neděle 3. listopadu 2019

Nedělní miniglosy č.514

Začal listopad, poprvé od konce února jsem doma musel maličko přitopit, objevily se první ranní mrazy; prostě - je tady poctivá dušičková atmosféra, k níž se bude jistě hodit i nové číslo našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítejte u 514. vydání Nedělních miniglos, nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne. Ale napřed tu máme jako obyčejně malý shrnující úvodník, který bývá rozsáhlejší než vlastní text NMg :-).

I v tomto týdnu jste si mohli na mém blogu přečíst dva nové články: Prvním bylo vzpomínkové vyprávění o tom, jak jsem se v očích některých lidí kdysi o jedné pozoruhodné silvestrovské noci převtělil v estébáka (O silvestrovském estébákovi) . Druhým byla malá "fotostudie", jak se taky dá fotit během tzv. "modré hodinky" (Modrá hodinka u Karlova mostu). Z minulého týdne snad mohu ještě jednou připomenout další z "kousků v řeči mírně vázané", básničku Podzimní jitřní zvony, která je nejen o podzimních jitrech a ranních zvonech, ale hlavně o jednom pro mě moc vzácném lidském hlasu, který bych nejradši poslouchal od rána do večera, a to ani nemluvím o tom zbylém čase :-). Na mém fotowebu pak dále pokračují i dvě podzimní fotografické výstavy: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou mám to potěšení na svém webu hostit, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.
 
Vzhledem k aktuálnímu nástupu opravdového podzimu si dovolím zopakovat minulé nakouknutí do archivu a odkaz na jeden text z úplných začátků svého blogování, který si v době vzniku přečetlo opravdu jen pár lidí, článek O babí zimě. A nově připojuji fotovzpomínku z listopadu 2011 na start svého posledního absolvovaného maratónského běhu Maratónci v Marathonu. No řekněte, kterému rekreačnímu "běžcochodci" daleko za fyzickým zenitem se poštěstí rozloučit se s organizovanými běhy úspěšným absolvováním svého jubilejního desátého maratónu, již nepřekonatelným osobním rekordem, na mramorovém olympijském stadiónu a navíc právě na té nejklasičtější možné maratónské trati?

Příští týden bude pro mne asi úplně nejrušnějším týdnem tohoto roku, protože od pondělka do neděle budu od rána až do pozdního večera trávit veškerý čas na fotografickém festivalu FotoŠkodaFest, kde se budu snažit na řadě přednášek, workshopů a setkání s inspirativními lidmi z fotografické branže získat další zajímavé podněty pro svou vlastní fotografickou práci. Je tedy docela možné, že moje aktivita na blogu bude mizivá - jak z pohledu vlastních příspěvků, tak i pokud jde o návštěvy u ostatních. Uvidíme, snad vyjdou aspoň Nedělní miniglosy, protože pak bude následovat sváteční "redakční přestávka" 17. listopadu, kterou předem avizuji.

V dnešním 514. vydání našeho týdeníku mimo jiné zjistíme, jaký strategický cíl sledují školští odboráři pod záminkou boje za zvýšení platů, radostně zamáváme zvídavým policejním dronům a podíváme se, jak bude probíhat ochrana zvířat v našem malém českém cirkuse.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji krásný rozjezd listopadu a věřím, že se i nadále budeme na těchto stránkách v dobré vůli a náladě setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě - když to jen trochu půjde - raději ještě o něco dříve :-).


