neděle 24. listopadu 2019

Nedělní miniglosy č.516

Krátká sváteční přestávka z minulé neděle nakonec přišla jako na zavolanou, protože jsem v té době musel urychleně pořídit nový počítač a prakticky celý týden jsem stejně věnoval přenosu různých dat, nezbytných programů a fotek na nové místo, abych mohl i dál fungovat aspoň přibližně tak, jak jsem zvyklý. Však to nejspíš znáte sami, jak je podobné stěhování zábavné, zvlášť když s vámi starý počítač komunikuje jenom chvilkami a velmi neochotně a navzdory dobrým radám nevěnujete moc pozornosti průběžnému zálohování. Tedy, ne, že by teď už všechno bylo dokončené, natožpak optimální, ale aspoň v základním režimu už funguju a situace se postupně stabilizuje, i proto mám dnes opět to potěšení přivítat vás u 516. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

Od posledního vydání NMg se na tomto blogu objevilo celkem 5 nových článků: První podzimní ranní mrazy se staly inspirací k napsání (a vyfocení :-)) Haiku ranní jinovatky. Ve dvou částech jsem popsal své zážitky a postřehy z intenzivního týdne na fotografickém festivalu FotoŠkodaFest - v první části jsem se věnoval zajímavým osobnostem české fotografie, se kterými jsem se na festivalu setkal, ve druhé části jsem pak nabídl pár postřehů a fototipů, které snad mohou posloužit jako inspirace i pro zdejší čtenáře. O víkendu jsem místo miniglos publikoval fotoreportáž z demonstrující Letné (měla asi trojnásobný počet komentářů oproti běžnému vydání NMg, asi to budu dělat častěji :-)) a přidal jsem i pár slov o nedávno přečtené drobné knížce nápaditých Filatelistických povídek od Františka Langera.

Z archivu jsem tentokrát povytáhl deset let starý, z pohledu komentářů zatím zcela "panenský" a možná maličko morbidní text O nesmrtelné mrtvole, ze kterého by asi náš soudruh první dělnický prezident, vystupující v titulní - byť již poněkud neživotné - roli, velkou radost neměl, stejně jako jeho současní obdivovatelé. Na mém fotowebu pak dále pokračují i dvě podzimní fotografické výstavy: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou na svém webu s radostí hostím, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

V dnešním 516. vydání našeho týdeníku mimo jiné exkluzivně odhalíme další kariérní kroky nadmíru úspěšného šéfa českých hydrometeorologů, zjistíme, co doopravdy rozhodlo o výsledku největší aktuální české armádní zakázky, a konečně po dlouhých 30 letech uzavřeme víceméně ostudnou kapitolu českých dějin po roce 1989, na kterou se až teď umíme podívat řádně korektníma očima.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji krásný konec listopadu a těším se na shledanou u příštího vydání již prosincových Nedělních miniglos, nebo samozřejmě - když to jen trochu půjde - raději ještě o něco dříve :-).


Český premiér Andrej Babiš přivítal, že na listopadovou letenskou demonstraci čtvrt milionu jeho odpůrců, organizovanou spolkem Milion chvilek pro demokracii, vyšlo jako zázrakem tak krásné slunečné počasí, a jako vyjádření své profesní úcty zajistil řediteli Českého hydrometeorologického ústavu přes své neoficiální kontakty v ruských akademických kruzích časově neomezený studijní pobyt na prestižním dislokovaném meteorologickém pracovišti na Čukotce. "Na první pohled by se mohlo zdát, že pro člověka na tak významné současné manažersko - vědecké pozici neznamená tato změna velký kariérní posun, ale podle našich informací se již Čukčové na spolupráci s panem ředitelem a na jeho novou pracovní výzvu moc těší a dokonce přislíbili vybavit mu výzkumný stan - nad rámec naší původní dohody - malými kamínky na tuhá paliva."
----------------------
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) prozkoumal nová data svého vozítka Curiosity působícího na Marsu a zjistil, že se na rudé planetě nevysvětlitelně mění obsah kyslíku v atmosféře. Jak se ale ukázalo, není pravda, že by se hladina kyslíku zvýšila na 30%, jak původně uvedly některé tiskové agentury, které si špatně vysvětlily informaci o 30% zvýšení obsahu kyslíku (tedy na výsledných cca 0.18%). Když se nedorozumění vysvětlilo, většina zájemců o netradiční pobytové zájezdy, kteří nedávno vzali na základě zpráv v médiích útokem cestovní agentury, své původní objednávky stornovala, což může dost poškodit ty marťanské developery, kteří již na základě předběžných rezervací dokončují stavby hotelových komplexů v nejatraktivnějších místech planety, doposud téměř nezasažených turistickým ruchem.
----------------------
Česká armáda pořídí do své výzbroje za 14.5 miliardy korun celkem 12 amerických bojových a víceúčelových vrtulníků Viper a Venom. "Ostatní účastníci výběrového řízení se ještě nejspíš budou snažit naše konečné rozhodnutí zvrátit," řekl Nedělním miniglosám ministr obrany Lubomír Metnar, "ale já mohu potvrdit, že jsme již stroje na e-shopu objednali a zaplatili, protože rychlé uzavření obchodu bylo podmínkou, abychom mohli využít zvýhodněnou cenu v rámci Black Friday.
----------------------
Studenti z hnutí Univerzity za klima ukončili svou okupační stávku, zahájenou na Filosofické fakultě UK a pokračující přímo v Karolinu, zaměřenou proti rektoru Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi a proti dalšímu tání ledovců. "Ano, byli jsme původně připraveni stávkovat tady tak dlouho, dokud Zima nerezignuje, ale pak jsme si na internetu našli, že podle dlouhodobé předpovědi by zima mohla jako obyčejně rezignovat až někdy začátkem března a univerzita nám navíc podpásově pohrozila, že na vánoční svátky v Karolinu vypne wi-fi."
----------------------
Na základě detailního studia obrazových záznamů průběhu listopadových revolučních událostí z roku 1989 bylo nezvratně prokázáno, že revoluce byla na úrovni politické reprezentace genderově zcela nevyvážená a zapojení žen do dějinného zvratu neodpovídalo ani zdaleka tehdejšímu poměrnému zastoupení. Mluvčí Ústavního soudu k tomu Nedělním miniglosám řekl: "Protože role žen byla v listopadu 1989 muži záměrně marginalizována - a to ani nemluvím o situaci u dalších pohlaví - Ústavní soud rozhodl, že tento dějinný zvrat není možné považovat za spravedlivý a právoplatný, a proto ho soud zpětně zrušil od samotného počátku a ve všech důsledcích." "Rozhodnutí Ústavního soudu naši koaliční vládu podporovanou komunisty nijak zvlášť nepřekvapilo," komentoval převratný právní nález premiér Babiš. "Stalo by se to dříve či později tak jako tak, ale samozřejmě s pomocí pravidel genderové korektnosti proběhne vše o něco rychleji."
----------------------
Specializovaný průzkum potvrdil, že víc než polovina občanů České republiky je hrdá na to, že jsou Češi. Když však s některými z nich chtěly Nedělní miniglosy udělat rozhovor, zjistili jsme, že většina z nich žije trvale v zahraničí.
----------------------
Žák sedmé třídy napadl v Kraslicích na Sokolovsku svého učitele, který musel být s podezřením na otřes mozku převezen do nemocnice. Ministerstvo školství vyjádřilo nad incidentem politování, ale upozornilo na to, že zákaz tělesných trestů na školách se podle původního záměru a podle standardně uplatňovaného výkladu na učitele automaticky nevztahuje.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.