neděle 25. dubna 2021

Nedělní miniglosy č.587

Je to vlastně na jaře poprvé, kdy redakční poradu Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaného českého blogového nedělníku, přišlo hned ráno zkontrolovat pořádné sluníčko. Sice nemělo vstupní kartičku pro vstup do redakčních prostor, ale přece nebudeme takoví úzkoprsí byrokrati, že? Naopak, ochotně usadíme jaro do toho nejpohodlnějšího křesla, nabídneme mu dobrý čaj a když na to přijde, slíbíme mu neomezenou konzumaci energetických drinků, jen aby zase hned neodešlo či neusnulo a ty dva následující měsíce to s námi vydrželo.

V uplynulém týdnu jsem na blogu publikoval dva články: Doslova mediální bomba vybuchla minulý víkend, takže jsem neodolal a po dlouhé době jsem přidal jeden aktuální politický komentář - Ozvěny jednoho starého výbuchu, kterému stačilo jen pár dní k tomu, aby se zařadil mezi vůbec nejčtenější články na tomto blogu (což je vidět ve výčtu TOP10 článků na této stránce dole). V pátek jsem pak zveřejnil malou ukázku, jak může otáčení fotografie postupně proměňovat vnímání obrazu, ve fotočlánku Černobílá brána. Z minulého týdne ještě jednou připomenu čtyřverší Nekrolog barda a protože v individuálním režimu pokračuje i moje malá fotovýstava v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, přikládám i odkaz na Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. 
 
V našem dnešním archivním výdejním okénku připomenu článek O vykutáleném pokladu z doby před sedmi lety, kdy jsem zvažoval, jak nejlépe využít nezanedbatelný obnos, který mi náhle a zcela neočekávaně spadl do klína. Schválně, jak byste si s takovým nenadálým štěstím poradili vy? :-) 
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům a miniglosovým abonentům i nadále hlavně pevné zdraví a dostatek trpělivosti na cestě k normálnějším zítřkům.
 
 
Britský úřad The Law Commision oznámil, že podezírá automobily, které se samy řídí, z rasismu, protože podle nedávno zveřejněné studie za tmy hůř rozeznávají černochy. Jak dopadly dlouho očekávané testy viditelnosti na sněhu a v bílé mlze, si zatím výzkumná pracoviště netroufla zveřejnit.
----------------------
Ruská strana se rozhodla opět odpovědět na ostré diplomatické kroky, které v týdnu podniklo české ministerstvo zahraničí. Protože už však nebylo možné z prázdné moskevské ambasády na oplátku vyhostit žádné české diplomaty, ruská vláda dala 24 hodin na opuštění ruského území aspoň vlčákovi Gagarinovi, který pomáhal ostraze hlídat prostor velvyslanectví a byl usvědčen ruskými tajnými službami, že koordinoval nepřípustné výzvědné operace na ruském území. České ministerstvo zahraničí pro vlčáka vyslalo vládní letecký speciál a podle důvěrných informací Nedělních miniglos si kvůli možným dalším krokům vůči Rusku aktuálně nechává zjistit, kolik ještě zůstalo na ruské ambasádě v Praze pavouků.
----------------------
Podle Úřadu Evropské unie pro dohled nad ochranou dat by měla být technologie rozpoznávání obličeje v EU zakázána, protože "hluboce a nedemokraticky narušuje soukromí". Podle neoficiálních informací Nedělních miniglos z dobře informovaného zdroje se tím ale úřad jen snaží zastřít skutečnost, že pravděpodobnost rozpoznání obličeje zatím nedosahuje kýžených hodnot, protože vzhledem k používání stále kvalitnější kosmetiky aktuálně činí sotva 90 % u mužů a necelých 10 % u žen.
----------------------
Prezident Miloš Zeman uklidnil ve svém projevu k českému národu ruskou stranu, že Bezpečnostní informační služba nemá žádné důkazy, které by usvědčovaly Ruskou federaci z tajné operace ve Vrběticích. Zároveň přislíbil, že jakmile se snad některý z důkazů začne jevit nadějně a on se o tom z přísně tajných dokumentů dozví, na Primě se mezi reklamními bloky znovu ohlásí, když už to teď standardní cestou přes ambasádu nejde.  
----------------------
Studentka, která pravděpodobně přivezla do Hradce Králové z Indie indickou mutaci koronaviru, se brání nařčení, že do Indie odjela jen tak na výlet: "Potřebovala jsem se prostě dostat z Pardubic do Hradce, ale protože tehdejší vládní nařízení zakazovalo pohyb přes hranice okresu a já chtěla vládní opatření jako odpovědná občanka bezvýhradně dodržet, vzala jsem to nejkratší možnou povolenou cestou přes Bombaj."
----------------------
Ukázalo se, že aféra s ruskou vakcínou Sputnik, kterou pro Slovensko vyjednal bývalý premiér Matovič a která měla jiné složení než vzorky, které má ke schválení Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), měla velmi jednoduché a přirozené vysvětlení. "Nejednalo se přímo o vakcínu Sputnik V, kterou si slovenská strana původně objednala," řekl Nedělním miniglosám šéf podniku, který vakcínu vyrábí, "ale o vylepšenou verzi V. I. Sputnik, kterou náš podnik vyrobil na počest nejmenované významné historické postavy ruských dějin. Škoda, že Češi zatím s objednávkou otálejí, protože jsme speciálně pro ně po nedávné diplomatické roztržce vyvinuli prémiovou variantu J. V. Sputnik, která by - jak všichni věříme - měla mít podobně jako kdysi její jmenovec pořádný říz."
----------------------
Někteří čeští politologové soudí, že prezidentova nechuť k rozpuštění sněmovny v případě vyjádření nedůvěry vládě opozičními stranami vyplývá především z aktuálního nedostatku lučavky královské na českém trhu. Jiná látka se přitom k úplnému rozpuštění sněmovny použít nedá, protože - i když se to napohled vždy nemusí zdát - většina českých poslanců má zlaté srdce.
----------------------
Výzkumný tým České akademie věd vyjádřil odvážnou hypotézu, že za některých specifických okolností, např. při objímání, nemusí platit populární české přísloví "Bližší košile než kabát", protože  při takové konstelaci může být blíže k objímajícímu - pokud sám kabát ani košili nemá - blíže kabát objímaného než jeho košile. Bohužel, hypotézu zatím nebylo možné kvůli pokračujícím protiepidemickým vládním opatřením prakticky ověřit.
 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

