neděle 22. ledna 2023

Nedělní miniglosy č.670

Pevně věřím, že v novém roce nebude v tomto případě platit okřídlené "třikrát a dost", protože dnešní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", je třetím vydáním v roce 2023, tedy už v 15. sezóně života tohoto tradičního nedělníku. Vítám vás u již 670. čísla pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).

V uplynulém týdnu vyšly dva nové články: Všech devět mých fotek, které získaly těsně před Vánoci ocenění na mezinárodní fotografické soutěži v New Yorku (New York Photography Awards 2022) jsem představil v článku Tak už jsme z Nového Yorku doma. První letošní básničkou na tomto blogu je pak Můj noční vesmírný pád. Z minulého týdne ještě jednou připomenu ne zrovna veselý článek O houslistce, která měla ráda jména na "V" a ještě jednou se vrátím i k pravidelnému bilančnímu článku Co mi také přinesl rok 2022. A vzhledem k aktuálně vrcholící kampani před druhým kolem prezidentských voleb možná nebude na škodu připomenout si v archivním okénku 11 let starý článek O slastech a strastech přímé volby prezidenta.
 
Příští týden touto dobou už budeme vědět, kdo na nás bude dalších pět let vyretušovaně shlížet ze zdí úředních místností, takže v dnešním vydání si ještě můžeme užít nepříliš chutných plodů tradičního "souboje v bahně", plného podle pravidel i hluboko pod úrovní pasu vedených úderů. Osobně se snažím nějak přežít 2 týdny excitované kampaně mezi oběma (mlýnskými) koly bez velkých šrámů na duši, byť to v našem prostředí a s takovými finalisty věru není snadné.  Vyhnout se tomuto hlavnímu tématu nelze a nebudu se o to ani pokoušet. Vždyť i tahle na první pohled fatální volba (ve skutečnosti - jsem přesvědčen - je její význam povýtce symbolický) si zaslouží trochu humorného nadhledu, jinak se rovnou navzájem můžeme chytit pod krkem nebo na sebe tasit mačety, byť se občas zdá, že k tomu někteří naši popudlivější spoluobčané nemají daleko. 
 
Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Někteří mediální experti již opatrně připouštějí, že rozšíření ptačí chřipky může v důsledku vést ke kultivaci českého veřejného prostoru, zejména poté, co bylo v uplynulém týdnu v několika celostátních médiích kvůli ptačí chřipce utraceno několik tisíc novinářských kachen.
---------------------- 
Podle exkluzivního předvolebního průzkumu, který pro Nedělní miniglosy provedla jedna z renomovaných českých výzkumných agentur, existuje v České republice i pár dní před volbami obrovská skupina nerozhodnutých voličů. Většina těchto dosud nerozhodnutých voličů nicméně váhá nad tím, zda má jít volit v pátek nebo v sobotu a 62% žen-voliček v průzkumu uvedlo, že ještě nejsou rozhodnuté, co si vezmou na sebe.
----------------------
Pracovníci amerického ministerstva spravedlnosti našli v domě prezidenta Bidena několik utajovaných dokumentů. Český hradní kancléř Vratislav Mynář k tomu uvedl, že samozřejmě i v prostorách obývaných českým prezidentem se všude válí spousta utajovaných materiálů: "U nás ovšem kvůli takovému nepořádku nehrozí žádný únik informací, protože jako prezidentovi spolupracovníci stejně nemáme bezpečnostní prověrku, a tudíž nesmíme do těchto povalujících se dokumentů nahlížet."
----------------------
Jeden z finalistů prezidentské volby, Andrej Babiš, rozhodně popřel, že by oznámení o výhrůžkách jeho manželce Monice byl jen taktický tah v rámci vrcholící volební kampaně. "Když jsem zmíněný dopis od neznámého odesílatele četl, vstávaly mi hrůzou vlasy na hlavě, což přičítám skutečnosti, že dopis musel obsahovat přinejmenším silný elektrostatický náboj."
-------------------- 
Ukrajinská vláda oznámila, že se se svými spojenci dohodla na dodávkách vojenské techniky. Podle dohody bude zásilka obsahovat především tolik potřebné tanky, ovšem tanky budou nejspíš velmi rozdílného typu podle dodávající země: Zatímco americká strana dodá skutečné tanky Abrams, Česká republika přislíbila poslat především pivní tanky, západní Evropa pošle několik levicově orientovaných think-tanků a k vojenské pomoci se poprvé nečekaně přidalo i Japonsko, které zásilku doplnilo o tradiční japonské tanky - tedy básně slabičného schématu 5-7-5-7-7 na ručním hedvábném papíře.
----------------------
Prezident Zeman udělil milost Janě Nečasové, dříve Nagyové, která coby ředitelka kanceláře tehdejšího premiéra (a současného manžela) Petra Nečase nezákonně úkolovala představitele Vojenského zpravodajství, aby zařídil sledování tehdejší premiérovy manželky Radky. Jako odůvodnění milosti prezident uvedl, že odsouzená žije řádným a bezúhonným životem a navíc přislíbila, že po skončení expozice korunovačních klenotů ve svatovítské katedrále uspořádá na stejném místě exkluzivní výstavu svých luxusních kabelek.
----------------------
Předseda Českého svazu kukaček podal oficiální stížnost kvůli předsudečné diskriminaci kukaček v České republice v souvislosti s premiérovým uvedením druhé řady stejnojmenného úspěšného televizního seriálu: "Stále se hloupě připomíná jen to, co kukačky dostaly od přírody do vínku, a za co tedy samy nemohou, a přitom se cíleně zamlčuje dřívější staleté otrocké zneužívání desetitisíců českých kukaček v nástěnných hodinách, za které se kukačkám ještě nikdo z představitelů státu nedokázal omluvit a zajistit náležité odškodnění."

