neděle 17. května 2020

Nedělní miniglosy č.541

Po celou dobu koronavirové krize v těchto úvodnících zdůrazňuji, že virus sice zrušil spoustu jistot, ale na Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", si zatím netroufl. Kdo si však občas troufá, je blog sám, zvlášť když si postaví hlavu a - jako v poslední době často - oznámí čtenářům nevyžádanou informaci, že "jedna z komponent nepracuje správně" (kdyby jen jedna!) nebo mně jako autorovi hrozí automatickou blokací kvůli vloženým odkazům. Naštěstí už naše "redakce" není závislá na momentální nenáladě a nevalném technickém stavu tohoto blogu, protože Nedělní miniglosy od začátku roku vycházejí paralelně i na mé blogspotové adrese (bude-li zdejší blog aspoň v částečné kondici, najdete ji snad v záhlaví). Pokud by tedy tradiční adresa byla právě nedostupná, máme záložní řešení, i když věřím, že snad nebude zapotřebí trvale. I v dnešním 541. čísle proto můžeme zkusit naše milé stálé, občasné i náhodné čtenáře trochu potěšit a snad občas i rozesmát, jako se to tu děje už víc než 11 let.

Přes určité technické překážky, se kterými se asi všichni místní blogeři (kterých ovšem povážlivě ubývá) v tomto týdnu opakovaně setkávali, se mi přece jen podařilo zveřejnit dva nové články: Prvním byl po velmi dlouhé době zase jeden nový příspěvek do populární rubriky Jazykové hrádky, článek O podučitelích a jiných poddaných. Ve druhém jsem se pak podělil o svou radost z toho, že se jedna z mých fotek objevila v katalogu výstavy Dreamscapes and Vision, takže jsem dostal na svou dobřichovickou adresu Lodní balíček z Emeriky. A protože Praha se už zase začíná nesměle zaplňovat lidmi, ještě jednou připomenu dobu, kdy ulice v centru byly liduprázdné jako na fotkách z pražské Královské cesty v článku "na Kamennej most - a dost!"

I když doba před virovou epidemií se zdá být ve zpětném pohledu velmi vzdálená, celkem nedávno jsme si připomněli sté výročí narození jednoho mimořádného básníka. I proto dnes z archivu povytáhnu malou 10 let starou básničku Vzpomínka na básníka (I.B.). No a přidám i recept, jak bojuji s občasným pokušením nahlas a veřejně užít nepřijatelné vulgarismy, v článku Kostra čaje.

V dnešním 541. vydání Nedělních miniglos mimo jiné odhalíme tajnou informaci, jak chce lidstvo moderní formou bojovat s nebezpečnými komáry, dozvíme se, proč jsou před Mladou frontou fronty, a pochopíme, jak je pro Rusko důležité míti Filipa.

Všem tedy přeji, ať se vám v době virového "rozvolňování" daří rozvolňovat výhradně bezpečně a jste i nadále optimistické mysli. A pokud vše půjde aspoň trochu dobře, věřím, že se tu nad stránkami se značkou NMg ve zdraví sejdeme zase příští neděli.


Ruská oficiální místa uvítala, že po opětovném otevření většiny kadeřnictví v České republice výrazně ubylo vlasovců.
----------------------
Kancelář prezidenta republiky získala v Poslanecké sněmovně souhlas se zvýšením svého rozpočtu o 18 milionů korun. "Většina dodatečných peněz půjde na platy zaměstnanců," potvrdil Nedělním miniglosám kancléř Vratislav Mynář. "Po nedávných soudních rozsudcích navíc potřebujeme výrazně personálně posílit klíčové Oddělení pro vyhýbání se omluvám."
----------------------
Německo chystá na příští týden mezinárodní konferenci o otevírání hranic, ale obává se, že delegáti z pozvaných zemí se na ni v aktuální složité pandemické situaci nedostanou.
----------------------
Vydavatelství Mladá fronta je podle rozhodnutí insolvenčního soudu v konkurzu. Hlavním důvodem je podle majitelů společnosti skutečnost, že podle protivirových nařízení vlády se musí ve všech frontách dodržovat dvoumetrové odstupy, což v Mladé frontě vedlo až k výrazným zpožděním v proplácení faktur obchodním partnerům. Nyní se u brány společnosti vytvořila pro změnu Dlouhá fronta věřitelů, kteří žádají celkem 340 milionů korun a mají obavu, že než se se svými pohledávkami dostanou na řadu, zatím ještě celkem Mladá fronta už bude dávno v penzi.
----------------------
Ministerstvo školství potvrdilo, že jednotlivé školy - tam, kde to dovoluje jejich dispozice - mohou otevřít kromě nouzových výdejních okének i zahrádky, kde žáci a studenti při konzumaci vědomostí nebudou muset mít nasazené roušky.
----------------------
Předseda českých komunistů Vojtěch Filip uvedl v rozhovoru pro ruský armádní web Krasnaja zvězda, že několik fašistů v čele pražských úřadů nemůže narušit nerozborné přátelství českého a ruského lidu, podobně jako kdysi nemohlo několik legionářů narušit vítězství slavné Velké říjnové socialistické revoluce. Zároveň pozval představitele ruské armády na přátelskou návštěvu Prahy, dokud v ní ještě není takový provoz, takže až budou vojáci vracet sochu maršála Koněva a tank č.23 na jejich původní místa, nebude třeba zajišťovat velká dopravní omezení.
----------------------
Rozsáhlý výzkum potvrdil, že je možné speciálními metodami genetického inženýrství zničit nebezpečné populace komárů přenášejících tropické nemoci, zejména malárii. Vedoucí výzkumného týmu k tomu Nedělním miniglosám řekl: "Naše metoda by měla nejen zlikvidovat komáry, ale měla by mít i další výrazné ekonomické přínosy, zejména když se nám cílenými mutacemi DNA podaří s pomocí významných světových médií udělat z každého nebezpečného komára velblouda."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.