neděle 13. března 2022

Nedělní miniglosy č.630

Letošní předjaří humoru ani nadále moc nepřeje, protože děsivá válka na Ukrajině (ano, žádná speciální mírová vojenská operace, ale úplně obyčejná hanebná expanzivní válka, pojmenovávejme věci správnými jmény a ne marketingovými novotvary těch, kteří sami válku rozpoutali a neradi to o sobě slyší) už třetí týden pokračuje a doposud není vidět ani náznak možného konce. Sice s neustávajícími rozpaky, jestli něco takového není nepřípustné rouhání, ale pořád s přesvědčením, že zlo by nemělo řídit naše rozhodování, co smíme a co ne, činíme-li to s dobrým úmyslem, i dnes pokračujeme ve vydávání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás u mírně kulatého 630. vydání našeho nedělníku, který vychází už dlouhých 13 let a když to jen trochu půjde, zatím nemá v úmyslu končit. 

V uplynulém týdnu jsem na svém blogu zveřejnil dva články: V tom prvním - s názvem Johánek Bachů zpaměti i z not - jsem přidal do již existující kolekce další dvě své nové nahrávky klavírních Goldbergových variací (tentokrát jsou to variace č.13 a 25). Ve druhém článku Názvuky válečné atmosféry jsem zavzpomínal na tři okamžiky, kdy ke mně nějak dospěla skutečnost více či méně oprávněně čpící po válce. Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek o pozoruhodném srbském filmu Deník strojvůdce, který brilantním způsobem dokazuje, že drsný černý humor se snese i s velice lidským  a citlivě natočeným příběhem. Z archivu dnes připomenu článek O odbočce doleva, ve kterém jsem před osmi lety psal o tom, do kterého jediného bodu své minulosti bych se rád vrátil a opravil ho, a jakmile se mi podaří zkonstruovat stroj času, neprodleně tak učiním. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Když jsem se dnes ráno probudil do dalšího předjarního slunečného dne, slušně jsem za ten nový den poděkoval jako za dar, který si možná v klidnějších dobách tolik neuvědomujeme. I nadále ale budu doufat, že se věci budou vyvíjet když ne rovnou k dobrému, tedy aspoň k lepšímu, než je to současné mizerné, i v místech, kde povlovný příchod letošního jara není čas a nálada sledovat a obdivovat, protože jde o zdraví a o životy. Pevně věřím, že hlavní viníci tohoto stavu se co nejdřív velmi nepříjemně pomelou v božích mlýnech. S vámi se všemi se těším opět na shledanou nejpozději příští neděli u dalšího čísla Nedělních miniglos (ale radši dřív, protože už teď pro vás chystám další články :-)) a v optimálním případě i v o něco lepších časech.
 
 
 
