středa 21. dubna 2021

Ozvěny jednoho starého výbuchu

Jsou věci, vůči kterým není možné zůstat chladný. Například když dva nejvyšší vládní představitelé vystoupí a - jak lze dobře usuzovat z řeči jejich těl, kroutili se u toho oba jako hadi - ukrutně neradi a nejspíš jen donuceni okolnostmi - ohlásí národu, že ruští Bodie a Doyle ještě s pár dalšími kamarády se tu před sedmi lety (a nejspíš i jindy, protože je tu u nás prostě krásně) volně procházeli po kraji a občas jen tak z plezíru, z vlastenectví nebo pro peníze, kdoví, vyhodili při cestě do povětří nějaký ten muniční sklad, do kterého si před tím sjednali zážitkovou exkurzi. Proč? No protože to je nejspíš v našem prostředí pro cvičeného agenta celkem jednoduché a dá se tím šlápnout na kuří oko hned několika stranám, které právě s agenty nepečou. No a Češi - ti nic nevyšetří a i kdyby náhodou něco, přece nejsou tak hloupí, aby to zveřejnili. 

Vypadá to jako zásadní zpráva, po jejímž zveřejnění na titulkách předních světových médií, jejichž elitní komentátoři vyslovují "Vrbětice" asi tak ochotně a foneticky správně jako my vyslovujeme islandské "Eyjafjallajokull", již nikdy nic nebude takové jako dřív, nevidoucí prozřou a většina se sjednotí pod praporem spravedlivé věci. Ale ve skutečnosti se nejspíš v české společnosti neodehraje nic až tak zásadního: Ti, kdo na Rusku nenechávají dlouhodobě nit suchou, dostali další smrduté náboje do svých ostře nabroušených děl. Ti, kdo racionálně dávají západním spojencům přednost před nevypočitatelnými imperiálními resentimenty z východu, si jen potvrdí, že přes řadu nepříjemných jednotlivostí opravdu není žádný důvod tento směr měnit. Ti, kdo považují Západ v čele s Amerikou za nejhorší lotrovskou peleš a naopak Rusa vítají zásadně s červenou vlaječkou, slzou dojetí v oku a s bratským objetím, ať už právě přijíždí s jakýmikoli úmysly, bez mrknutí oka označí celou aféru za snůšku lží, čemuž nepřehledná spleť globálně mocenských, partikulárních a čistě osobně zištných zájmů ve zpravodajské přísně tajné bramboračce notně napomáhá. Gaučoví znalci prostředí tajných služeb (dívali se přece na všechny řady televizního seriálu MI5/Spooks, tak o tom přece něco musí vědět!) se budou tvářit záhadně a budou vědoucně pokyvovat hlavou, že v těchto sférách nic není tím, čím se zdá být, a šance, že narazíte na zrnko čisté pravdy, je srovnatelná s pravděpodobností, že při sázení mrkve vykopete na vašem zahradním záhonku zlatý nugget.  

Politici si vyhrnou rukávy, aby trefili své protivníky v nastalé řeži názorů, twitterových vzkazů a tiskovek co nejpřesněji do brňavky. Média dostanou další téma, v němž každé, v prostředí náhle se vzedmuté vlny společné odvahy většinou silně excitované stanovisko vyvolává emoce, které tak dobře prodávají reklamu i nudnější mediální obsah. A nudnějším mediálním obsahem je v tom srovnání náhle i covid, který nejvyšším příčkám mediální hitparády vévodil déle než kdysi největší hity Beatles (a zase, bohužel,  brzy vévodit bude). Nějakou dobu se s Ruskem budeme vzájemně trumfovat, kdo vyhostí víc diplomatů druhé strany a kdo na koho uvalí efektivnější sankce, což jistě patří k dobré tradici podobných rituálních klání, ale ten menší v podobné líté řeži s dřevci namnoze padává z koně jako první, i když není o nic méně chrabrý a i když je třeba nadto i v právu. ONI řeknou o našich pravdách, že jde ve skutečnosti o lži, pročež i MY JE označíme za lháře. I někteří pánové, kteří jinak už dávno čúrají jen z posledních sil, jsou náhle jako pokropení živou vodou a připraveni dát si po mnoha jalových létech zase jednou závod, kdo výš. Všichni ti, co tyjí z různých forem vzájemné nenávisti, se v takové době obrozují a dobíjejí - podobni upírům, kteří se dostali ke zdroji dobře okysličeného krevního střiku AB+.

