroje, ne?"
----------------------
Český turista, kterého v Chorvatsku napadla mořská želva kareta obecná, se Nedělním miniglosám svěřil, že byl hematomem od želvího zobáku překvapen, protože se mylně domníval že si na něj jako obyčejně jen otevřela zobák manželka. Chorvatští policisté každopádně přímo na místě činu sejmuli otisky, ale zatím to vypadá, že je v databázi nemají, takže nejspíš zaútočila dosud netrestaná želva.
----------------------
Podezřele opuchlí koaliční poslanci nakonec překvapivě odsouhlasili drobnou změnu v podobě konsolidačního daňového balíčku, podle které nadále nebudou muset platit daň z příjmů zájmoví včelaři.
----------------------
Předsedkyně somálské atletické federace byla suspendována poté, co na letních univerzitních hrách zaběhla somálská reprezentantka ve sprintu na 100 m mimořádně pomalý čas 21,81 s, což způsobilo posměch na sociálních sítích a aféru v somálských politických kruzích. Bývalá předsedkyně se brání tím, že účastnice her byla regulérně nejrychlejší v somálské kvalifikaci, protože všechny rychlejší běžkyně už stihly utéct do Evropy. 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Ad #2) Nesmí jet off šem o poslance po pařbě, neboť jak varují mykologové, zapařený hřib může otravu způsobiti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zapaření politici bývají plní jedu :-).

      Vymazat
  2. Drive ma Jadranu utocili pouze zraloci, a to vyhradne na ceske ucitelky...Casy se meni a mozna se dockame zakerneho utoku morskych plzu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkám si, jaký název by asi měl film o útocích životu nebezpečného maxiplže :-).

      Vymazat
    2. Ja bych zustala u osvedcenych Celisti. Jen by to byla otevrena huba mekkyse, zvetsene by to mohlo zapusobit. Cele by to bylo natocene ve slow motion a promitaly by to vsechna alternativni kina

      Vymazat
  3. Zájmoví včelaři... Včelař bez zájmu, včely, snězte si mě. Tak ten ať se zdaní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby nemusel odvádět daně v medu, to by lepkaly.

      Vymazat
  4. Ad 5): Koaliční poslanci mají štěstí, že nechtěli zdanit zájmové chovatele levhartů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle nápad zarazil zkušený Marek Benda, který prý po večerech dělá levharta salónů.

      Vymazat
  5. Ad #5) Že by byli opuchlí po medovině?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen ti, co jsou alergičtí na příměs mateří kašičky.

      Vymazat
  6. 1) Turisté-polopenzisté se ovšem obratem nesměle bránili, že si žádný požár a tedy ani z něho plynoucí následnou evakuaci neobjednali a příplatek dát nehodlají. Jak celá tahanice o doplatek dopadne, to se záhy dočteme v diskusích na ex twitteru a dalších sociálních sítích. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednali - neobjednali... Služba každopádně byla konzumována.

      Vymazat
  7. Myslím, že turisté na Rhodu mohli být spokojeni za bonusové zážitky a požáry mohli navíc využít ke grilování a opékání špekáčků na "čerstvém" vzduchu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ještě bude právní zapeklitost, protože některým turistům se nejspíš jejich špekáčky a klobásky ugrilovaly, aniž by k tomu dali jejich majitelé výslovný souhlas.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Určitě si spousty českých turistů stěžovalo, že jídlo bylo po celou dobu pobytu připálené:)

    OdpovědětVymazat
  9. Poslanecké diskuze jsou také často těžce stravitelné :-)
    nomi

    OdpovědětVymazat
  10. Tento víkend a dnešek jsou naprosto nechutné.... a co se týče hub, tvrdili dneska chlapi v práci že rostou ve velkém křemenáče .... ale.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se někdy muset podívat do lesa. Pořádného křemenáče jsem neviděl, ani nepamatuju.

      Vymazat
  11. Teď se bavím představou, že by každý poslanec dostal přezdívku podle nějaké houby. Myslím, že někde by byla konkurence opravdu veliká - kupříkladu taková hadovka smrdutá nebo slizák mazlavý by se opravdu těžko dávali jedinému člověku!

    OdpovědětVymazat
  12. Abych se nesmála Somálcům, které osobně naštěstí neznám, vyberu jako nejpovedenější pro dnešek ten o houbách, ten se ti, Petře, opravdu velmi povedl. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.