sobota 30. května 2020

Fotohádanka č.28

Víc než dva dlouhé roky u mě na blogu nepřibyla nová fotohádanka, až dnes. I v té dnešní, osmadvacáté, položím všem zájemcům o hádání a odhadování tradiční a velice jednoduchou fotohádankovou otázku:

Co je podle vás zachycené na následujícím obrázku?

Samozřejmě i tentokrát uvedu hned za obrázkem několik indicií. V křížovkách se něčemu podobnému říkalo "pomůcky" nebo "nápověda", ale kdo už někdy v minulosti na některou ze zdejších fotohádanek narazil, dobře ví, že nikdy není úplně jasné, jestli ty moje fouratovské indicie správnou odpověď přiblíží nebo naopak zamlží :-).


 
A zde je seznam slíbených indicií:

1. Fotografie je dělaná v interiéru, ale předmět na fotografii se dá s úspěchem použít uvnitř i venku.

2. Předmět na obrázku přichází na řadu ve speciální situaci, většinou když je člověk nešikovný.

3. Přestože je předmět vyrobený z jediného kusu materiálu, je z jazykového pohledu pomnožný.

4. Protože jsem do obrázku nevecpal kabičku od sirek kvůli měřítku, sluší se říct, že od jednoho konce předmětu k druhému je to ve skutečnosti 7,5 cm.

5. Občasné nutnosti použít předmět na obrázku se můžete vyhnout, když máte doma kousek úplně čistého uhlíku.

6. V podobě předmětu na obrázku dokáže občas chytrost dosáhnout lepších výsledků než i celkem velká hrubá síla.

7. Ten žlutý podklad k předmětu nepatří, jen jsem vám chtěl udělat fotohádanku barevnější, když už sám předmět je nudně černý.

8. Předmět dobře funguje, i když vypnou proud nebo se vybijou všechny baterky v domácnosti, sám pak ale logicky nic nezmůže a nedá se ani ovládat na dálku mobilním telefonem.

9. Použije-li uživatel předmět na obrázku v nesprávném směru, situaci si může výrazně zkomplikovat.

10. Na rozdíl od svého příbuzného nepotřebuje předmět na obrázku ke správnému fungování žádné sklíčidlo. Naopak, při správném použití dokáže během okamžiku rozehnat chmury svého původně sklíčeného majitele.

11. Na předmětu jsou dva tucty zubů, které jsou na fotce dobře vidět, a dále kopa zubů, které jsou vidět jen zčásti nebo vůbec ne.

12. Podle dobrozdání epidemiologů vydrží koronavirus na zobrazeném předmětu 2-3 dny, takže používání je z tohoto pohledu celkem bezpečné, protože pokud není uživatel opravdu nenapravitelně roztržitý, nejspíš nebude předmět potřebovat každý rok.

Tak co, už víte, co je na obrázku? Nebo si aspoň tipnete? Máte volné pole pro uplatnění znalostí i fantazie, během neděle doplním správnou odpověď. Přeji všem návštěvníkům krásný víkend.

--------------------------------------------------------

Dodatek se správnou odpovědí:

Jak správně určila MarijaKes, jedná se opravdu o udělátko na fotografické filtry. Kdo totiž se šroubovacími filtry pracuje, dříve či později se dostane do situace, kdy se filtr na objektivu utáhne do té míry, že vůbec není snadné ho povolit. Na to totiž nestačí jen hrubá síla, ale je třeba sílu pokud možno rovnoměrně rozložit po celém obvodu filtru, jinak se zakousnutý filtr ani nehne. Stává se to nejčastěji u polarizačního filtru, protože ten se často používá na objektivu dlouhodobě a jeho hodní část se volně protáčí, takže si toho, že se filtr zakousnul, dlouho ani nevšimnete. Až když ho chcete sundat a ono to nejde.

Tak se to stalo i mně, poprvé po deseti letech užívání. Nějakou dobu jsem zkoušel improvizovat, použil jsem řadu úskoků, ale nešlo to. Tak jsem si od jedné specializované české firmy, která filtry vyrábí a prodává, objednal tenhle předmět, kterému se odborně říká KLEŠTINY, stál mě asi 70 korun a filtr mi zachránil, protože se svou manuální zručností v kombinaci se snadným "bouchnutím sazí" bych ho ve snaze uvolnit silou (a pak ještě větší silou) nakonec jistě rozsekal a nemůžu vyloučit ani to, že bych mimoděk ublížil i drahému objektivu.

Ještě se zmíním o všech uvedených indiciích:
ad 1. Prát se s utaženým filtrem můžete v principu kdekoli.
ad 2. Když je člověk šikovný a dává si pozor, filtr se mu jen tak snadno "nezakousne".
ad 3. Jak už jsem říkal, oficiální název je kleštiny.
ad 4. Tenhle model se hodí na několik průměrů filtru všetně většiny mých filtrů (průměr 77 nebo 67 mm)
ad 5. I ve fotofiltrech platí osvědčené: Kdo maže, ten jede. Jako prevence zakousnutí filtru se doporučuje "namazat" závit grafitovou tužkou.
ad 6. už jsem popsal v textu
ad 7. není co vysvětlovat
ad 8. kleštiny nemají s elektřinou nic společného (jak úlevné v dnešní době!)
ad 9. Někteří správně odhadli, že pokud se použije předmět v nesprávném směru, místo povolování dojde k utažení.
ad 10. Jiný typ tzv. kleštin se používá u soustruhů, ty moje jsou ale přece jen podstatně jednodušší.
ad 11. Maličké vroubky jsou po celém vnitřním obvodu. Shodou okolností je jich přesně 60, tedy kopa.
ad 12. Ano, kleštiny jsou z černého plastu, který koronaviru svědčí.

Děkuji všem za neobyčejný zájem a do daleké Austrálie posílám omluvu za narušení spánku, snad to nakonec nebylo tak hrozné :-).

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.