neděle 11. dubna 2021

Nedělní miniglosy č.585

Jaro jako kdyby se pořád ještě nemohlo rozhodnout, jestli opravdu převzít odpovědnost za dění v našich zeměpisných šířkách nebo i nadále jen z bezpečných opozičních lavic upozorňovat na to, co všechno zima dělá špatně a jak už to s ní není k vydržení. Setkáváme se dnes netradičně po čtrnácti dnech, během kterých se jaro se zimou několikrát vystřídalo u kormidla, a vypadá to, že to tak bude ještě nějakou dobu pokračovat. Po velikonoční přestávce opět vycházejí Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", takže vás dnes mohu srdečně přivítat už u 585. vydání tohoto asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaného českého blogového nedělníku.

V době od vydání zatím posledních Nedělních miniglos vyšly na mém blogu čtyři nové články: Šťastný hod s 58 šestkami se mi povedl v článku O šťastných šestkách, kterým jsem si připomněl jedny pro mě velmi důležité šesté narozeniny. Komplikovaný výběr jediné písničky do projektu Hudební abeceda uplynulém týdnu jsem pak převedl do článku Dead Can Dance - výběr do Hudební abecedy, ve kterém jsem představil 10 různorodých písniček své oblíbené australské hudební dvojice. Pak jsem pro vás vybral dvě nejpovedenější fotky ze své velikonoční procházky kolem Berounky v článku Velikonoční čeření. No a jak v různých obdobích naší historie vypadaly běžné korunové mince, to jsem krátce shrnul v zatím posledním článku Korunka ke korunce. V lehce undergroundovém individuálním režimu pak pokračuje i moje malá fotovýstava v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, ke které patří i Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. 
 
V našem dnešním "archivním výdejním okénku" se ještě jednou vrátím do úplných počátků svého blogu, kdy jsem na přelomu zimy a jara 2009 publikoval článek O vyplněných e-mailových přáních. Však určitě taky znáte podobné "řetězáky", kdy máte s vyhlídkou na zažehnutí neskonalého štěstí rozeslat obdržený mail na x svých známých, a budete-li s rozesláním otálet, brzy se vám stane něco strašného.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví i nervy, což obojí bude jistě nezbytné i po dnešním ukončení více než půlročního nouzového stavu (byli jsme v tom režimu nepřetržitě od 5. října). Jsem přesvědčený, že naše úřady budou bdít nad tím, abychom žádný velký rozdíl v praktickém fungování společnosti nezaznamenali, protože změny všeho druhu přece vždycky nepěkně zavánějí nejistotou a narušením rovnováhy, a to bychom přece nechtěli, že? :-)
 