32 komentářů:

  1. Ad #6) Verze I.V. je mnohem dokonalejší než verze Sputnik 2, které byla testována na psovi (Lajka).

    OdpovědětVymazat
  2. Většina 120 pro rozpuštění sněmovny se stejně nenajde protože kapři si svuj rybník nevypustil, když vědí, že v novém si už nezaplavou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dokonalý. Tohle přísloví neznám :-D

      Vymazat
    2. Už se těším, až se ti kapři před volbami budou opět dovedně vydávat za mrštné a dravé pstruhy :-).

      Vymazat
  3. Kdyby jenom pavouci, myslím, že by se na ruské ambasádě ještě nějaká ta krysa našla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem stejného názoru. Na několik oboustranných várek to ještě vyjde :-).

      Vymazat
    2. a kdyz ne, tak se bude protestne rozbijet nadobi a trhat obrazy pred budovou ambasady. pekne hrnecek za hrnecek...

      Vymazat
    3. Kdyby se daly dohromady všechny obrazy různých státníků, které se určitě válí ve sklepech i na půdě ambasády, dalo by se s odvetnými kroky pokračovat ještě dlouho. Ale představa rituálního rozbíjení velvyslaneckého nádobí mě rozesmála :-).

      Vymazat
    4. Tak když jsou v pátek ty Čarodějnice, co to rovnou pálit? Rychlé, efektivní, úderné, i když ne tak, jako rozbíjení hrnečků :D.

      Vymazat
  4. Není mně vůbec jasné, co se tím vzájemným vyhošťováním diplomantů docílí. Po pokusu o otravu agenta "Skřípala" jsme vyhostili 3 ruské diplomaty a oni recipročně provedli totéž, takže jsme kvůli gestu na oltář položili pár svých diplomatů. Připadá mně to jako kdyby nám někdo rozbil okno a my bychom mu ho šli také rozbít a byli pak spokojení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tomu moc nerozumím, ale když tyhle hry diplomaty baví...

      Vymazat
  5. Zlaté srdce poslanců u mě vede ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Bombaj mě rozsekala :-D A k tomu prezidentskému vystupování... myslím, že nejlíp to vyjádřil fejkový Ovčáček, když pravil, abychom se uklidnili, že se povedlo domluvit, že pan prezident mezi vyhoštěnými ruskými agenty nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se mi opravdu ulevilo, už jsem se o pana prezidenta bál. Kdovíjak by se tam o něj starali a taky platí "všude dobře, v Lánech nejlíp."

      Vymazat
  7. Dnes mě napadá jen jedno: "Čeho je moc, toho je příliš."

    OdpovědětVymazat
  8. Musím přiznat, že se stydím za prezidenta, který v přímém přenosu urážel a ponižoval redaktorku z Primy. Nejprve se projevil jako rektální alpinista ve vztahu k Rusku a pak jako totální hulvát.
    Vůbec by neměl opouštět Lány, maximálně do obory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypuštění do obory je bezva nápad. Rozšířil bych to ještě na rybník, tam by mohlo dojít i k rozpuštění. Lučavka evidentně nebude potřeba.

      Vymazat
    2. Pan Zeman byl vždycky arogantní fouňa, který neumí bez konfliktů, srážení a urážení existovat, přičemž hluboce pohrdá paradoxně nejvíce těmi, kteří ho nakonec vyzdvihli k jeho úřadu. Byly časy, kdy jsem se za něj také styděl, ale pak jsem si položil otázku, proč bych si na sebe měl vztahovat problémy, které jsem nezpůsobil a před kterými jsem varoval, jak to jen bylo v mých skromných silách. Nechť se stydí on a jeho věrní, byť samozřejmě chápu, že podobného sebezpytu není ani jedna z vyjmenovaných stran schopna.

      Vymazat
    3. Dobře, lučavku tedy nahradí rybníček královský :-).

      Vymazat
  9. Došlo na slova jednoho z politických komentátorů. Že by bylo lepší kdyby Zeman držel ústa než něco komentoval. A měl pravdu.... no a pak tedy ta lučavka, to je bomba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusil jsem se vcítit do vládních šéfů, jak jim muselo být, když prezidentský projev bez dechu sledovali a v duchu počítali škody, a vybavila se mi výstižná cimrmanovská věta: "Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal!"

      Vymazat
  10. Opět báječná satyra👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát byl přetlak témat;
      dokonce se ani nedostalo na premiérův střet zájmů, ale jak pana Babiše odhaduji, ten mu ještě nějakou dobu vydrží :-).

      Vymazat
  11. Nečudovala by som sa, keby Slovákom namiesto Sputniku predali obyčajný soľný roztok s etiketou Sputniku. Možno by bol efekt toho placeba podobný.

    OdpovědětVymazat
  12. Prezident uklidnil v projevu k českému národu ruskou stranu...Jsem na cucky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já byl taky, když jsem ten projev poslouchal. Ještě k němu měly běžet ruské titulky.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.