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Ovsem Petr Necas vyfasl za svoje prestoupeni mimosoudne dozivoti s Janou Nagyovou...Udeleni prezidentske milosti se v tomto pripade nepredpoklada...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i zde jsou možná určitá mimořádná opatření. Ale nevím, jestli by si pan Nečas troufnul :-).

      Vymazat
  2. Sice už jsem jednu výstavu kabelek Jany Nečasové viděla v Blatné, ale ráda si jí zopakuji. 😂🤣😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, nevěřím, že fakt měla výstavu kabelek :-D

      Vymazat
    2. Aspoň nikdo nemůže říkat, že si Nedělní miniglosy vymýšlejí :-).

      Vymazat
    3. Hospoda u Bryndů v Blatné, téměř naproti zámku. Někde bych možná našla i fotku.

      Vymazat
    4. Pokud byla každá kabelka opatřena jménem dárce, mohl by to být dobrý studijní materiál pro idealistické studenty politologie :-).

      Vymazat
  3. Dnes tedy jedna perla za druhou, slušný náhrdelník!
    S těmi hodinami bych byla opatrná, aby nešlo o swarcwaldky po odsunutých Němcích a nemuseli jsme je zpětně platit!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že z toho nebude další miliardová arbitráž :-).

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. No, jak vidíš, výstava luxusních kabelek není nic vycucaného z prstu :-).

      Vymazat
  5. Novinářské kachny mě dostaly :-) V reálu by to nebylo špatné řešení...

    Se zotročovanými kukačkami soucítím. Ačkoli jsme vlastnili hodiny bicí, je trendem si kolektivně sypat sůl na hlavu, takže se příští první středu v měsíci v pravé poledne chystám při zvuku sirén patřičně zkroušeně pokleknout na protest proti jejich útlaku.
    Teď mě ale napadá, jestli vlastně nejsou stále zneužívány i ty Sirény...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokleknutí před kukačkami mě fakt rozesmálo :-).

      Vymazat
  6. A safra, já taky ještě nevím, co si v sobotu vezmu na sebe! A ohledně těch tanků - tuším, že už někdo několik let před válkou okomentoval evropskou situaci tak, že bychom potřebovali míň think-tanků a víc tanků. Už tehdy to byl dost černý humor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz jdu kolem hospody a vidim napis "pivo z tanku" vzbuzuje to ve mne dost podivne asociace..

      Vymazat
    2. Já taky nejsem ještě úplně rozhodnutý volič :-).

      Vymazat
  7. Tlusťjoch:
    Ad) Objevila se i konspirační teorie, že se ptačí chřipka šíří z čapího hnízda. Ovšem záhadou je kdo bude utracen a kolik bylo utraceno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by se to pojmenovat jasně: Čapí chřipka! :-)

      Vymazat
  8. Ukrajinská vláda může být ráda, že nedostane omylem tanga, samozřejmě v neprůstřelném balení.

    OdpovědětVymazat
  9. To je známá praktika, jak co nejlépe utajit utajovaný dokument - nechat ho někde jen tak povalovat. Z trezoru by ho mohl někdo odcizit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejbezpečnější je dokument bez přečtení skartovat a hoblinky nechat válet :-).

      Vymazat
  10. Mně rozstřelili asi nejvíc pivní tanky:) Doufám, že součástí dodávky (snad vhodného střeliva?!) bude i ikonická figurka krtečka s modrými kalhotami:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to takový humor na hraně, ale těm pivním tankům jsem se nedokázal přes veškerou autocenzuru ubránit. Snad nebudu vypadat jako úplný nelida. Krtečka bych si nechal jako prostředníka mírových rokování.

      Vymazat
  11. Ještě mě napadlo, že po úplné digitalizaci zůstala v mé bývalé fabrice spousta velkých vyvolávacích tanků, do některých by se možná i schoval Ukrajinec menšího vzrůstu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, na vyvolávací tanky už se dnes zapomíná, díky za připomenutí. Taky bych doma ještě ve fotokoutku nějaký tančík s menší ráží našel :-).

      Vymazat
  12. Lezarts

    Opět bohatý výběr, trefně zpracovaných MG.
    Jen bych dodala, pod čárou…Mírumilovný Babiš, propásl hlavní roli ve filmu, “Kdyby tisíc klarinetů”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představuju si, jak k Velkému mírotvůrci mlčky přichází rozpačitý ministr Vojtěch s alt saxofonem a Babiš mu říká. "Nestyďte se, řekněte jméno!" :-)

      Vymazat
  13. Takový think-tank v pražské kavárně je zbraň hromadného ničení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to zakazuje ženevská konvence :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.