Představitelé školských odborů zaznamenali první velký úspěch svého dlouhého a náročného vyjednávání: Podařilo se jim dohodnout, že zatímco studenti budou stávkovat vždy v pátek proti změnám klimatu, učitelé budou proti nedostatečnému zvýšení tarifních platů stávkovat pro změnu každou středu. "Všechno se vyvíjí správným směrem," pochvaloval si v rozhovoru s NMg jeden z vyjednavačů. "Teď ještě přesvědčit Asociaci školníků, že jejich stávkovací den bude čtvrtek, a školní víkendy začnou pomalu opravdu stát za to!"
----------------------
Ministerstvo vnitra na dotaz Nedělních miniglos zcela vyloučilo, že by chystalo legislativní úpravu směřující k povinnému čipování českých občanů: "Nevím, kde pořád berete tyhle nesmyslné poplašné zprávy," řekl nám zástupce odboru vnějších vztahů vnitřních věcí. "Jediné, co chystáme jako logický následný krok po zavedení povinného čipování psů, je povinné čipování jejich majitelů, aby bylo jasné, kdo je za konkrétního psa odpovědný, a dále pak drobnou změnu zákona, jejímž cílem je zajistit všem českým pejskům láskyplný domov, totiž povinnost každého občana vlastnit aspoň jednoho psa."
----------------------
Feministické aktivistky vyzvaly k bojkotu zoologických muzejních expozic, protože mezi vycpanou zvěří v muzeích výrazně převládají samci. O botanických sbírkách se nadále jedná, protože v botanice feministky nejsou zdaleka tak zdatné jako v zoologii, takže je třeba nejprve zajistit nezbytné znalecké posudky.
----------------------
Podle výsledků průzkumu na reprezentativním vzorku obyvatel České republiky jsou listopadové historické události vnímány obecně pozitivněji než většina ostatních. "Přes určité neblahé náznaky nostalgie po předlistopadovém režimu ve společnosti i na úrovni politické reprezentace náš průzkum jednoznačně potvrdil, že jsou listopadové změny vnímány pozitivněji než např. změny únorové, reprezentované především Vítězným únorem roku 1948, nebo změny srpnové, které si lidé ztotožňují hlavně s invazí z roku 1968," řekl nám vedoucí výzkumného týmu. "Nedá se ovšem vyloučit, že někteří respondenti do svého pozitivního hodnocení listopadových historických změn zahrnuli omylem i Velkou říjnovou socialistickou revoluci, což by mohlo nadšení pro listopadové události stavět do nečekaného světla. Ať už je to ale s pozitivním hodnocením listopadových událostí jakkoli, nejlépe zapsané zůstávají v obecném povědomí obyvatelstva i nadále události prosincové, což se v podobných průzkumech setrvale potvrzuje již od roku 1262, kdy v prosinci při korunovaci krále Přemysla Otakara II. uspořádal nový král na Letné a v Holešovicích pro své poddané zdarma velkolepou hostinu.
----------------------
Úřad českého ombudsmana nenašel žádné pochybení v postupu policistů, kteří v létě dronem odhalili v Brdech přespávající trampy. Policie drony využívala k vyhledávání potenciálních ohnisek požárů, takže odhalení tábořících trampů byl jen vedlejší a původně nezamýšlený výsledek policejní akce. K projednání dalších vedlejších a původně nezamýšlených výsledků nočního policejního pozorování muselo být svoláno speciální jednání po 22. hodině.
----------------------
Představitelé Pirátské strany se v poslední době začali veřejně hádat, navzájem obviňovat z nepravostí a především v e-mailech a na internetu dokonce vulgárně napadat. Podle politologů by to v české společnosti mohlo Pirátům zajistit řadu nových stoupenců z řad konzervativnějších a podle vlastního mínění mnohem slušnějších lidí, protože čtenost původně nudných internetových zápisů z jednání, kterých se Piráti účastnili a o kterých jsou podle vlastních pravidel povinni informovat, v této cílové skupině stoupla za poslední dva týdny na trojnásobek.
----------------------
České úřady si zatím ve své tradiční opatrnosti netroufají na zákaz cirkusových vystoupení velkých divokých šelem jako např. na Slovensku, ale aby se v Evropě neřeklo, že naše země nenásleduje moderní trendy, zakázaly pro začátek alespoň drezúru plchů. Nekompromisní dohled s cílem vyloučit případné týrání zvířat se také chystají uplatňovat v aktivisty doposud zcela opomíjeném odvětví bleších cirkusů.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.