 
Poté, co se ve filmu poprvé objevila černošská herečka v roli anglické královny Anny Boleynové, měl by i v nové filmové verzi muzikálu Noc na Karlštejně hrát hlavní roli císaře Karla IV. některý z černošských herců. Jak to bude s rolí císařovny, ještě není úplně jasné. Pracuje se se třemi verzemi scénáře: Podle první verze měla císařovnu hrát Maorka, což ovšem v současné době vázne na omezených možnostech cestování. Druhá verze počítá s císařovnou - běloškou, která ovšem napraví svůj morální kredit tím, že před císařem v pravou chvíli symbolicky poklekne, což se ale zase nelíbí místním feministickým organizacím. Největší šanci na realizaci tak má třetí verze, ve které si císař Karel sám uvědomí, jaká na hradě a v celé zemi vládne opovrženíhodná předpojatost a zcela změní pravidla fungování života na svém hradě žádoucím moderním způsobem - tedy zakáže přístup na hrad všem bílým mužům, pro které bude propříště vyčleněn blízký hrad Karlík, kde mohou - aby se necítili diskriminováni - pracovat jako kompars při natáčení nové verze filmu Karlík a továrna na čokoládu.
----------------------
Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger, který vystřídal náhle odvolaného Jana Blatného, přišel na ministerstvo s překvapivým tajným plánem. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos se ministrem pověření experti spolu s týmem olomouckých lékařů snaží vyšlechtit speciální hanáckou mutaci koronaviru, která by měla být po vzoru místních obyvatel vlídná, neagresivní a rozšafná a narozdíl od zpovykaných britských, brazilských a jihoafrických mutací by se měla šířit jen pomalu a rozvážně, což by mělo umožnit naočkovat mladší ročníky obyvatel dříve, než taky dostatečně zestárnou.
----------------------
Policie oznámila, že několik případů porušení vládních protiepidemických opatření na pražské vltavské náplavce bohužel nešlo vyřešit jako obyčejně domluvou. "Protože zadržení nerozuměli česky, domluva byla v jejich případě ještě méně účinná než u otrlých domorodců," řekl Nedělním miniglosám šéf pražské policie, "zato pokutě jako mezinárodně srozumitelné kategorii rozuměli všichni raz dva."
----------------------
Vyšetřování velkého úvodního sobotního výpadku aplikace na sčítání lidu vedlo k jasnému závěru, který zcela očistil nevinné státní úřady: Systém nepřestal pracovat proto, že by bylo jeho nasazení do provozu špatně připraveno, ale protože byl šábes.
----------------------
Americká společnost Amazon připustila, že její pracovníci - zejména ti z řad řidičů - jsou někdy nuceni vzhledem k situaci močit do lahví. "Samozřejmě, není to nic příjemného," komentoval pro Nedělní miniglosy situaci jeden z dobře informovaných amerických vládních činitelů. "Na druhou stranu, pořád je lepší, když jsou k něčemu takovému nuceni pracovníci Amazonu, než kdyby to byli pracovníci firmy Coca-Cola.
----------------------
Komunistická strana Čech a Moravy stupňuje své požadavky, jejichž splnění prý jedině zaručí pokračování parlamentní tolerance vládních kroků komunistickými poslanci. Poté, co vláda na základě požadavku komunistů obnovila vizi státní komerční banky, začíná se nyní jednat i o podobně smysluplném odvěkém přání komunistů založit státní čtvrteční Nedělní miniglosy.
---------------------- 
Protože i po skončení nouzového stavu bude nadále platit základní pravidlo, že venku ani uvnitř se nesmějí sejít na stejném místě více než 2 lidé, byla z matematických důvodů
do odvolání zrušena všechna jednání tripartity. 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

37 komentářů:

  1. Ad #7) Na to zareagoval předseda vlády tak, že nejlépe by bylo, kdyby mohl vycházet jen on sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On stejně s nikým nikdy nevyjde...

      Vymazat
    2. Dva lidi jsou akorát: Pan premiér a někdo, kdo s ním bude dělat obdivný rozhovor :-).

      Vymazat
  2. Jo chydts se remake Vávrovy hustmtske trilogie, kde všechny kladně postavy (Jan Hus,Jan Žižka)budou hrát černoši a dále čím úspornější postava, tím bude bělejší..m

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #1) Off šem ve scéně, kde císař Karel plete z proutí košík, bude zastoupen kaskadérem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad #7) Svaz mariášníků si vydupal výjimku, protože ve dvou lidech by se dál hrát jen mariáš lízaný, což v respirátorech není možné.

    OdpovědětVymazat
  5. Copak tripartita, ale Gruppensex je také odepřen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude se tomu oficiálně "švédská dvojka" a zasvěcení už budou vědět :-).

      Vymazat
  6. Taková pokuta má pro mezikulturní komunikaci netušený potenciál! A láhve mě tedy dostaly. Jednou se prý něco takového muselo řešit i u nás na fakultě při přijímacím řízení, když si rok předtím někdo stěžoval na to, že kolegové podvádějí, když jdou na záchod. Celkovým výsledkem v mém ročníku už naštěstí bylo opětovné povolení :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno byl skandál se šachistou který si na turnajích na záchodě pouštěl počítač...