Nikdy jsem si nedělal žádné iluze o Rusku a ani na stárnoucí kolena s tím rozhodně nezačnu. Zároveň nevěřím na to, že by nepřehledný prostor, ve kterém operují tajné služby celého světa se svými často nejasnými a v čase proměnlivými záměry, šlo jednoduchou čarou rozdělit na dušínovské síly, které hájí spravedlnost a demokracii ve službě i ve volném čase po práci, a na zemi učiněných belzebubů. Bohatě by mi stačilo, kdyby si všichni ti, kteří proti nám něco nepěkného pečou, žili při vědomí toho, že jim za to něco reálně hrozí: Někdy potupná dekonspirace, někdy halasná pozornost, která tajným kauzám nesvědčí, a ano, jindy možná i pár výchovných pohlavků, o kterých masy nemusí ani vědět (jenže ubraňte se tomu pokušení!). A aby takovým mlýnům zbytečně nevháněly vodu na kolo naše vlastní rozmíšky, úlety a vychcanosti.

Jsem skromný a budu spokojený s tím, když ozvěna dávného výbuchu nenadělá o moc větší paseku než výbuch sám. A až někde na ulici uvidím nového Bodieho s Doylem, kterak s fotoaparátem předstírají zájem o památky staré Prahy, obejdu je zbaběle velkým obloukem.

 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných nedělních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

40 komentářů:

  1. Mně se to zdá téměř mimo logiku....Vláda chystá rozsáhlou spolupráci s Ruskem, Temelín,Sputnik..včetně účelových výměn ministři a pak do toho takto "hodí vidle"..zvlášť když tvrdí,že něco viděli už dřív...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úhlu pohledu. Např. taková Lajka má se Sputnikem špatné zkušenosti.

      Vymazat
    2. Laicky bych usuzoval, že vláda dostala "férovou nabídku", že když to o víkendu nezveřejní ona, v pondělí to zveřejní někdo jiný a neopomene se při tom zmínit, že vláda sama něčeho podobného nebyla schopna - a je fuk, jestli to bylo ze strachu z následků, z neschopnosti vyhodnotit fakta nebo kvůli nadržování namočené straně :-).

      Vymazat
    3. Sám jsem svého druhu operativec, a tak vím, že vyhodit do vzduchu sklad munice je pro našince těžký oříšek!

      Vymazat
  2. Petře, smekám. Tak geniálně napsaný článek, se kterým bych se naprosto ztotožnila, se k mým očím nedostal už dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se podobným politickým článkům spíš vyhýbat, ale tenhle případ v sobě spojuje tolik zajímavých rovin, že by byl hřích nechat vše jen na Nedělních miniglosách :-).

      Vymazat
    2. Hezký den, Petře, Janinko, kdyby u toho výbuchu nezahynuli dva lidi, asi bych se smála a obdibvuji tento článek, měl by vyjít ve všech tiskovinách v Česku, na Slovensku, v Rusku, všude po Evropě a ve zbytku světa.Škoda, že si nepamatuji název fascinující knihy o prodejci zbraní, od francouzského autora? - tam bylo přesně a trefně napsáno, jak to chodí s prodejem zbraní a vyvoláváním konfliktů a válek. Nikdy se nezveřejní co a jak vlastně proběhlo, ale tady si hoši z Východu naběhli, prý dostali metály, ale podle mne zklamali pana P., když se jim na to přišlo, měli by ty medaile vrátit. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
    3. O prodeji zbraní nevím nic a jsem tomu rád. Nechtěl bych v tom oboru vidět za oponu. No jo, demaskovaný agent je na levačku, teď aby přešel do odboru boje s vnitřním nepřítelem...

      Vymazat
    4. Petře, to aby se oba hoši, jejichž foto obletělo svět, usalašili někde za Uralem nebo by mohli mít divnou autonehodu? Buďme rádi, že tam nemáme prsty. Jeden neví, co s ním bude, když splní úkol. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Vždyť přece lhát je snadné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zalhat je snadné, ale trvat na lži už dá někdy práci :-).

      Vymazat
  4. Boží mlýny nepotřebují, aby jim někdo hnal vodu na kolo.
    I když, budou-li na pracovní pozici "nosič vody" vypsány dotace, možná se dožijeme překvapivých věcí podle rčení: "Když pánbů dopustí, i motyka spustí"

    OdpovědětVymazat
  5. Jen se ptám, jestli je tahle extrémní polarizovanost a jednostrannost opravdu tak horká novinka, jak se někdy říká, nebo to tak bylo tak trochu vždycky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povahové předpoklady se asi tolik nezměnily. Ale technologie, které takové procesy podporují, to povýšily na úplně novou úroveň. Třeba já už při focení používámm polarizační filtr neustále :-).

