neděle 19. března 2023

Nedělní miniglosy č.678

Myslím, že pár uplynulých dní můžeme už vzhledem k intenzivnějším slunečním paprskům a vyšším odpoledním teplotám směle považovat za jaro. Dnešní vydání  Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a který na konci února oslavil 14 let od vydání historicky prvního čísla, už tedy můžeme inzerovat jako regulérní první jarní číslo, byť se u toho formalistní astronomové tváří jakkoli pochybovačně. Vítám vás u 678. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik.

Můj týden byl sice tentokrát dost rozběhaný, na druhou stranu už bylo na čase, když jsem byl skoro celý únor a půlku března do značné míry "uzemněný" kvůli spiknutí bacilů. Během týdne jsem nicméně opět zveřejnil dva nové články: V tom prvním jsem popsal, Jak jsem si pokecal s umělou inteligencí, resp. s její prozatím zjevně méně inteligentní generací, kterou je možné zastihnout na telefonních linkách finančních a jiných institucí. V druhém článku jsem pak poodhalil, v čem spočíval můj Rušný začátek jara, během kterého jsem mimo jiné na dva dny navštívil Plzeň. On tedy ne, že by byl např. fakt, proč moje soukromé jaro začíná už 16. března, kdovíjak tajný, ale mě se vždycky líbilo víc poodhalené než plně nasvícené. Z předešlého období ještě jednou upozorním na to, jak vypadal Střední státní znak na československých mincích, a na text O neplaveckém disidentovi, ve kterém jsem zavzpomínal na to, kterak jsem se v prvních dvaceti letech svého života zcela vysmekl celému propracovanému státnímu systému plaveckého vzdělávání. No a na závěr tohoto odstavce opět společně nakoukneme do blogového archivu, odkud tentokrát povytáhnu 11 let starý článek O našich vzorech. Ne, nebojte, nepůjde o žádný politický marketing, ve kterém budu zdůrazňovat kladné stránky přicházejících oproti odváženým ani vejminkářů oproti startujícím. Jde totiž o rody gramatické, což je jedna z mála oblastí, kde se zatím ještě nepodařilo naši společnost rozpoltit a rozhádat, i když kdoví, jak nám ta gramatická svornost ještě dlouho vydrží, než si jí naši vlivní a naše média všimnou.

V příštím týdnu se nejspíš vrátím k jedné akci, která proběhla na přelomu roku, ale bylo tou dobou tolik jiných témat, že jsem ji zcela upozadil, byť si, myslím, aspoň malé zpětné zviditelnění zaslouží. Tak snad tenhle malý návrat do období rozvinuté zimy naše právě nastupující jaro příliš nevyděsí :-).

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Evropské kontrolní justiční úřady vyhodnotily, že výkonnost českých soudů vykazuje nápadnou podobnost s poměry u soudů v Rusku. Jak v Rusku tak i u nás totiž platí, že během projednávání komplikovanějších případů zemřou v průměru dva až tři soudci. Zatímco v Rusku ale tito soudci zemřou nejčastěji po nešťastném pádu z okna nějaké výškové budovy, v Česku zemřou většinou docela přirozeně stářím.
---------------------- 
Mezinárodní soudní tribunál v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Císař Zikmund je však připraven ruskému vládci poskytnout speciální glejt, který mu podle evropského práva bude zaručovat bezpečnou cestu z Moskvy až do Kostnice, kde bude moci svobodně představit svůj pohled na dění na Ukrajině v disputaci se shromážděnými nejlepšími evropskými univerzitními učenci. Ruský prezident aktuálně nabídku zvažuje a protože nechce v mezidobí jen tak zahálet, nabídl se, že jednou provždy Polákům vyřeší spřežky.
---------------------- 
Česká vláda připravuje pro důchodce jako kompenzaci neúplné valorizace penzí v příštích letech alespoň nastavení automatické valorizace jejich inteligenčního kvocientu.
----------------------
Nedělní miniglosy zjistily, že po odchodu Miloše Zemana z pozice českého prezidenta vykazují místní novináři a pracovníci rozvědky řadu abstinenčních příznaků potvrzujících jejich dlouhodobou těžkou fyzickou závislost na verbálních urážkách. Fyzické projevy "absťáku" jsou tak silné, že se novináři snaží uplácet vytipované politiky a imitátora Petra Jablonského, aby novináře ve svých projevech aspoň občas označovali jako nekompetentní a nevzdělaný lidský odpad a hnůj, který je třeba likvidovat, resp. nesvéprávné čučkaře. Na černém trhu kvůli tomu rovněž prudce vzrostly ceny záznamů vybraných projevů bývalého prezidenta, které si novináři pouštějí před spaním, aby zaplašili noční můry a připomněli si zlaté časy, kdy jim ještě mohlo být dobře po těle. V jednání je dokonce speciální rozhlasová předtočená nedělní půlhodinka s exprezidentem, která zatím nese lákavý pracovní název "Mým hlupákům!"
----------------------
Evropská unie se snaží předsvědčit evropské muže s nadstandardně žárlivými partnerkami, aby své stíhačky věnovali Ukrajině.
-------------------- 
Poslanci z dolní komory českého parlamentu uznali, že není dobré a nejspíš ani v souladu s ústavou schvalovat důležité zákony ve zrychleném režimu  bez řádné detailní rozpravy a zneužívat tak do značné míry již uzákoněného stavu legislativní nouze. Zároveň však pro podobné případy požadují zavést funkčně analogický nový institut stavu intelektuální nouze, která - jak sněmovna průběžně předvádí - může přijít na zákonodárce kdykoli a žádný prezident ani Ústavní soud proti tomu nic nezmůže.
-------------------- 
Vrchní ceremoniář slovenské prezidentky Zuzany Čaputové připustil drobné pochybení svého úřadu během oficiální přátelské návštěvy nového českého prezidenta Petra Pavla: Externí hradní rešeršista zaměnil v jednom z informačních zdrojů prezidenta Petra Pavla za specialistu na transport soch moai, jihočeského inženýra Pavla Pavla, takže kromě jiných nadpřirozených schopností vzácné návštěvě omylem přisoudil i schopnost pohybovat velkými a těžkými sochami, což chybně dokumentoval i na nedávném odklizení sochy maršála Koněva z pražské Bubenče. Naštěstí se nedorozumění včas vyjasnilo, a česká strana mohla vystrašené slovenské kolegy ubezpečit, že nemusí před státní návštěvou všechny sochy Milana Rastislava Štefánika nebo Juraje Jánošíka preventivně odklízet do depozitáře a mohou je vrátit na původní místa na slovenských náměstích bez rizika, že na pokyn českého politika sochy odkráčejí do Maďarska .
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

