neděle 31. května 2020

Nedělní miniglosy č.543

Poslední dobou se stále častěji zdejší debata stáčí k tématu, jak někdo může být tak hloupý a setrvávat nadále na tak bídné blogové adrese, jako je blog.cz, když tam stále víc věcí nefunguje. Naposledy začaly mizet obrázky a když se podíváte na původní stránce do levého menu, zjistíte, že zmizel i obrázek pro rubriku Jazykové hrádky. Ano, je to k vzteku, ale na druhou stranu jsou mnohem důležitější věci na světě než nějaký blog, dokonce i pro mě, který bere blogování celkem vážně. A když není všechno přesně podle našich představ, je to sice občas k vzteku, ale zase je to dobrý trénink na to, že tomu tak bývá celkem přirozeně i v životě, ve věcech, které naopak důležité jsou. A tak dál zůstávám tady, kde je to sice občas k nevydržení, ale zase to tady člověka věru nerozmazluje, takže pak bude zocelenější ve věcech podstatnějších :-). I dnes tedy vycházejí Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", primárně na stejném místě jako tomu je skoro každou neděli už více než 11 let, kdy se touhle specifickou formou snažím zdejší návštěvníky trochu potěšit a třeba občas i rozesmát. Vítejte u dnešního 543. čísla.

I v uplynulém týdnu se mi podařilo publikovat dva články. Prvním byla vzpomínka na to, jak jsem se ještě jako předškolák stal poprvé mistrem světa (v hokeji, samozřejmě, protože kolová se nepočítá) a po více než dvou letech jsem přidal osmadvacátý korálek do zdejší série fotohádanek, a vyšla tak Fotohádanka č.28 (správné řešení přidám až v neděli večer, takže pořád ještě můžete hádat :-)). Z minulého týdne ještě jednou připomenu pro změnu trochu jiný žánr - básničku Krajina po bitvě, inspirovanou atmosférou aktuálního postupného rozjezdu společnosti po "velké virové odmlce".

Minulý týden jsem publikoval NMg zcela bez odkazů, protože k tomu byli blogeři aktivně vyzváni. Od té doby je však ticho po pěšině, nemám žádné informace, jak se věci pohnuly a jestli vůbec nějak, tak dnes zkouším pár interních odkazů přidat a uvidím, jestli bude můj blog zablokován, jak se nám v takovém případě tradičně vyhrožuje. Zopakuji tedy (tentokrát i s proklikem) upozornění na 8 let starý článek O velké e-mailové inventuře, který, myslím, docela dobře ladí se zdejšími aktuálními technickými průšvihy.

V dnešním 543. vydání Nedělních miniglos si mimo jiné řekneme, proč některé oblíbené excelovské funkce nefungují tak jako dřív, zjistíme, proč se ministr Zaorálek kromě divadel bude starat i o jetel, a zhodnotíme, zda omezení pohybu v čase epidemie přineslo kýžené národohospodářské výsledky.

Přeji všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným čtenářům pokud možno pevné zdraví a optimistickou mysl a přes všechny technické překážky, které nám zdejší blogová platforma staví do cesty, věřím, že se tu nad stránkami Nedělních miniglos budeme moct sejít i příště.



Společnost Microsoft odebrala všem, kteří v době koronavirové epidemie nemohli chodit do svého řádného zaměstnání, z Excelu oblíbenou funkčnost vytváření koláčových grafů s vysvětlením, že bez práce nejsou koláče.
----------------------
V některých českých bazénech, které mají dostatečnou hloubku, zvýšili provozovatelé kapacitu omezenou nutností zachovávat alespoň 1.5 m bezpečnostního odstupu tím, že umožňují plavat až třem plavcům nad sebou.
----------------------
Americký prezident Donald Trump projevil obavu, že pokud bude při prezidentských volbách dovoleno korespondenční hlasování, bude téměř jistě zmanipulováno. Po námitkách odborníků, kteří pro podobné obavy nevidí důvod, nakonec prezident připustil, že v tom případě volby bude považovat za zmanipulované, jen pokud v nich prohraje.
----------------------
Stovky lidí si stěžují na to, že si chtěli udělat selfie s červeně rozkvetlým jetelovým polem, ale našli ho zdupané a poničené od těch, které to napadlo dříve. "Zemědělci by měli mít zákonnou povinnost zajistit kvalitní barevné pozadí pro naše selfie," domnívá se jeden z postižených, kteří se cítí být ukráceni na svých lidských právech. Úřady proto zvažují vyřazení jetelových polí z agendy ministerstva zemědělství a přesun do kompetence ministerstva kultury, přičemž armáda by měla zajistit náležitou ochranu jetele proti podupání a především proti hladovému dobytku, který většinou mobilní telefony ani nepoužívá, takže je mu jetel stejně k ničemu.
----------------------
Hradní kancléř Vratislav Mynář přijal jako oprávněnou pokutu 1300 Kč od veterinářů za to, že jeho prase, které před časem v době vrcholící koronavirové epidemie nechal porazit v Osvětimanech, nebylo řádně registrováno u Českomoravské společnosti chovatelů. "O této povinnosti jsem bohužel nevěděl. Chtěl jsem sice vše uvést do souladu se zákonem a vyřídit praseti registraci alespoň dodatečně, ale zjistil jsem, že podle příslušných regulí musí být na registračním průkazu fotografie živého zvířete a fotka ovaru nestačí."
----------------------
Ve věku 90 let zemřel indický jogín, který podle svého vlastního tvrzení posledních 80 let nejedl a nepil, protože se mu jako malému chlapci zjevila bohyně a zbavila ho této svazující potřeby. Racionální evropští a američtí vědci samozřejmě naprosto vylučují, že by něco takového bylo možné, jedině snad že by šlo o sázku.

----------------------
První data po zrušení nouzového stavu naznačují, že očekávání speciálního projektového týmu zaměřeného na vývoj penzijního systému se nejspíš nenaplnilo a plánovaný baby boom generující v příštích letech dostatečný počet nových daňových poplatníků v České republice nenastane. "Vzali jsme si z prvního testovacího kola řadu ponaučení," řekl Nedělním miniglosám vedoucí projektového týmu, "a pro druhou vlnu koronavirové epidemie, kterou chystáme spustit od podzimu, to tentokrát musíme zařídit tak, aby dospělí zůstali v přísné karanténě doma, ale děti mohly pokračovat ve školní docházce."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

4 komentáře:

  1. Je to jako na houpačce - bohužel. Po přemlouvání sama sebe jsem se rozhodla odejít a počtvrté dát šanci Bloggeru (vždycky jsem utekla, ale tentokrát mi to snad vydrží, protože blog už zcela upadá).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím držím, spíš ze zvědavosti, jak se věci vyvinou. Až mě vypnou, vynořím se plnohodnotně tady :-).

      Vymazat
  2. Divím se, že o nepokojích v USA nepadla ani glosa!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.