neděle 20. března 2022

Nedělní miniglosy č.631

Už i astronomové, kterým to každý rok nejdéle trvá, konečně připouštějí, že začíná jaro; stane/stalo se tak dnes odpoledne v 16:33 a jsem docela zvědav, jestli Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", už tentokrát budou v pravém smyslu slova jarní nebo stihnou vyjít ještě v oficiální zimě. Optimální by asi bylo, kdyby vyšly právě v 16:33, ale to opravdu nemůžu zaručit, protože vznik Nedělních miniglos je záležitost přesně nenaplánovatelná a každý týden záleží na souhře mnoha okolností, kdy přesně se nové vydání objeví "v éteru". Ať už to ale nakonec dopadlo jakkoli, skutečnost, že dnešní vydání právě čtete, dokazuje, že i po více než 13 letech od prvního čísla blogový nedělník se značkou NMg funguje a já vás můžu dnes přivítat už u jeho 631. vydání. 

V uplynulém týdnu jsem na svém blogu zveřejnil dva články: Prvním byl fotočlánek z víkendové procházky po Vyšehradě a jeho okolí Vyšehradský dárek soukromému jaru, protože - jak je známo - mně jaro začíná tradičně o čtyři dny dříve než astronomům. Druhým článkem byla vzpomínka na to, jak jsem se kdysi jen o fous ubránil zatčení kvůli malému a z dnešního pohledu nepochopitelně provokujícímu odznáčku - O průšvihu s vlaječkou. Protože se situace na Ruskem zločinně napadené Ukrajině nelepší, z minulého týdne mohu ještě jednou připomenout článek Názvuky válečné atmosféry, ve kterém jsem zavzpomínal na tři okamžiky, kdy ke mně nějak dospěly skutečné nebo jen tušené ozvěny války. Z archivu dnes povytáhnu 12 let starý článek O kvadratických a jiných rovnicích, který zdaleka není určen jen milovníkům školní matematiky. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Sice mě vůbec nenapadá, co by podobnou změnu mohlo způsobit, ale přesto i nadále budu doufat, že věci, které vypadají bezvýchodně na řadu desetiletí dopředu, se budou vyvíjet když ne rovnou k dobrému, tedy aspoň k lepšímu. Třeba se jaro rozhodne nahradit doposud neúspěšné francouzské, izraelské, turecké či čínské vyjednavače a pustí se do zdánlivě neřešitelné mírové mise pod pohrůžkou, že zařídí, aby tomu, kdo si pod hanebnými výmluvami hamižně přisvojuje cizí území bez ohledu na lidské utrpení, v tomto ani jiném konání pšenka nekvetla. Kdy jiný by už měl mít tu moc než právě jaro, které si na tři měsíce dovolím zařadit mezi místní spoluautory a zároveň abonenty. S ním i s vámi se všemi se těším opět na shledanou nejpozději příští neděli u dalšího čísla Nedělních miniglos (ale radši dřív, protože už teď pro vás chystám další "neminiglosové" články :-)) a v optimálním případě i v o něco lepších časech.
 
 
 
Nedělní miniglosy zjistily, že podmínkou bezpečnostních služeb, zajišťujících nedávnou překvapivou návštěvu premiéra Petra Fialy v ostřelovaném Kyjevě, bylo to, aby přepravu zajišťovaly České dráhy, protože u nich se dá nejhůře odhadnout, kdy příslušný spoj dojede do cíle a kudy přesně pojede.
----------------------
České odpadní vody obsahují podle expertních analýz výrazně největší množství pervitinu z celé Evropy. Z 80 evropských měst, kde analýzy proběhly, obsadila česká města s velkým náskokem prvních pět pozic, a to jen proto, že v jiných městech než vítězné Ostravě, stříbrném Brně, bronzových Českých Budějovicích, Karlových Varech a v Praze se analýza nedělala. "Určité podezření jsme měli už dřív," přiznala Nedělním miniglosám ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, "když jsme se dozvěděli, že i když je celkově na českém trhu velká nouze o pracovní síly, na každé uvolněné pracovní místo na čističkách odpadních vod se hlásí stovky zájemců."
---------------------
Světová média se pozastavovala nad skutečností, že tři ruští kosmonauti, kteří dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, na sobě měli žluté úbory s modrými prvky, což v současné složité mezinárodní situaci nemohlo nepřipomenout ukrajinské barvy. Nedělní miniglosy se neúspěšně pokusily zastihnout na telefonu hlavního kostýmního návrháře ruského kosmického programu, aby nám celou věc blíže vysvětlil, ale jeho sekretářka nám řekla, že ho odvedla zásahová jednotka módní tajné policie, aby ho doživotně ochránila před podobně zneužitelnými tvůrčími nápady.  
----------------------
Plánovaného mistrovství republiky sdruženářů v Harrachově se bohužel nemohl zúčastnit nikdo z českých reprezentantů, protože kompletní český sdruženářský tým postihla po návratu z posledního závodu světového poháru virová epidemie a další zdravotní problémy. Mistrem republiky se tak stal bez boje jediný sdruženář, který při rodinné víkendové procházce náhodou dorazil na místo startu - místní předseda Sdružení rodičů a přátel školy na harrachovské devítiletce. 
----------------------
K zásadnímu rozkolu, zdá se, dochází v ruské pravoslavné církvi, kde se některé oblasti ostře vymezily proti moskevskému patriarchu Kirillovi, který je známý svými blízkými vztahy s prezidentem Putinem. Kromě Pravé pravoslavné moskevské církve podporující Putina tak vznikla např. konkurenční Opravdu pravá pravoslavná petrohradská církev, která se ovšem po několika krátkých telefonátech z Kremlu a z Lubjanky rychle přejmenovala na Opravdu pravou pravoslavnou petrohradskou církev samozřejmě také podporující Putina.
----------------------
Českým aeroliniím se na konci loňského roku podařilo nejen vyrovnat dlouho problematické hospodaření, ale dokonce se na poslední chvíli dostat do zisku. "Skutečnost, že jsme zisku dosáhli prodejem všech našich letadel, nevidím nijak negativně," řekl Nedělním miniglosám jeden ze členů vedení společnosti. "Naopak, udělali jsme to zcela cíleně, abychom v příštím období ušetřili prostředky za stále zdražující letecké palivo." 
---------------------
Ukrajinští představitelé nadále požadují po amerických politicích zajištění bezletové zóny nad celou zemí nebo - pokud k takovému kroku nemají USA odvahu - aspoň aby Arnold Schwarzenegger do svého speciálního poselství pro ruské vojáky a pro prezidenta Putina doplnil větu "Hasta la vista, baby!" 
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Ad#5) Vše pod heslem: Popové všech církví spojte se v rámci světové pop music.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pak ovšem nebude žádný velký extrém, ale spíš střední proud :-).