      Vymazat
    2. Pokud je možné podvádět cestou na záchod, něco mi našeptává, že přijímací zkouška možná není postavená úplně optimálně :-).

      Vymazat
  7. Tu černošskou Annu Boleynovou prostě nedokážu přijmout a stydím se za Brity, kteří tak tupě a řiťolezecky popírají a přepisují vlastní dějiny.... ono pro příklad není nutno chodit daleko. V show Tvoje tvář má známý hlas, se na příkaz majitele práv, už nesmí bílí herci a zpěváci při přeměně na černého zpěváka barvit na hnědo. Což je tedy kokotina všech kokotin. A ač nemám fotbal a fotbalisty v lásce, jsem ráda, že v Anglii před zápasem nepoklekli na památku zloděje a násilníka z kterého Amerika a potažmo celý "korektní" svět udělal svatého mučedníka. Nějak mi to začíná připadat na zcela opačný rasismus, minorita usurpuje a diktuje majoritě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však taky máme bohaté zkušenosti s falšováním dějin. Pravda, málokdy bylo tak dobře vidět na první pohled.

      Vymazat
  8. Ta Noc na Karlštejně je vlastně vyvážená i dnes. Formální manželka se snaží vniknout do prostor vyhrazeným gayům. Vpád ženské družiny se podaří jen díky tomu, že je ostatní považují za transvestity, kteří mají plánovaný pánský večírek zpestřit svou show.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle mě nenapadlo. Ještě na sobě budu muset popracovat :-).

      Vymazat
  9. Nejen státní komerční banka, ale taky třeba pozitivní konstruktivní kritika... Na čtvrtečních Nedělních miniglosách však neshledávám nic nepatřičného, z týdeníku půltýdeník, a ani nemusíte nic vymýšlet, stačí zaznamenávat realitu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posun státních Nedělních miniglos na čtvrtek bude, obávám se, to nejmenší :-).

      Vymazat
  10. Ad 2 - Otázkou je, jaký bude mít hanácká mutace coronavinu odér. Bude cítit po Lošticích, nebo po Starorežné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude mít barvu švestek. A slivoidní tvar.

      Vymazat
    2. Loštice by nebyly špatné, protože by se ušetřilo dost peněz za testovací sady :-).

      Vymazat
  11. Uff, už jsem se lekla, že černošský Karel IV. bude mít za císařovnu šikmookého hocha!

    Hanácká mutace se mi moc zamlouvá! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tu byla hanácká mutace, promořování by dávalo smysl :-).

      Vymazat
  12. Vypadá to, že nastal čas si vyhlídnout nějakou rezervaci pro domorodce...Holt historie všechny doběhne... co naši předci zaseli, my sklízíme.☹️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rezervace je určitě dobrý nápad. Ale víte přece, jak to u nás chodí s fungováním rezervačních systémů :-)

      Vymazat
  13. tedy bílou barvu bych stejně jako černou raději nezmiňovala, to jsou přece rasistické barvy! Možná růžová to je in, tedy zatím....než zmizí celé spektrum, pak už bude jen mlha...a žena a muž to ještě existuje? Myslela jsem, že pohlaví už zrušili, alespoň já už někdy nevím co a kde to jsem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná začnu používat neutrální modrou barvu. Šlechta s modrou krví nebývá tak háklich :-).

      Vymazat
  14. Lid je sečten a výsledek je povážliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že - osnovám navzdory - dávno před sčítáním proběhlo dělení :-).

      Vymazat
  15. Myslím, že na to močenie do lahví sa zo zamestnancov Amazonu sťažujú predovšetkým ženy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto ohledu je těžké zachovat rovné podmínky.

      Vymazat
  16. Po netu běžel vtip. Lidmi zaplněné náměstí. Nad jejich hlavami nápis: Sraz českých ministrů zdravotnictví....
    Jinak moc děkuji za hanáckého človíčka, rozesmál mě 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, já bych právě teď ministrem zdravotnictví být snad ani nechtěl :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.