neděle 10. května 2020

Nedělní miniglosy č.540

Rozvolňování původně striktních epidemických pravidel nadále pokračuje a příští týden by měly konečně přijít na řadu i výstavy, což mě vzhledem k mému nastávajícímu "výstavnímu trojboji" docela zajímá. Nikdo netuší, co to všechno udělá a jak se situace vyvine, což by se mohlo zdát poněkud znervózňující. Ještěže jsou tady aspoň drobné uklidňující jistoty, jako jsou třeba Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", na což je spolehnutí už více než 11 let. I v dnešním 540. čísle se proto pokusíme zdejší stálé, občasné i náhodné čtenáře v nelehké pandemické době trochu potěšit a snad občas i rozesmát.

Poslední dobou při každém zveřejnění článku dostávám od místního automatu vskutku odporně formulované výhrůžky, že bude můj blog zablokován či smazán, protože jsem pravděpodobně úchylný vyvrhel, jehož denním chlebem je porušování zákonů a etických norem, místo toho, aby automat poctivě přiznal, že důvodem je vložení obyčejného odkazu, což se všude jinde považuje za normální, jen tady u nás v blogovém Kocourkově se to aktuálně nesmí. I tak se mi ale nakonec povedlo publikovat dva nové články: V prvním jsme se vydali na fotografickou procházku vylidněnou pražskou Královskou cestou "na Kamennej most - a dost!", druhým pak byla další "pražská drobnůstka", ve které tentokrát hraje hlavní roli Plečnikův lev za pevnou mříží. Z minulého týdne pak ještě připomenu, že vyrovnat se s nebezpečnými viry není jednoduché ani pro domácí skřítky, v článku O skřítcích v době karantény.

V archivu jsem pro vás dnes našel jednu lehkou jarní květinovou rýmovačku Petrklíč a Prvosenka. A protože jsem si poslední dobou pěkně po dětském způsobu hrál s barevnými kolážemi, možná přijde k chuti i velmi starý článek O dětinštění.

V dnešním 540. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, proč chce Andrej Babiš svým ministrům zatrhnout sledování starších filmových komedií, potvrdíme si, že pokud chceme dosáhnout svých cílů, neměli bychom o nich vykládat kdekomu na trhu, a odhalíme, proč pražská galerka nesmí pro svůj obnovený podnik využít tradiční název, ale od úřadů dostala povolení jen na zřízení Projímadlové chýše.

Ať se vám všem daří, ať na svých cestách jarním světem nic nepěkného nechytíte a ať se během ledových mužů nenastydnete. Věřím, že pokud jsme si uchovali aspoň trochu zdraví a optimismu, budeme je snad moct v následujících dnech lépe uplatnit.


Blaničtí rytíři, kteří od vyhlášení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii pracují z domova, pohotově založili na sociálních sítích on-line poradnu, kde nyní postupně zveřejňují krátká instruktážní videa pod názvem 10 nejlepších tipů jak na to, když je národu nejhůř.
----------------------
Hospodářská komora Prahy 1 se oficiálně vyjádřila, že už nadále nechce v centru hlavního města matrjošky a trdla, což bude nejspíš pražský magistrát řešit přesunem části svých úředníků do kanceláří v okrajových částech Prahy.
----------------------
Zatímco v předchozích letech končily demokratické diskuse o tom, kdo a od koho vlastně v roce 1945 osvobodil Prahu, tradičně několika přeraženými čelistmi a četnými podlitinami, díky virové epidemii a povinným rozestupům letos zůstalo většinou jen u běžných urážek a výhrůžných emotikonů na sociálních sítích.
----------------------
Nejmenovaný muž ve službách knížete Trautenberka dostal přidělenou policejní ochranu poté, co se cestováníchtivé Anče na trutnovském trhu před hodnověrnými svědky prořeklo, že se - jen co to bude trochu možné - chystá na Kubu.
----------------------
Na místo po soše maršála Koněva někdo umístil porcelánový klozet. Čeští policisté, kteří - jak je dobře známo z televizních seriálů - jsou v celosvětovém srovnání nadprůměrně vzděláni v oblasti umění a kultury, proto okamžitě vyhlásili pátrání po známé firmě, nebezpečném recidivistovi Marcelu Duchampovi.
----------------------
Prezident Miloš Zeman se po nějaké době opět v krátkosti veřejně vyjádřil k nejdůležitějším problémům dneška: Zdůraznil, že všichni čeští politici, kteří se ve své kariéře nestali alespoň prezidenty, jsou zcela bezvýznamní a zbyteční, stejně jako české zpravodajské služby. Obávaný jed ricin pak označil jen za chutné projímadlo, načež Chuck Norris zrušil svou účast ve výběrovém řízení na hradního poradce, protože mezi takovými lidmi by se nemohl cítit bezpečně.
----------------------
Po zhlédnutí staršího českého filmu Pane, vy jste vdova, se ministr obrany Lubomír Metnar rozhodl zrušit českou armádu, což zejména na Generálním štábu vyvolalo nemalou paniku. "Pan ministr si nechce nechat vysvětlit, že něco podobného bohužel nepřichází v úvahu," řekl Nedělním miniglosám jeden ze štábních důstojníků, "protože stejným filmem už se v minulosti nechalo inspirovat několik jeho předchůdců v ministerském křesle."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.