neděle 6. března 2022

Nedělní miniglosy č.629

Minulou neděli jsem zvažoval, jestli má smysl, aby Nedělní miniglosy ve své tradiční odlehčené formě vycházely i v době, kdy všichni stojíme vinou imperiálních východních zlořádů na okraji propasti a jen kousek od našich domovů zuří zcela nepokrytě válka v takové podobě, jak jsme ji vídali jen ve filmových dokumentech, umírají lidé a jsou ničeny jejich domovy. Rozhodnutí padlo: Ano, má to rozhodně větší smysl než si říct, že nic nemá smysl. A tak i dnes pokračujeme ve vydávání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, o kterém je známo, že "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Ani náš nedělník, u jehož 629, vydání vás všechny srdečně vítám, se samozřejmě nemůže vyhnout tomu nejdůležitějšímu, co se kolem nás děje; není divu, že jde tentokrát o opravdu dominantní téma. Opět tedy budu věřit, že tím snad těm, kteří právě prožívají těžké dny v obavách o své blízké nebo o své vlastní životy, neublížím, a u těch, kteří si ke mně chodí pravidelně číst, nezískám nálepku nelidy, k čemuž v podobně vypjatých dobách nemusí být daleko. 

V uplynulém týdnu jsem na svém blogu zveřejnil dva články: V tom prvním jsem upozornil na pozoruhodný srbský film Deník strojvůdce, který brilantním způsobem dokazuje, že drsný černý humor se snese i s velice lidským  a citlivě natočeným příběhem. Druhým byl fotočlánek Společné foto ze srazu světel a stínů, ve kterém jsem si vyzkoušel vyfotit reflexe ve sklech pražské pasáže v černobílé podobě, která mi k uplynulým dnům pasovala lépe než  rozjásané barvy. Z předchozího období si dovolím ještě jednou připomenout svůj další překlad básničky Christiana Morgensterna, které jsem dal název Slavnost flamendrova, a můžete si ho srovnat s německým originálem i se dvěma "profi překlady" Josefa Hiršala a Rudolfa Havla. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
  
Samozřejmě, každé ráno mě těší, že se mi podařilo znovu se probudit do dalšího dne. Ale přiznávám, že v posledním týdnu mě to těší ještě o dost víc, protože - jak se ukazuje - neprobudit se do něj by mohlo být vinou magorů s natěšeným prstem na červeném tlačítku snazší, než jsme si doposud uměli představit. Budu tedy doufat, že se věci budou vyvíjet od strašného k méně strašnému, od méně strašného k dobrému a od dobrého k lepšímu, a samozřejmě moc se těším na to, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás i v tak pohnuté době potěší.
 
 
 
Aby zcela vyloučila cílené dezinformace západních médií, nezávislá ruská televize KZVR TV (Konečně zase velké Rusko) zveřejnila aktuální záběry z ulic ukrajinských měst, ve kterých obyvatelé nadšeně vítají své hrdinné ruské osvoboditele čerstvě natrhanými květy únorových šeříků.
----------------------
Hokejová NHL na rozdíl od mnoha jiných sportovních akcí nezakázala ruským hokejistům hrát, protože by se podle vedení soutěže jednalo o nepřípustnou diskriminaci. Bylo pouze přijato pravidlo, že góly vstřelené ruskými hráči, stejně jako zákroky ruských brankářů, z principiálních důvodů neplatí.
---------------------- 
Evropské úřady v souvislosti s vyhlášenými mezinárodními sankcemi proti vrcholným ruským představitelům zablokovaly transparentní účet na obnovu kapličky zaniklé obce Putín na Prachaticku. "České háčky a čárky jsou pochopitelně pod rozlišovací schopností našich IT systémů," řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný představitel Evropské unie. "Obec Putín se tedy bude muset vyrovnat se skutečností, že nebude moci disponovat nasbíranými finančními prostředky, na druhou stranu může Putín prozatím volně cestovat po Evropě, aby se mohl zúčastnit nezbytných  diplomatických jednání."
---------------------- 
Kosmické agentury NASA a Roskosmos kvůli aktuálním mezinárodně-politickým rozporům ohlásily chystanou rozluku od stolu i od lože, což by nejspíš mělo mít neblahý dopad na budoucnost Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Tomuto scénáři odpovídá i skutečnost, že obě agentury si podaly inzerát "Vyměním zachovalou vesmírnou stanici 3+kk za dvě vesmírné garsonky."  
----------------------
Kancelář prezidenta republiky oznámila, že prezidentův externí poradce Martin Nejedlý již nemá na krytu svého mobilního telefonu fotografii ruského prezidenta Vladimira Putina, jak byl v minulosti přistižen fotoreportéry, ale nahradil ho prý již dávno jiným obrázkem. Zároveň ovšem pan Nejedlý požaduje za tento vynucený krok od českého státu finanční kompenzaci, protože aktuální fotka Sergeje Lavrova nemá na sběratelských burzách ani zdaleka takovou cenu.
----------------------
Nejúspěšnějším filmem roku 2021 se při vyhlašování tradičních cen Český lev stal film režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který proměnil osm ze třinácti nominací. I když byl večer věnován prioritně podpoře a pomoci Ukrajině napadené ruskou armádou, výsledek ankety přivítala překvapivě i ruská strana, která dodnes uznává Emila Zátopka jako jednoho z největších sportovců světa z období po druhé světové speciální vojenské operaci.
---------------------
Někteří čeští výrobci v minulém týdnu přejmenovali svou ruskou zmzlinu na zmrzlinu ukrajinskou a podobně dopadlo v některých lahůdkářských firmách i tradiční ruské vejce. Naopak, policie podnikla velký zátah na českou galérku, protože prý její členové nadále odmítají hrát místo ruské výhradně ukrajinskou ruletu.
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Co se týče Putina, jen o hrbolek navic má Městys Putim...A už mistni strážmistr Flanderka věděl, jaknjsou ruští špioni rafinovani s nebezpeční...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Putim byla v první verzi miniglos. Pak jsem se ještě podíval, jestli neexistuje nějaký Putín, se kterým by se dalo pracovat ještě lépe :-).

