neděle 27. března 2022

Nedělní miniglosy č.632

Ještě před pár dny mi umrzala ruka, kdykoli jsem vytáhl na delší dobu fotoaparát a najednou je tu jaro v plné síle a sobotní odpolední naučnou vycházku po horní části Václavského náměstí jsem absolvoval v tričku s krátkým rukávem. Astronomicky už tomu tak bylo minulou neděli, ale fakticky je až to dnešní doopravdy první jarní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Jsem moc rád, že vás můžu přivítat u 632. čísla blogového nedělníku, který vychází už déle než 13 let, ať už je právě situace třeba kvůli virové pandemii nebo válce na Ukrajině jakkoli složitá.

V uplynulém týdnu jsem na svém blogu zveřejnil dva články: V tom prvním jsem představil fotografie, které jsem pořídil jeden Večer u Trojského mostu a moc mě těší, že fotky této krásné moderní architektury (most byl dokončen v roce 2014) měly mezi návštěvníky na blogu i na facebooku velmi pozitivní ohlas. Druhým článkem byla rýmovaná miniaturka Prezidentské proroctví, v jejíž několika slovech se odrazila nejen neradostná realita aktuálního vojenského konfliktu na Ukrajině, ale i skutečnost, že do dobřichovické knihobudky přibyla konečně i toužebně očekávaná kniha Antonína Zápotockého Vstanou noví bojovníci. Mimochodem, na příští týden plánuji jen jeden článek, reportáž, která začala právě nenápadnou návštěvou dobřichovické nádražní knihobudky a skončila... no, nechte se překvapit, ale myslím, že ten příběh plný krásných náhod bude stát za to :-). Z minulého týdne ještě připomenu vzpomínku na kafkovský příběh O průšvihu s vlaječkou, kdy místo zlotřilého provokatéra (tedy mne) bylo kvůli neočekávaným procesním překážkám zatčeno dvacet úplně jiných a nijak neprovokujících lidí. A v našem tradičním archivním okénku ponechám povytažený 12 let starý článek O kvadratických a jiných rovnicích, který zdaleka není určen jen milovníkům školní matematiky. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Tenhle úvodník píšu tentokrát ve vlaku na cestě do čerstvě jarního Staňkova a kolem dokola jsou ukrajinské maminky s dětmi, které směřují buď do Plzně, do Domažlic nebo snad až do Mnichova. Věřím, že napohled bezvýchodná situace na ukrajinském území s potenciálem zažehnout kvůli územní rozpínavosti, rádobyvelmocenské popudlivosti a buranské víře Ruska, že všechno na světě lze vyřešit silou, mnohem rozsáhlejší konflikt, začne směřovat k nějakému pozitivnímu řešení. S vámi se všemi se těším opět na shledanou nejpozději příští neděli u dalšího čísla Nedělních miniglos, ale radši dřív, protože např. zmíněná reportáž by měla vyjít nejspíš už ve středu.
 
 
 
Valné shromáždění OSN přijalo deklaraci, která pro nepřijatelnou míru spolupráce s ruskými invazními jednotkami a související ztrátu důvěry zakázala používání písmene Z v latinské abecedě, v řecké alfabetě i ruské a_buce.
----------------------
I když to původně vypadalo, že obě znesvářené strany se nedokážou dohodnout vůbec na ničem, prvním hmatatelným úspěchem ukrajinských a ruských vyjednavačů byla bezprecedentní dohoda o oboustranném úplném klidu zbraní na dobu od 2:00 do 3:00 nedělního rána, kdy se jako tradičně měnil zimní na letní čas.
---------------------
Hosté benátských hotelů začali dostávat jako základní ubytovací vybavení nejen tradiční sadu ručníků, dopisní papír a koupací čepici, ale i vodní pistoli na zaplašení místních příliš dotěrných racků. Kvůli této skutečnosti byla prozatím odložena dlouho připravovaná benátská cesta české parlamentní delegace, v jejímž čele měl být bývalý český ministr životního prostředí, protože se vyskytly určité pochybnosti, zda jsou benátské vodní pistole určeny opravdu na racky a ne spíš na brabce.
----------------------
I když zatím velmi nenápadně, rýsuje se možná budoucí spolupráce mezi Hnutím ANO a lidovci. Protože předseda Hnutí ANO Babiš byl v týdnu Poslaneckou sněmovnou už potřetí vydán k trestnímu stíhání za kauzu Čapí hnízdo, dá se předpokládat, že se bude ochoten přidat k tradiční lidovecké myšlence na úpravy trestního zákona podle principu Třikrát a dost!
---------------------
České mrazírny získaly od vlády obrovskou státní zakázku na zmrazení veškerého českého majetku ruských oligarchů. "Předpokládáme, že půjde o hluboko zmrazený majetek, abychom mohli využít delší doby minimální trvanlivosti," řekl nám šéf mrazíren Josef Sibirka. "Společně s našimi hygieniky však důrazně upozorňujeme ty, kdo si budou tento majetek v budoucnu pořizovat, aby dodržovali starou dobrou zásadu z kuchyně a jednou rozmrazený majetek znovu nezmrazovali, protože podle našich dřívějších zkušeností s ruskými aktivy na našem trhu pak může být konzumace takového majetku zdraví a možná i životu nebezpečná."
---------------------
Europoslanec Stanislav Polčák byl donucen rezignovat na svou funkci místopředsedy hnutí STAN poté, co chtěl vyinkasovat téměř 8 milionů korun za právní pomoc při prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. "Pro STAN je to samozřejmě velmi nemilá věc, když se takhle "proslaví" jinak schopný politik, který se navíc jmenuje STANislav, a je tak s naší stranou pevně a viditelně spojen," řekl Nedělním miniglosám předseda STAN Vít Rakušan. "Poté, co se nám bohužel nepovedlo do naší organizace zlanařit ministra financí STANjuru a přišli jsme teď i o jediného STANislava v čele strany, obávám se, že v dohledné době budeme muset upozadit naši personální politiku a soustředit se spíš na vydávání STANdardních politických STANovisek."
----------------------
V moskevském Nakladatelství klasické literatury vyšla nová vydání několika spisů vybraných starořímských autorů. "Jsme rádi, že ani současná komplikovaná situace na mezinárodním poli nijak nenarušila náš dlouholetý projekt, který se současnou politikou v žádném ohledu nesouvisí," řekl Nedělním miniglosám ředitel nakladatelství. "Největší radost nám udělala skutečnost, že se po opravdu dlouhé době podařilo vydat zbrusu nový a navýsost současný překlad knihy Gaia Julia Caesara Zápisky o speciální vojenské operaci galské."  
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. STAN asi bude muset brzy někoho zlanařit, protože místopředsedové mizí jak sníh na Slunci.