      Vymazat
  2. A já příchod jara proválela ve vaně! Ostudné!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že na nás tu chvilku počká. Já se taky s vydáním Nedělních miniglos o minutu zpozdil a nic se nestalo :-).

      Vymazat
  3. To je krásný článek. Sem se určitě budu vracet. Takové čtení je opravdu zajímavé. Přeji krásné jarní dny, hlavně ve zdraví a přidávám přání, aby se vše nakonec urovnalo a mohli jsme si užívat jara plnými doušky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divné, tenhle moc pěkný komentář byl původně zablokován blogem jako spam, ještěže jsem našel e-mailovou konfirmaci, takže jsem mohl pátrat, proč se u článku neukázal. Děkuji za milé přání a budu se tedy moc těšit na další návštěvy :-).

      Vymazat
  4. Ovšem až vše vyvrcholí založením Levoslavne cirkve a převzetím kostelů od církve pravoslavné, bude vymalováno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší bude výsledná Církev středoslavná, která ovšem bude mít velký překryv se stranou Jednotné Rusko :-).

      Vymazat
  5. Tak přece jsou jarní. :-)

    Já mám na České dráhy, až na jednu výjimku v Brně, pěkné vzpomínky. V Brně to trochu zahaprovalo, ale to byl mezinárodní vlak.

    Módní návrháři to nemají lehké. U nás se říkávalo, že pro parádu se musí trpět.

    Za finanční prostředky ušetřené na palivu pak érolinky nakoupí flotilu zbrusu nových, moderních letounů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nakonec jsou o minutu jarní. Kdyby vyšly přesně v 16:33, bylo by to ještě sporné :-).

      Škodolibě si představuji ten okamžik, kdy nějakému ruskému potentátovi odpovědnému za mezinárodní kosmický program došlo, jak se tahle žlutomodrá móda dá vysvětlit, představil si, co tomu asi řeknou nahoře, a jak mu z toho - v souladu s příslušným zákonem zachování - zároveň vyschlo v hrdle a orosilo se mu čelo :-).

      Vymazat
    2. Haprování bylo určitě způsobené nějakou událostí mimo Brno, v Brně funguje vše, jak má :).

      Vymazat
    3. Ovšem, proto jsem zdůraznila, že se jednalo o nezřízený vlak mezinárodní. :-)

      Vymazat
  6. Mně se "líbí", jak Zelenský vysílá do všech parlamentů světa patetická prohlášení a dožaduje se bezletové zóny, nikdo se k tomu sice nemá, ale vždy mu nakonec poskytnou ovace ve stoje a má už skoro 40 nominací na Nobelovu cenu. Přijde mně to trochu jako v KLDR.

    Ale jinak je to opravdu tragédie, vidět záběry, jak tanky pálí do obytných budov, je neomluvitelným zločinem.

    A z opačné strany je neštěstím také cenzura, kolektivní vina (zákaz činnosti ruských umělců v zahraničí a účasti sportovců v soutěžích), nevraživost vůči všemu ruskému. Bydlím v brněnské čtvrti, kde řada ulic je pojmenována podle ruských skladatelů (Musorgského, Glinkova, Prokofjevova), čekám, kdy někoho je napadne přejmenovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na jeho místě něco takového nejde nedělat.

      Je zajímavé sledovat, kolik z těch, pro které ještě nedávno byla kolektivní vina sprosté sousloví, ji dokážou neotřelým způsobem sami uplatňovat v praxi. Lidé jsou slabí... A Prokofjev ostrouhá.

      Vymazat
  7. Na ten prusvih s vesmirnymi uniformami navrhari a astronati urcite maji nejaky backup plan. Treba zluta, jako je Putin nase slunce zlate! V opacnem pripade by se panove snad ani nemohli vratit zpet dolu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na přesné vysvětlení symbolu žluté barvy čekají netrpělivě i Číňani :-).

      Vymazat
  8. České dráhy opět nezklamaly :-) Teprve teď můžeme docenit, v čem jsou skutečně nepřekonatelně a bezkonkurenčně dobré, a to i za opravdu těžkých podmínek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonské vlaky jsou v těchto podmínkách absolutně nepoužitelné :-).

      Vymazat
  9. U mě vedou České dráhy i šalamounské řešení Českých aerolinek a pak módní tajná policie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České dráhy pane jedou - tedy když přijedou :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.