      Vymazat
  2. Naše vláda v cenzurování se nedala zahanbit a co se týká dezinformací, náš mainstream se také činí - ukrajinský prezident přežil nejméně tři pokusy o atentát a Ukrajina si na bojištích vede nadmíru výtečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ovšem zdaleka netýká jen našeho mainstreamu. Jakmile se rozjedou reálné boje, nastupuje vždycky drsný válečný marketing, ve kterém jde velmi často o cílené dezinformace na obou bojujících stranách. Ve stejné situaci jsou teď všechna média, která nemají přímo na místě své zpravodaje a ti taky nemůžou být všude, takže jsou vždycky minimálně zčásti závislí na agenturním zpravodajství některé zúčastněné strany.

      Vymazat
  3. Asociace koňařů odmítá zapřahat koně do ruské trojky /prostřední kůň (koreň) běží klusem a oba krajní koně (prísťažky) cválají, jeden na pravou a druhý na levou nohu, bylo vynalezeno pro rychlou jízdu na velké vzdálenosti/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já bych si ráda dala co nejdříve koňak na oslavu toho, že dnešní dobré ráno je bez Putina a to na for ever!

      Vymazat
    2. Taky by se mi pak hned vstávalo líp. To bych snad zastoupil i koreňa, kdyby to věci pomohlo.

      Vymazat
  4. Nastavit si na mobilu Putina jako tapetu je myslim diagnoza sama o sobe. Celkem by me zajimalo, kdo mu visi nad posteli a jestli z toho ma manzelka radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby byl pan Nejedlý instalatér na malém městě, bral bych to jako celkem neškodnou výstřednost, která mi napovídá, o čem si nemáme povídat :-). Ale vzpomněl jsem si v té souvislosti na oblíbené úsloví Jiřího Voskovce: "Zase máme jiný libůstky, jak říkával Jack rozparovač."

      Vymazat
  5. Na únorové šeříky nic nemá. Měli by si je v Putíně taky vysázet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře vybavená armáda si vozí květiny k příležitosti svého nadšeného vítání sama a nespoléhá se na lokální zdroje.

      Vymazat
  6. O Lávrovi psal už Karel Havlíček Borovský, to by si taky sběratelé měli uvědomit a trochu navýšit cenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lávra by mohl podat trestní oznámení pro poškození dobrého jména.

      Vymazat
  7. Zátopek je náš nejoblíbenější sportovec, jak ukázala anketa z roku 1973.

    OdpovědětVymazat
  8. #1 Známá rétorika “poručíme - větru - dešti” + “ v zemi, kde dnes - znamená zítra” , bych se nedivila, že by šeřík kvetl, pro každý případ mírumilovnosti, 12 měsíců v roce😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.