    OdpovědětVymazat
  2. Tož Putinovi do hlavy nevidíme ale je dost pravděpodobné že cela věc byla míněna skutečně jako "zvláštní vojenská ooerace na zpusob Ceskoslovensko 68, Madarsko 56 nebo anšlus Rakouska, ale nějak se to -vzato z ruskeho pohledu-vymklo z rukou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, oni ti dobráci odjaktěživa jezdili jen "pomáhat a chránit"...

      Vymazat
    2. Kdo ma v ruce kladivo, tomu vsechny problémy připadají jako hřebíky...

      Vymazat
  3. Ad #3) To je jak střílet kanonem na vrabce.

    OdpovědětVymazat
  4. No, nevím kdo je dál od Ukrajiny a plete se do toho, jak to s ní bude. Možná vliv na určité bližší státy Rusko chtělo, ale obsadit je a prostě vládnout to nebylo. Na rozdíl od vzdálenějších US. Jen přehled základen na světě a akcí v různých státech ukazuje možná , jak to ve skutečnosti je. Dokud byly boje daleko, moc jsme to nevnímali, ale nyní je to už nebezpečnější. Od kohokoliv. Nedodávat zbraně je nutné, jinak to neskončí a bude z toho další Korea, Vietnam, Afganistán atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se do toho pleteme, zvlášť při naší vlastní historické zkušenosti. Skutečnost je v tomto případě, domnívám se, zřejmá a Rusko ani jeho zastánci to neokecají ani neumlčí. Pokud se bude omlouvat a relativizovat celkem nepokryté a především svévolné napadení samostatného, dlouhodobě etablovaného a mezinárodně uznaného státu, je to cesta do morálních a bohužel pro mnohé i ryze fyzických pekel.

      Vymazat
  5. Snad se neodžijeme, vydání Putinových strategií!!! Včera jsem shlédly velice zajímavý dokument (zahraniční), o Putinově politice a strategii od doby voleb Trumpa v USA až k začátku války na Ukrajině. Je to velice dobře zdokumentována jeho Machiavellistická strategie. Škoda, že takové dokumenty nevysílá Česká televize!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že takový myslitel by si zasloužil také vydat nějakou zásadní publikaci typu Mein Kampf. Aspoň bychom pak nebyli překvapeni, když se začnou fantasmagorické představy naplňovat ve skutečnosti.

      Vymazat
    2. Nebo aspon Denicek moderniho vladce! Hned bych si nalistovala kapitolu, jak Vlada jezdi na medvedovi...

      Vymazat
  6. Šéf mrazíren se vážně jmenuje Sibirka? To je skoro tak dobré jako botanik Větvička :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně se jmenoval Mrazík, ale nechal se přejmenovat.

      Vymazat
    2. Sibirku jsem si, přiznávám, vymyslel. Nějak se mi to jméno líbilo, ani nevím přesně proč :-).

      Vymazat
  7. Škoda toho Z. Bude nám chybět. Vždyť je i ve slově peníZe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže ve zkratce "R.I.P." žádné Z není, tak ho v této souvislosti můžeme použít v originální ver_i :-).

      Vymazat
    2. Oni ale mají Деньги.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.