      Vymazat
  6. Petře, báječně napsaný článek. 👍👍 Jsem jen zvědavá na slova pacienta z LDN Lány, který vyčkává. Jeho více než kladný postoj k Rusku je známý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli něco Miloš Zeman umí, tak užít si pozornost, kterou vzbudil. Myslím, že nový ministr zahraničí toho do neděle moc nenaspí a po ní taky ne :-).

      Vymazat
  7. Podle toho, jak nám země EU vyjadřují "solidaritu", aniž by se nějak víc o "jasné důkazy důvodného podezření" zajímaly a vůči Rusku vymezovaly, myslím, že větší význam to má pro naši vnitřní politiku. Skoro všichni přes "děs" v očích musí být spokojení, Babiš má vyřešený problém s Dukovany a Sputnikem, ti, kteří ničemu jen trochu odbornějšímu nerozumí (Němcová, Pekarová, Vystrčil, ...), v duchu Parkinsonových zákonů jsou o to víc slyšet, protože mohou hned spustit svůj ideologický kolovrátek a dát průchod "chvílím povinné nenávisti" a cynici se baví dalším dílem "agent s ricinovým jedem".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli mají zmíněné země standardně fungující tajné služby, o příslušné důkazy se zajímat nemusí, protože už o nich nejspíš dávno vědí :-). Já nebudu skrývat, že podobnou aféru Rusům ze srdce přeju; i kdyby vše bylo v tomto případě jinak (a ani o tom nejsem přesvědčen), rozhodně si podobnou nepříjemnou a obtěžující pozornost médií i politiků zaslouží za všechny dřívější operace, které na ně nepraskly.

      Vymazat
  8. Jo, to nejsou jenom filmové scénáře! Ti co si užívali tyto historky v akčních filmech teď nevěří svým očím i uším a to je jen špička reálného ledovce. Jen aby z toho nebyla historka, jako zkáza Titaniku...
    Jinak báječně sepsaný příspěvek!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takoví současní ruští televizní Profesionálové, to by mohl být velmi dobrodužný a poutavý seriál :-).

      Vymazat
  9. Otevřel jste zajímavě zajímavé téma. Kdybych se měl vyjádřit za sebe (přestože na sítích je teď takový trend mluvit jménem ostatních), pak se počítám k těm, kteří "dávají západním spojencům přednost před nevypočitatelnými imperiálními resentimenty z východu", jak píšete. A to proto, že mi tenhle „západní“ životní styl vyhovuje, včetně plurality názorů i konání a všech negativ. A jak ty sítě sleduju, práce „proruských“ webů a placených i dobrovolných trollů, kteří jedou na plné pecky, padá na úrodnou půdu. Nevím, jestli mě to má udivovat, nebo co vlastně. Kauza Vrbětice stejně jako kauza Covid jen potvrzují, jaké je současné vedení státu: v obou případech dělá zmatky kolem něčeho, co reálně existuje. Vzhledem k jejich proruské orientaci si myslím, že vrbětická skutečnost bude ještě horší, než prezentují. No, počkejme si na nedělní slova lháře nejvyššího…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky sám sebe řadím do stejné skupiny a řekl bych, že i ze stejných důvodů. A taky jsem si říkal, že už indicie (schválně neříkám důkazy, aby mě někdo nechytal za slovo) musely být opravdu "ložené", když to přimělo takové persóny, jakými jsou náš premiér a vicepremiér, vystoupit s podobným prohlášením. Pan prezident dal odkladem svého vyjádření celkem jasně na srozuměnou, že jeho postoj bude opět kreativní. Uvidíme, v čí prospěch.

      Vymazat
    2. Má to i komické prvky.
      Šéf nějaké ruské vlastenecké organizace prohlásil, že by měli Rusové bojkotovat české pivo. Jenže české pivo tam jednak na celkové spotřebě nedělá ani procento, jednak se většina toho tam prodávaného takzvaného českého piva vyrábí v tamních pivovarech a jednak je největším dovozcem od nás rakovnický pivovar jedné kyperské společnosti, která patří ruskému podnikateli. Jo vlastenectví, to je prevít.

      Vymazat
    3. To je to správné globalizované vlastenectví.

