neděle 23. června 2019

Nedělní miniglosy č.495

Prázdniny jsou za dveřmi, školou povinná dítka se už jistě nemůžou dočkat července, nicméně nespěchejme, však jsou před námi ještě dvě červnová čísla Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Půjde-li i dál vše podle prozatímních redakčních plánů, mělo by tedy jubilejní pětisté číslo vyjít o poslední červencové neděli, kdy připravím tradiční jubilejní výběr z poslední stovky vydání. Jak už jsem ale uvedl minule, kdyby měl někdo z vážených čtenářů nějaký zajímavý neotřelý nápad, jak společně speciálně oslavit toto neuvěřitelné jubileum, na které jsme si po malých kouscích střádali víc než deset let, dejte mi vědět do komentářů nebo e-mailem, času na přípravu je pořád ještě dost.
 
V tomto týdnu jste si mohli na mém blogu prohlédnout vodopád světla v interiéru pražského kostela svaté Kateřiny Alexandrijské v článku Malování barokním světlem pana Kiliána Ignáce a přečíst i nový malý kousek "v řeči mírně vázané" Oko artefaktu. A ještě jednou snad mohu připomenout vzpomínkový článek O prohraných kuličkách a jezdicích schodech, ve kterém jsem se vrátil až na úplný začátek své školní docházky a na chvíli dokonce i trochu před ni. I nadále je pak k prohlédnutí na mém fotowebu výběr 28 fotografií z květnové Lefkady.

Z blogového archivu jsem tentokrát ještě jednou povytáhl osm let starou noční reportáž cestujícího polapeného na pražském hlavním nádraží do pasti celodenní stávky Noc stávkujících duchů. Nově pak připojuji článek O písničkách pro každý den o tom, jak se nám občas v hlavě mimoděk z neznámých důvodů dokážou rozeznít nejneuvěřitelnější hudební motivy.

V dnešním 495. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se dozvíme, jestli Miloš Jakeš vyrazí demonstrovat na Letnou, podíváme se, o jaké prostory Pražského hradu je největší zájem mezi komerčními pronajímateli, a máme bohužel špatnou zprávu pro všechny učitele, kteří se již těšili na své roční placené studijní volno.

Přeji jménem redakce Nedělních miniglos všem čtenářům i do období po slunovratu krásné, dlouhé a úspěšné červnové dny.


Britská policie zasahovala u domu kde žije exministr zahraničí a horký kandidát na lídra Konzervativní strany Boris Johnson se svou přítelkyní. Politikův soused, který policii přivolal, vypověděl, že to udělal kvůli ženskému křiku a bouchání, k čemuž však zatím politik odmítá uvést jakékoli podrobnosti. Podle expertů na mezilidské vztahy, se kterými redakce Nedělních miniglos jinak celkem neúspěšně spolupracuje, Johnsonova přítelkyně pravděpodobně z nějaké náhodně objevené milostné esemesky nebo e-mailu odhalila, že její přítel miluje brexit více než ji.
----------------------
Pražský hrad poprvé oficiálně komerčně využil pozdně gotický Vladislavský sál, když ho pronajal za 15 milionů Kč na pět dní firmě Louis Vuitton pro soukromou večeři a přehlídku luxusních šperků. "Naše firma," řekl Nedělním miniglosám reprezentant společnosti, "se jen snaží zvýšenou marketingovou aktivitou nahradit podstatný výpadek svého celosvětového odbytu, ke kterému došlo tím, že ze své funkce musela odejít paní Nagyová-Nečasová." Několik významných světových firem se již nezávazně poptávalo na cenu pronájmu Korunní komory v Chrámu svatého Víta, kde jsou běžně uloženy české korunovační klenoty, ale podpisu smlouvy zatím vždy zabránila omezená kapacita komory, která není pro pořádání firemního rautu úplně optimální, a příliš úzké přístupové schodiště z kaple svatého Václava, které nesplňuje nové zákonné bezpečnostní podmínky pro pořádání únikových her, mezi něž by podobná akce kvůli shánění sedmi nezbytných klíčů podle české legislativy patřila.
----------------------
Vládní expertní tým jednal o možnosti, že by učitelé měli v budoucnu mít po každých odpracovaných 10 letech nárok na rok placeného studijního volna. "Jednání probíhalo společně s pracovní skupinou, která diskutovala o možnostech postupného navyšování věku odchodu do důchodu," řekl Nedělním miniglosám jeden ze zúčastněných odborníků, "a bohužel jsme museli závěrem konstatovat, že zaplatit každému učiteli během jeho aktivního pracovního života sedm nebo osm takových volných let by bylo zcela mimo finanční možnosti státního rozpočtu."
----------------------
Liberální deník New York Times po dalším skandálu úplně skončil se zveřejňováním politických karikatur. "Je to škoda, taková to byla krásná dlouholetá tradice," posteskl si Nedělním miniglosám jeden z publicistů, kteří se živili tím, že zveřejněné karikatury ostře kritizovali. "Přitom stačilo tak málo: Aby se karikatury nemohly svým tématem a provedením nikoho dotknout a hlavně aby proboha nebyly k smíchu."
----------------------
Bývalý generální tajemník Miloš Jakeš potvrdil Nedělním miniglosám, že se samozřejmě jako vždy i tentokrát chystá na nedělní demonstraci na Letné. "Jen jednou v životě jsem na Letné kvůli svému pracovnímu vytížení chyběl a jak to tenkrát dopadlo, si ještě všichni pamatujeme. Sice se mi už v mých 96 letech hůř chodí, ale na Letnou půjdu vždycky rád. Jen se mi zdá, že bude asi něco pravdy na tvrzení, že starším lidem běží čas rychleji, protože poslední dobou mi připadne, jako kdyby ty první máje byly častěji než zamlada."
----------------------
Ministerstvo životního prostředí připravilo ve spolupráci s Evropskou unií první speciální rekvalifikační program reagující na zvětšující se sucho na území českého státu: Vybraným českým zájemcům bude díky speciálním dotacím umožněno rekvalifikovat se z žáby na prameni na žábu na pohyblivých píscích.
----------------------
Na svou první oficiální zahraniční návštěvu ve funkci přicestovala do Prahy nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle výsledků rychlého průzkumu provedeného v ulicích Prahy, ve kterých byla prezidentka nadšeně přijata, by se měla v příštích měsících ještě prohloubit kulturní spolupráce mezi oběma zeměmi, což by mohlo vést k natočení další řady televizní soutěže Česlo - Slovensko má talent a dost Pražanů by přivítalo i zcela nový zábavně soutěžní televizní formát s pracovním názvem Výměna prezidentů.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.