28 komentářů:

  1. Ad#4) Vzácné vydání soukromého vydání Velkého slovníku sprostých slov z roku z 1939 vydražil jeden nejmenovaný novinář za neuvěřitelných 435.000,-

    OdpovědětVymazat
  2. Milý Petře, nevím, co sis dal ke kávě tentokrát, ale první dvě miniglosy jsou moc prima a ta se stíhačkami obzvláště nedělně vypečená. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako obyčejně: Zpočátku horká čokoláda, na konci NMg čokoláda studená :-).

      Vymazat
    2. To je zajímavé, já čokoládě holduji ráda a často a nevyplodím ani jednu nedělní miniglosu. Někde dělám chybu. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ad 4) Novináři se nemusí obávat. Až si pacient z Lán otevře svou kancelář, určitě se dočkají znovu nějakých invektiv. Budou si ale muset vystát frontu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se nemůžou dočkat. Svalový třes a křeče nejsou nic pěkného :-).

      Vymazat
    2. Nejenom kancelář ale i láhev.

      Vymazat
  4. Stáří soudců a stíhačky jsou dost dobré :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ovsem lze predpokladat, ze Vovka Putin by se nenamahal vymyslenim diakritickych znamenek a problem sprezek by vyresil jednoduse zavedenim azbuky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak - tam je "š" i "č", to je pro Polsko dobrý poczinek :-).

      Vymazat
  6. Stav intelektuální nouze by ovšem do celého českého právního systému mohl přinést hotové zemětřesení. Opatrně s takovými návrhy, jeden nikdy neví! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho pociťuji co chvíli, takže jsem na příslušnou novelu připraven :-).

      Vymazat
  7. Většině novinářů Miloš Zeman chybí nejen kvůli urážkám na jejich adresu, ale hlavně opačným směrem, "hodnotově ukotveného nového Havla" zatím jen chválí, to však asi noviny prodávat nebude :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Když ne senzace, tak seriozní zprávy, když ani to ne, tak ať zkrachují. To nehrozí, bulvár si cestu ke svým čtenářům najde. Je jich dost na uživení se. Těch zpráv.

      Vymazat
    2. Prezident vlastně lidi moc nezajímá. Snad kdyby hrál v nějakém tom seriálu... :-)

      Vymazat
  8. Termín stav intelektuální nouze mi vylepšil zbytek jinak docela obyčejné neděle (malování, úklid, atd.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Míro, Míro, zase jsi se nepodepsal.

      Vymazat
    2. Chystám se na něj hned od zítřka. Je třeba trénovat, žádný intelektuální nuzák z nebe nespadl! :-)

      Vymazat
  9. Ten institut pro stav krajní intelektuální nouze je myšlen jako ústav? To by pasovalo. ;-)
    A stíhačky mě dostaly. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to tak míněno, ale je fakt, že ústav by to nebyl špatný :-)

      Vymazat
  10. Ad 5): Starší dámy mohou Ukrajině věnovat své bombarďáky!

    OdpovědětVymazat
  11. Vykonnost ceskych soudcu me prinutila poprskat si sklicko mobilu. Vzhledem k veku mi nezbyva doufat, ze jejich sluzby nebudu potrebovat, protoze trpelivost zrovna nepatri k mym talentum...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, soud dělá z nevycválaných mladíků vetché kmety :-).

      Vymazat
  12. O padajících lidech z oken jsme poslední dva roky hodně slyšeli, prý okenóza, nějaká nová nemoc :D.

    OdpovědětVymazat
  13. Stíhačky. Mám ráda krátké glosy :-D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.