neděle 3. května 2020

Nedělní miniglosy č.539

Koronavirové sevření snad - aspoň prozatím - maličko polevuje, takže se nejen otevírají některé obchody, ale taky se mi trochu vrátila chuť do focení, byť s povinnou rouškou to venku pořád ještě zdaleka není ono. Epidemická situace je ovšem stále proměnlivá a nikdo přesně neví, co nastane zítra, zatímco na naše Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", je i nadále spolehnutí, že vyjdou v tradičním čase. Tentokrát vychází už 539. číslo, které chce opět svoje stálé, občasné i náhodné čtenáře v nelehké době trochu potěšit a snad občas i rozesmát, jako to Nedělní miniglosy s chutí dělají už více než 11 let.

Přestože místní blog tomu v uplynulém týdnu opět kladl určité překážky, nakonec se mi podařilo zveřejnit dva nové články: Prvním bylo vyprávění o záludnostech netradičního soužití v mé jen napohled jednočlenné domácnosti v textu O skřítcích v době karantény, druhým byl speciální prvomájový fotočlánek Vyznání ve žluté obálce, obsahující další barevnou fotokoláž z doby mého nuceného pobytu v dobřichovickém obýváku. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu reportáž ze svého návratu do Prahy po dlouhých šesti týdnech - Virové proměny Prahy.

Z archivních sklepení dnes povytáhnu devět let starou prvomájovou básničku Májová pojistná událost. A protože mám pocit, že kvůli povinným rouškám ke své vlastní škodě zapomínáme některé krásné jarní vůně, přidám ještě fejeton z roku 2014 O zapomenuté vůni.

V dnešním 539. vydání Nedělních miniglos mimo jiné zjistíme, proč se začínají stále častěji šít speciální velkokapacitní ústní roušky, dozvíme se, proč se zcela zdraví vězni v českých nápravných zařízeních sestěhovávají do stále stísněnějších prostor, a seznámíme se s tajným plánem britské administrativy osadit vchod do Downing Street 10 užšími dveřmi.

Přeji všem čtenářům co nejlepší rozjezd měsíce května a uvidíme, jak se dá prožít ten správný "měsíc lásky" se zachováním aspoň dvoumetrového odstupu od ostatních. Mějte se v rámci možností co nejlépe a uchovejte si do dalších dnů především dobré zdraví a optimismus.

Proti skutečnosti, že podle oficiálních pravidel v souvislosti s rozšířením virové infekce není povoleno zkoušet botu na bosou nohu, protestovalo regionální české zastoupení španělské inkvizice.
----------------------
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se po třech týdnech vyplněných poplašnými zprávami o jeho kritickém zdravotním stavu zúčastnil otevření nové továrny na hnojiva severně od hlavního města Pchjongjangu. Zatímco se většina expertů na severokorejskou společnost z řad zpravodajských služeb přiklání k tomu, že roli severokorejského diktátora sehrál při otevření továrny Nývlt, americký prezident Donald Trump si je jistý, že to byl Macháně, protože ho jednak osobně lépe zná a jednak se mu Nývlt špatně vyslovuje.
----------------------
Britský soud nepovolil transgenderovému muži, aby byl v matrice zapsán jako otec dítěte, které porodil ještě jako žena, dokud nepřizná, kdo je v tom případě matka.
----------------------
Tradiční prvomájové setkání českých komunistů bylo kvůli epidemickým omezením odloženo na 17. listopad. Tradiční účastník setkání, 97 letý bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš, ještě neví, jestli se akce v náhradním termínu zúčastní, protože jen nerad mění svoje zvyky a touto dobou jezdívá každý rok trochu si odpočinout na Orlík.
----------------------
V pankrácké věznici se rozšířil černý kašel, kterým byla nakažena více než dvacítka vězňů a dokonce i jeden z dozorců. Všichni nakažení jsou umístěni ve vyhrazených prostorách věznice, aby se nákaza nemohla dál šířit. "Poté, co bylo jedno celé patro vyčleněno pro koronavirovou karanténu a další prostory teď pro nemocné s černým kašlem, zvětšuje se postupně hustota zdravých vězňů ve zbylých prostorách, což usnadňuje další šíření nemocí," řekl Nedělním miniglosám šéf Vězeňské služby. "A to ani nemluvím o tom, že i mezi zcela zdravými vězni mnoho lidí kašle od rána do večera na všechna vyhlášená bezpečnostní pravidla, takže se chystáme pro tyto rovněž velmi nakažlivé případy vyčlenit další patro."
----------------------
Podle závěrů společného týmu tvořeného úředníky z odboru malých hlodavců při Ministerstvu zemědělství a policejními specialisty na vyšetřování korupčních kauz je množství hrabošů v České republice přibližně stejný jako loni touto dobou.
----------------------
Britský premiér Boris Johnson měl průběh nemoci covid-19 výrazně těžší především proto, že je obézní, zatímco hubenější členové britského kabinetu se uzdravili výrazně rychleji a nemuseli ani do nemocnice. Z průzkumů názorů v české populaci však vyplývá, že vůči všemu cizímu apriorně nedůvěřiví čeští občané této jednoduché závislosti neuvěří, dokud se nepotvrdí i ve specifických českých podmínkách u Trautenberka a Krakonoše.
----------------------
Protože je teď veřejnost mimořádně citlivá na jakékoli kašlání a kýchání, našli si alergici jednoduchý způsob, jak dát ostatním vědět, že jejich kýchání je pouze alergické povahy a s největší pravděpodobností nejde o nákazu koronavirem, a na roušky si připevňují sponky s obrázkem květiny. Někteří lidé tuto myšlenku dále rozvinuli a analogickým způsobem dávají najevo svou alergii na konkrétní politiky, potíž je pouze v tom, že na velké množství sponek s fotografiemi dotyčných politiků už v řadě případů omezená plocha ústních roušek nestačí.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

1 komentář:

  1. Dneska rozlišujeme na šedesát pohlaví. Rozchodů ovšem razantně přibývá!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.