Kamera sledující erupci mexické sopky Popocatépetl zachytila záhadný světélkující předmět sestupující velkou rychlostí do kráteru sopky. Vědci se teď přou, zda jde o důkaz skutečnosti, že v mexické sopce má svou základnu mimozemská civilizace, nebo se zase splašil některý z průzkumných dronů použitý původně v rusko-ukrajinském konfliktu, jako se to nedávno ukázalo v Chorvatsku.
----------------------
Ruský ministr obrany Lavrov uvedl na tiskové konferenci uklidňující informaci, že Rusko prozatím neplánuje žádné vojenské útoky na jiné země. Zároveň ovšem zdůraznil, že ani útok na Ukrajinu není ve skutečnosti vojenským útokem, což v očích zmíněných jiných zemí vyřčenou záruku poněkud devalvovalo.
----------------------
Podle některých klimatologů by měla už v roce 2030 začít tzv. malá doba ledová, na což by se měl stát náležitě připravit. Státní energetická komise již tuto predikci vzala na vědomí, zároveň vyhodnotila překotný vývoj na komoditním trhu a výsledkem je doporučení české vládě investovat peníze ušetřené za pravděpodobně přerušené dodávky ruské ropy a zemního plynu do kvalitních kurzů otužování.
---------------------- 
Na oficiálním seznamu nepřátel Ruska se kromě prakticky celé Evropy, Severní Ameriky, Austrálie a celkem překvapivě i Mikronézie ocitla již zesnulá česká herečka Stela Zázvorková, která prý podle důvěryhodných svědků označila v jednom starším českém televizním pořadu ctihodného a vlastenecky smýšlejícího Rusa za jesetera, což  Rusko pochopitelně nemíní nechat jen tak.
---------------------- 
Společnost MOL ČR tento týden krátce prodávala litr benzinu za 96 Kč a litr nafty za 104 Kč. Firma vysvětluje tuto skutečnost nedopatřením, při kterém byly ceny omylem zvýšeny na dvojnásobek. Nedělním miniglosám se ovšem podařilo zjistit, že společnost jen předčasně použila již připravené dubnové ceníky.  
----------------------
Nedělní miniglosy se od dobře informovaného kremelského zdroje dozvěděly, že ruský prezident Vladimir Putin poté, co z bezpečnostních důvodů musel přestat jezdit na divokých medvědech a v judu ho porazil i František Koudelka z STS Chvojkovice - Brod, nalezl v dlouhé covidové izolaci nečekanou zálibu v malování akvarelů podle pohlednic. Bude-li to vzhledem k aktuálně napjaté mezinárodní situaci možné, rád by prý dokonce studoval malířství na vídeňské Akademii, což by podle historiků a specialistů na megalomanii tentokrát mělo mezinárodní společenství ze sebezáchovných důvodů podpořit, i kdyby náhodou - jak se u podobných typů dá předpokládat - nezvládl složit talentové zkoušky.
---------------------
Dvojnásobný olympijský vítěz, judista Lukáš Krpálek, si nakonec nepřišel na Pražský hrad pro státní vyznamenání. Oficiálním důvodem byla nevhodnost termínu předávání v době válečného konfliktu na Ukrajině, ale některé informace naznačují, že se prezidentská kancelář především obávala, aby se při předávání neaktivovaly některé dlouholetým tvrdým tréninkem vštípené automatismy a slavný judista vůči někomu mimoděk nepoužil oblíbený chvat učimata případně rovnou nenasadil škrcení, což např. u Pavla Trávníčka tolik nehrozilo. 
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Ad #5) MOL chystá pro jistotu i zvýšení cen NAFTA línů, neboť se prý obává rozhořčených reakcí odběratelů.

    OdpovědětVymazat
  2. Malá doba ledová musí být těžkou ranou pro globální oteplovače. Covid, Ukrajina a teď ještě tohle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se používá modernější vágní výraz "klimatické změny". Ono to otužování (v době, kdy jsem byla mladá a nerozumná) možná ještě přijde ke slovu.

      Vymazat
    2. Kdepak těžká rána! Na to už existuje odborný výklad, ze kterého vyplývá, že nebýt masivního globálního oteplení, nepřišla by doba ledová.

      Vymazat
  3. Já měla dnes erupci v mikrovlnce. Nahřívala jsem pro zvěřinec dvě kuřecí lýtka, když v tom pecka jako z děla a drcené maso pokrylo v tenké vrstvě docela stejnoměrně všechny vnitřní povrchy v troubičce včetně dvířek. Takhle najemno jsem to kočičce a pejskovi neplánovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby tuhle metodu přípravy odteď pejsek s kočičkou nevyžadovali pro velký úspěch jako standard :-).

      Vymazat
  4. Putin z medvěda přesedlal na tygra..Jak znsmo, jedeš li na tygru,je velmi obtizne vystoupit...medved je prece jen pomalejší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom by stačilo nahrát na pásek osvědčené "ukončete výstup a nástup, tygr se rozbíhá..."

      Vymazat
  5. Akademie tedy ťala do živého... a co se kurzů otužování týče, tak to je v současné inflační době jedna z těch investic, která se do budoucna stoprocentně vyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se to povedlo, byl bych ochoten přispět mu na štětec.

      Vymazat
  6. Vtipné ale vkusně....vzhledem k tématům

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky si lámu hlavu, jestli něco už není za hranou, ale podle hlavy je za hranou všechno, tak nezbývá než brát to citem.

      Vymazat
  7. Tvrdá realita, braná s humorem je únosnější! Je třeba vydržet👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se, poctivě řečeno, nic jiného, než to nějak vydržet, nedá.

      Vymazat
  8. Aby ta mala doba ledova nebyla spis jaderna zimicka. To by pak vyzadovalo spis kurzy radioaktivniho otuzovani v Jachymove, at si zvykame pekne postupne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Jáchymově jsou přizpůsobiví: Když vytěžili stříbro, začali kopat uranové barvy, potom smolinec, a když došel i smolinec, čepujou tam aspoň radioaktivní vodu. Tohle je další podnikatelská příležitost.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.