neděle 30. června 2019

Nedělní miniglosy č.496

Když jsem chodil do školy, celý rok jsem se nesmírně těšil právě na tento okamžik, na první dny letních prázdnin. Potom, když jsem nastoupil do zaměstnání bez prázdnin a tím spíš teď, kdy mám stále ještě prázdniny pořád, už pro mě sice tento zlom kalendáře není tak zásadní, ale prázdniny mají pořád mají pro mnoho lidí svou váhu. Ne však pro Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Ty by totiž měly i o prázdninách vycházet bez delších přestávek, takže půjde-li vše dobře, jubilejní pětisté číslo vyjde o poslední červencové neděli, kdy připravím tradiční jubilejní výběr z poslední stovky vydání.

V tomto týdnu jste si mohli na mém blogu přečíst malý fejeton o tom, stojí-li za to snažit se porozumět řeči zvířat, v článku Jak jsem neochutnal hada. Z minulého týdne si můžeme znovu připomenout vodopád světla v interiéru pražského kostela svaté Kateřiny Alexandrijské v článku Malování barokním světlem pana Kiliána Ignáce. I nadále je pak na mém fotowebu k prohlédnutí výběr 28 fotografií z květnové Lefkady.
 
Z blogového archivu podruhé povytahuji článek O písničkách pro každý den o tom, jak se nám občas v hlavě mimoděk z neznámých důvodů dokážou rozeznít nejneuvěřitelnější hudební motivy. Nově přidávám odkaz na sice už deset let starý, ale námětem stále aktuální (protože hlouposti vyvádím pořád a někdy jsou tak průhledné, že je odhalí i malé dítě) článek O hloupém pánovi, Ano, ač se nijak necpu do titulních rolí, tentokrát musím připustit, že onen hloupý pán z článku jsem byl já.

V dnešním 496. vydání se dozvíme, jak je možné, že má Jiří Ovčáček tak přesné informace, jak probíhala demonstrace na Letné, budeme společně obdivovat novou efektivní zdržovací taktiku, kterou zvolil čerstvě pravomocně odsouzený David Rath, a tipneme si, jestli při pařížské slavnostní vojenské přehlídce k příležitosti francouzského státního svátku budou vojáci pochodovat ve tříčtvrťovém rytmu na písničku C´est la vie.

Přeji jménem redakce všem čtenářům krásný začátek letních prázdnin a těším se na shledanou (nejpozději) u příštího vydání blogového týdeníku s tradiční a známou značkou NMg :-).


Ani po čerstvém pravomocném rozsudku, podle kterého má jít David Rath do vězení na 7 let, se nejspíš bývalý hejtman a ministr zdravotnictví za vězeňskou zeď jen tak nepřestěhuje. Rath totiž oznámil médiím, že je právě v jiném stavu, takže i kdyby chtěl, v zájmu bezpečí dítěte bohužel nemůže nastoupit do výkonu trestu. Kdo je v tomto případě matkou, tím si odsouzený Rath vzhledem ke specifickému způsobu svého života zatím není úplně jistý, ale i když to v budoucnu nepochybně bude chtít ověřit s použitím moderních vědeckých metod, už teď odmítl v této souvislosti jakkoli spekulovat a uvádět konkrétní jména s odůvodněním, že jde s největší pravděpodobností o osobu blízkou.
----------------------
Po americkém a kanadském trhu, kde dlouho očekávaná změna nastane již letos, by měl být speciálně geneticky upravený losos, který díky genetické modifikaci poroste dvakrát rychleji než losos nemodifikovaný, ke koupi i ve vybraných českých řetězcích. Podle toho, jak budou v konkrétním případě poupraveny a zpřeházeny sekvence DNA v genetickém kódu živočicha, se bude nová ryba na českém trhu prodávat buď pod obchodním názvem OLSOS nebo SOSOL.
----------------------
Odborníci se sice shodují v tom, že nejlepší zbraní v boji proti suchu a proti likvidaci volně žijících zvířat jsou co nejčetnější remízky narušující nadměrnou plochu obdělávaných polí, ale nikdo z českých politiků překvapivě nechce tento jednoduchý, účinný a v minulosti mnohokrát osvědčený nástroj veřejně prosazovat. Nedělním miniglosám tento paradox - pod podmínkou dodržení anonymity - vysvětlil jeden z předních českých politologů: "Po politicích nemůžete chtít, aby propagovali remízky, protože co svět světem stojí, v politice se nehraje o remízky ale vždycky jen a jen o vítězstvíčka."
----------------------
Podle důvěrných informací Nedělních miniglos z Pražského hradu mezi sebou spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana aktuálně losují o to, kdo bude muset říct panu prezidentovi nepříjemnou zprávu, že již řadu let není předsedou sociální demokracie, aby určoval, který ministr bude tuto stranu zastupovat v koaliční vládě. Z losování je tentokrát omluven mluvčí Jiří Ovčáček, který si krátkou sirku vytáhl před týdnem, a musel se tak proti své vůli zúčastnit jako zvěd téměř třistatisícové demonstrace na Letné v ponižujícím převleku za zkrachovalého piráta.
----------------------
Česká republika a Francie se na důkaz svých vysoce nadstandardních vzájemných vztahů rozhodly, že navzájem oslaví své významné svátky. 14. července se tak bude i v České republice oficiálně slavit 230. výročí dobytí Bastily, zatímco Francie ve stejný den oslaví slavnostní vojenskou přehlídkou na Champs-Élysées 80. narozeniny Karla Gotta.
----------------------
Vláda premiéra Andreje Babiše v týdnu úspěšně přečkala jednání Poslanecké sněmovny o vyjádření nedůvěry, když schůze skončila hlasováním až v půl páté ráno po více než sedmnáctihodinové debatě. Všichni tři diváci, kteří podle peoplemetrů vydrželi sledovat přímý televizní přenos na ČT24 nepřetržitě od úplného začátku až do ranního konce, dostali od šéfa Sněmovny Radka Vondráčka jako odměnu za svůj obdivuhodný divácký výkon možnost osobně navštívit příští sněmovní schůzi, kde se budou moct zdržet jednoho hlasování podle vlastního výběru.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.