neděle 24. května 2020

Nedělní miniglosy č.542

Servery platformy blog.cz v sobotu zřejmě držely šábes, protože od večerních hodin nebyly vůbec přístupné. A protože jsem zvyklý poslední dobou psát tento úvodník v sobotu večer, tentokrát poprvé jsem ho psal přímo v administraci svého blogspotového webu. Byla to pro mě premiéra; myslel jsem si, že Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", budou primárně vycházet na mém hlavním blogu, ale pokud ten odmítá spolupracovat, opravdu se necítím být mu povinován autorskou věrností. Uvidíme tedy, kdo ze zdejších milých stálých, občasných či náhodných čtenářů si nakonec bude moct náš týdeník přečíst, aby se jím mohl v současné nejisté době potěšit. Na původním blogu se to dělo více než 11 let a na blogspotu máme za sebou už 5 měsíců paralelního provozu, takže by už těm, co se nám snaží házet nejrůznější technické klacky pod nohy, mohlo být jasné, že se já ani naše "miniglosová redakce" jen tak lehce nevzdáme! :-)
 
Přes četné technické výpadky, které z platformy blog.cz vyhánějí další a další dlouhodobě aktivní blogerky a blogery, se mi díky vrozené tvrdohlavosti nakonec přece jen podařilo v týdnu publikovat dva články. Prvním byla básnička věnovaná současné zvláštní atmosféře postupného rozvolňování původně striktních protiepidemických pravidel, která má příznačný název Krajina po bitvě. Ve speciálním článku jsem vás pak vzal s sebou na procházku po krásném Starém židovském hřbitově, na kterém je teď - když je Praha skoro zcela bez zahraničních turistů - úplně prázdno, aspoň tedy pro živé návštěvníky, protože jinak je tam na omezeném prostoru naopak dost těsno. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu nový příspěvek do populární rubriky Jazykové hrádky, článek O podučitelích a jiných poddaných, ve kterém tentokrát vládne lehce submisivní předpona "pod-".

V tradičním výletu do archivu se dnes vydáme do května 2012, kdy jsem napsal článek O velké e-mailové inventuře, který, myslím, docela dobře ladí s aktuálními technickými průšvihy na blog.cz a popisuje děsivou scénu, která si v mých očích tehdy nezadala s požárem alexandrijské knihovny.


V dnešním 542. vydání Nedělních miniglos mimo jiné zkusíme odhadnout, jak se soužití s koronavirem projeví v procesu evoluce, odhalíme, co je příčinou změny repertoáru divadel i loretánské zvonkohry, a v kontextu dalších světových událostí si vysvětlíme, proč čeští zemědělci už natěšeně vyhlížejí zásilky íránské řepky.

Všem tedy přeji, ať si na vás různí virové - skuteční či jen virtuální - nepřijdou. Zůstávejte prosím zdraví a dobré mysli a věřím, že se tu nad stránkami Nedělních miniglos budeme moct opět sejít. No a když ne zde, tak jinde. Jako kdyby na přesném místě našeho srazu tolik záleželo :-).
 
 
Po dvou měsících vláda opět povolila otevřít na českých horách lyžařské areály.
----------------------
Po dobrých zkušenostech z fotbalu a jiných sportovních zápasů navrhlo ministerstvo kultury hrát bez diváků i v divadlech. "Myslím, že je to pro všechny strany optimální řešení," uvedl pro Nedělní miniglosy ministr Zaorálek. "Kromě menšího rizika přenosu infekce tím výrazně ubyde diváků, kteří budou rozladěni úrovní představení a budou v afektu psát na naše ministerstvo stížnosti, kterým se pak musíme věnovat. Herci naproti tomu nebudou nijak omezováni a mohou hrát na jevišti do roztrhání těla. Samozřejmě, i na jevišti bude třeba dodržet bezpečné rozestupy mezi herci, což zejména na menších scénách může vést až k nezbytným úpravám dané divadelní hry. Jak jsme zaregistrovali, některá divadla již nahlásila drobné úpravy repertoáru např. v podobě představení Dvě ženy Jindřicha V., dětské pohádkové hry Tři loupežníci bez Alibaby a české klasiky Náš furiant."
----------------------
K venezuelským břehům dorazil první z íránských tankerů s pohonnými hmotami, které jsou pro zemi s největšími světovými zásobami ropy na světě životně důležité, protože téměř nefungují venezuelské rafinérie. Írán nyní uvažuje i o vyslání pivního tankeru do Německa, spolupracuje na mezinárodním projektu podpory oslabené řecké soví populace a plánuje i dodávku několika desítek imámů do bruselské čtvrti Molenbeek.
----------------------
Podle některých evolučních biologů se dá očekávat, že po několika milionech let koexistence lidstva s nebezpečnými koronaviry se začnou lidé rodit přímo s rouškami, které budou novorozenci odkládat výhradně při konzumaci.
----------------------
Vědci podrobně prozkoumali pravěké kresby na stěně Kateřinské jeskyně v Moravském krasu a určili radiokarbonovou metodou jejich stáří na 7000 let. Kunsthistorici se zatím úplně neshodli na tom, co měla kresba zpodobňovat, ale vzhledem k místní tradici a k použité tmavé barvě se kloní k závěru, že půjde nejspíš o symbolické vyjádření názoru pravěkého umělce, že když dávní předci měli ještě vše pevně v rukou a na stěny se nesmělo malovat, bylo mnohem lépe.
----------------------
Zvonkohra na pražské Loretě změnila po více než 100 letech původní mariánskou píseň Tisíckrát pozdravujeme Tebe za barokní melodii Maria, Maria, nad slunce jasnější. Dotčené Slunce sice proti této změně podalo rozklad, ten ale podle expertů nemá moc šancí na úspěch, protože by se tím mohl narušit základní pilíř zdravého právního státu - princip "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej".
----------------------
Vláda souhlasila s tím, že při plavání v českých bazénech a koupališti nebude platit povinnost nosit ústní roušku, protože by našemu státu mohlo hrozit mezinárodně nepříjemné nařčení z podpory a propagace waterboardingu.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

2 komentáře:

  1. Švanda Dudák se může přetrhnout úsilím se ti vetřít do přízně a ono nic!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač jsem domažlickým rodákem, k furiantovi mám přece jenom blíž než k dudákovi :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.