      Vymazat
  10. Můj kamarád vždycky říká Rus - hnus. No, já si říkám, že by jsme měli raději honem zpozornět a hlídat vládní prohlášení, protože nevím proč, mám dojem, že se nám snaží nějak odvést pozornost jinam, aby následně mohli udělat na nás nějakou pěkně velkou levou. Ono s těmahle kašpárkama chtít nějaké normální řešení nastálé situace není evidentně možné,protože už zase jsou stejně bezradní a bez plánů co dál jak v řešení kovidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo, myslím, celkem drakonické odvedení pozornosti. Každopádně si myslím, že pan Zaorálek neprohloupil, když zůstal na kultuře :-).

      Vymazat
    2. Bylo, ale najednou nějak mizí kovid z hlavních zpráv...

      Vymazat
  11. Píšeš tu o maximálním obdivu k západu nebo maximálním obdivu k východu a stejně tak k maxumálnímu odporu k oboum stranám.
    To už jsme tak extrémně vyhroceni, že neexistuje střed?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať hledám, jak hledám, nikde v článku nevidím popis skupiny lidí, kteří mají "maximální odpor k oběma stranám". Naopak píšu o (myslím dost velké) skupině těch, kteří jsou přirozeně přivráceni k našim západním spojencům a chtějí mít (ano, s velkou obezřetností) i korektní vztahy s Východem, což odpovídá reálné politice země a jejímu zakotvení v existujících strukturách. Nevím, co v těchto souvislostech přesně míníš "středem"; kdyby to bylo to, co si pod pojmem "střed" představuji já, nemám pro něj v porovnání s ostatními popsanými skupinami žádnou reálnou zahraničně-politickou náplň.

      Vymazat
  12. Popravdě nevím, co si o tom všem myslet, nerozumím tomu ani za mák, covid prý poškozuje mozek, zřejmě to bude pravda, jsem chodící důkaz této teorie. ;) Ale pod poslední odstaveček bych se mohla podepsat, to je i mé přání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by to s tím covidem byla pravda, muselo být již několik velkých epidemií v minulosti :-).

      Vymazat
  13. Jako obvykle, skvěle napsáno. Jsem už stará na to, abych věřila, že to s námi někdo myslí dobře a nejde mu jen o sféru vlivu. Kdekdo nás chtěl jen řídit. Jsme malá země - tedy jsou i menší - ve středu Evropy a prohánějí se tady odjakživa různé více i méně "kvalitnější" národy. Nepochopím, když jsme tak promíchaní, že se pořád musíme někomu podvolovat. Ať už po politické, tak ekonomické stránce. A vymezovat se proti tomu a proti onomu. Jeden za 18 a druhý bez 2 za 20. Tak to s námi myslí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta závěrečná "rovnice" se mi moc nezdá. Rusko má v téhle matematice podle mne co dohánět.

      Vymazat
  14. Pokud člověk umí číst mezi řádky všech prohlášení, musí se sjednotit na jednom. Vždy je v pozadí přizpůsobit se. Jinak opravdu skvěle napsáno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakákoli spolupráce je založena na určité míře přizpůsobení jeden druhému, s tím máte teď velmi čerstvé zkušenosti i díky covidu. Jen to nikdy nesmí sklouznout k otročení a k devótnosti.

      Vymazat
    2. No jo, mělo tam být "s tím MÁME teď velmi čerstvé zkušenosti..." Když už člověk udělá překlep, aspoň by neměl dávat smysl :-).

      Vymazat
  15. Mně jen zaráží to, jak okamžitě většina lidí všemu věří. Tedy že se údajně objeví nějaké důkazy a bum, hned je to pravda. Zdá se mi, že to celé smrdí. Jasně, Rusové asi nikdy nebyli svatoušci, ale to Amíci také ne, myslím tedy, že tyto dvě strany si mezi sebou nemají co vyčítat. A my bychom jednomu nebo druhému měli přestat lézt do zadnice a byl by klid :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvrzení bez stoprocentních důkazů vždycky zabere, když popsaný čin je dobře v souladu s našimi zkušenostmi - vlastními nebo zprostředkovanými, a to v tomhle konkrétním případě docela zafungovalo.

      Vymazat
  16. Moc tomu nerozumím. Přišli na to po hodně dlouhé době, kdyby to byly měsíce tak prosím, ale tolik let? Jenom se ptám, proč jsme si zvolili právě tohoto prezidenta...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.