neděle 10. listopadu 2019

Nedělní miniglosy č.515

I na úplný závěr svého letos doposud nejrušnějšího týdne mám to potěšení vás přivítat u nového, tentokrát už 515. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne. Uvidíme, jestli článek opravdu vyjde, protože se mi před pár dny zhroutil počítač, takže se pokouším fungovat v nouzovém režimu na stařičkém malém notebooku, který jsem si pořídil v roce 2011 na cestu do Japonska a od té doby jsem ho nepoužíval, takže práce na něm je hotové peklo.

V tomto týdnu jsem se po drtivou většinu času zabýval nejrůznějšími fotografiemi, starou i nejmodernější fototechnikou a hlavně zajímavými fotografy, k čemuž se tu, doufám, budu moct vrátit v příštím týdnu. Na blogu vyšel jediný článek Večer na zamčeném hřbitově, ve kterém jsem se na pár fotkách pokusil ilustrovat úžasnou dušičkovou atmosféru na nočních Olšanských hřbitovech, kde jsem měl příležitost fotit poté, co se prostor běžným návštěvníkům uzavřel. A z minulého týdne si můžeme ještě jednou připomenout vzpomínkové vyprávění o tom, jak jsem se v očích některých lidí kdysi o jedné pozoruhodné silvestrovské noci převtělil v estébáka (O silvestrovském estébákovi). Na mém fotowebu pak dále pokračují i dvě podzimní fotografické výstavy: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou mám to potěšení na svém webu hostit, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

Protože příští neděli na státní svátek (POZOR!!) nevyjdou Nedělní miniglosy, aspoň ke 30. výročí listopadových událostí roku 1989 z archivu povytáhnu článek napsaný před pěti lety jako připomínku ke čtvrtstoletí tohoto významného společenského převratu: Co mě (ne)těší na výročí listopadových událostí. A stejně jako minule připojím i osobní fotovzpomínku z listopadu 2011 Maratónci v Marathonu na start svého jubilejního desátého maratónu, při kterém jsem měl možnost rozloučit se s touto krásnou ale nelehkou disciplínou na té nejklasičtější možné maratónské trati.

V dnešním 515. vydání našeho týdeníku mimo jiné zjistíme, jaký trest hrozí řidiči formule, která jela v září po dálnici, vyhodnotíme spolu s odboráři úspěšnost stávky učitelů a dozvíme se, proč čeští novorozenci dostanou hned po porodu do zavinovačky občanku.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji krásné listopadové dny a věřím, že se i nadále budeme na těchto stránkách v dobré vůli a náladě setkávat. Těším se tedy na shledanou za 14 dní u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě - když to jen trochu půjde - raději ještě o něco dříve :-).


V týdnu proběhla v řadě škol stávka, jejímž cílem bylo protestovat proti způsobu navýšení učitelských platů. Podle ministerstva školství šlo vzhledem k počtu zúčastněných škol o jednoznačný neúspěch, s čímž však nesouhlasí předseda školských odborů František Dobšík: "Když sečteme ty učitele, kteří v průběhu stávky opravdu stávkovali, s těmi, kteří sice učili, ale drželi nám aspoň tajně palce a byli s námi v duchu, odhadujeme výslednou účast pedagogů na 80%, což přibližně odpovídá procentu žáků a studentů, kteří - ač fyzicky přítomni v lavicích - jsou v duchu jako obyčejně zcela mimo školu. Celková účast 160% tak činí z naší akce podle dostupných údajů vůbec nejpodporovanější stávku v historii České republiky, čímž jsme, doufám, jednoznačně odpověděli na výhrady našich oponentů, že by učitelé místo zbytečného stávkování raději měli naučit děti pořádně počítat."
----------------------
Akcionáři Harvardských fondů si mohou vyzvednout své akcie z kupónové privatizace, které nedávno dostaly rozhodnutím valné hromady listinnou podobu. "Určitě není pravda, že by akcionáři neměli o své - na tisícinu původní nominální hodnoty devalvované - akcie zájem," řekl nám zástupce firmy která bude akcie vydávat. "Například jeden zájemce z Baham, který nechce být jmenován, se již u nás snažil zjistit, jestli naše firma nebude otevírat některou ze svých poboček mimo Českou republiku, protože má oprávněnou obavu, aby mu k jeho dosavadnímu pravomocnému trestu při návštěvě naší země soud nepřipočítal tradiční českou jistotu desetinásobku."
----------------------
Ministerstvo vnitra chce, aby děti nedostávaly občanské průkazy až v šesti letech, ale aby s nimi odcházely, lépe řečeno byly s nimi odnášeny, již z porodnice. "Domníváme se, že jde o efektivní řešení," uvedl ministr Hamáček, protože rodina může spojit dvě oslavy do jedné a v ušetřeném čase mohou její členové kouřit, nezřízeně pít a sázet sportku, aby náš nový daňový balíček generoval odpovídající výnosy."
----------------------
Poslanec Miroslav Kalousek se ve svém sedmihodinovém diskusním příspěvku předběžně ohradil proti snaze vlády zabránit dalším parlamentnim obstrukcím.
----------------------
Policie vypátrala řidiče formule, která byla na začátku září spatřena na dálnici D4 mezi Příbramí a Dobříší, přestože podobná závodní auta na české pozemní komunikace nesmějí. Muži hrozí ve správním řízení pokuta až 10 tisíc korun a zákaz činnosti na jeden rok, ale policisté se už nechali slyšet, že když je řidič nechá ve své krásné formuli sednout za volant, nejspíš přimhouří oko, a jediným trestem tak bude průjezd boxovou uličkou.
----------------------
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu přibližně 4500 balení dětské výživy prodávané pod názvem Hamánek - tuňák se zeleninou a bramborem, protože analýzy prokázaly zvýšený obsah rtuti. Představitelé výrobce Nedělním miniglosám přiznali, že došlo k nedorozumění v interní komunikaci mezi oddělením marketingu a výrobou, která špatně pochopila zadání, že přesnídávka má dobře chutnat i rtuťovitým dětem.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.