neděle 16. června 2019

Nedělní miniglosy č.494

Po návratu z květnového Řecka už se redakce stihla aklimatizovat na výrazně větší vedra, než panovala na dalekém jihu u Iónského moře, takže může vyjít další číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který už déle než deset let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Už jen šest neděl tedy chybí do jubilejního pětistého čísla, a proto už postupně probírám všechny miniglosy, které vyšly od čísla 401, abychom mohli vydat další tradiční jubilejní výběr. Kdyby ale měl někdo z vážených čtenářů nějaký zajímavý neotřelý nápad, jak společně speciálně oslavit toto neuvěřitelné jubileum, dejte mi vědět do komentářů nebo e-mailem, času na přípravu je ještě dost.
 
V tomto týdnu jste si mohli v článku Fotografie kůry - nové přírůstky prohlédnout nové fotky vytvořené v Řecku pro speciální dlouhodobý fotocyklus Fantaskní příběhy ze světa kůry. Zpětnou připomínkou mořem provoněné atmosféry řeckého ostrova byla ještě básnička Soumrak u moře, a na mém fotowebu publikovaný Výběr 28 fotografií z květnové Lefkady. Po návratu jsem se ale vrátil i ke své připravované vzpomínkové knížce; tentokrát jste se spolu se mnou mohli vrátit až na úplný začátek mé školní docházky (a dokonce i trochu před něj) v článku O prohraných kuličkách a jezdicích schodech.

Protože se blíží i konec školního roku, přidávám ještě jednou odkaz na archivní článek o vyrábění a používání taháků O školních tahácích. No a protože právě dnes je to přesně 8 let od poslední velké stávky na české železnici, které jsem tehdy měl tu pochybnou čest osobně se zúčastnit jako cestující polapený přímo uprostřed stávkové pavučiny, připojuji i svou prakticky v přímém přenosu psanou noční blogovou reportáž přímo ze stávkového centra na pražském hlavním nádraží v článku Noc stávkujících duchů.

V dnešním 494. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg vám zprostředkujeme pohled vlivných iluminátů na výsledky českých voleb do Europarlamentu, zjistíme, proč tolik českých včel demonstruje proti Andreji Babišovi, a ukážeme si, že památkáři to už od dávných dob nemají vůbec jednoduché, chtějí-li svou práci vykonávat opravdu nestranně.

Přeji jménem redakce Nedělních miniglos všem čtenářům krásné nejdelší červnové dny a sice možná krátké leč intenzivní červnové noci.


Představitelé pražského magistrátu nemají principiální námitky proti návratu Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Protože se ale obávají, že instalace repliky sloupu může vyvolat další rozepře a vášně v názorově již tak dost rozdělené veřejnosti, rozhodli se, že Mariánský sloup nebude vztyčen, ale pro začátek pouze položen, a nesmí být instalován jako náboženský objekt, ale oficiálně půjde o památník Franty Sauera.
----------------------
Po celé republice pokračuje série demonstrací nespokojených včel proti Andreji Babišovi, který podle těchto včel svými prohlášeními o tom, jak řepka včelám chutná, jen záměrně mate veřejnost, protože demonstrující včelky po řepce blinkají. Na dotaz Nedělních miniglos premiér uvedl, že má chutě českých včel zmapované přesným marketingovým průzkumem, a proto je přesvědčen, že jeho názory bezvýhradně podporuje mlčící většina neblinkajících včelstev, která namísto bezúčelných demonstrací tiše, pilně a spořádaně sbírají med, aby jim ho mohly úřady v pravý čas zabavit a odvést do státního rozpočtu, takže ho bude i nadále dostatek k mazání kolem všech důležitých úst a sosáků.
----------------------
Na Jindřichohradecku byla několikrát ve volné přírodě spatřena velká kočkovitá šelma. Jako poslední dobou prakticky při každé sebemenší příležitosti, i v tomto případě se okamžitě veřejnost rozdělila na dva znepřátelené tábory: První skupina se domnívá, že jde nejspíš o pumu americkou, což jen potvrzuje, jak nebezpečné je mít cokoli společného s USA, odkud nevzešlo v celé historii nikdy nic dobrého, druhá skupina naopak sází na to, že by mohlo jít o tygra sibiřského, což by bylo možné považovat za nepřijatelné vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky, které nás opravňuje k obnovení diskuse o výstavbě proti Rusku zaměřené radarové stanice v Brdech.
----------------------
Čeští egyptologové objevili kamennou destičku s hieroglyfickým zamítnutím žádosti faraóna Chufeva, ve kterém staroegyptští památkáři odmítli coby pochybný a k danému místu se absolutně nehodící projekt tzv. Velké pyramidy, protože by zbytečně megalomanská stavba mohla necitlivě zasáhnout do podoby tradičního horizontu, na který jsou obyvatelé Egypta po generace zvyklí. Tento objev tak možná nepřímo napomůže i získání odpovědi na otázku, komu patří již dříve nalezené lidské ostatky u základů pyramidy a proč byl Odbor památkové ochrany ve Starém Egyptě v období 4. dynastie tak náhle zrušen.
----------------------
Nejvyšší správní soud dostal mezi celkem 17 stížnostmi proti výsledku voleb do Europarlamentu i stížnost, že "volby nemohou být legitimní kvůli masovému ovlivňování mysli občanů mainstreamovými médii kontrolovanými globální totalitní stínovou vládou světa iluminátů." Nedělní miniglosy proto oslovily celosvětový Odborový svaz iluminátů, který tuto úsměvnou konstrukci podle očekávání rezolutně popřel: "Každý přece dobře ví, že my, ilumináti, žádná média nekontrolujeme, protože jsme kvůli hrozícímu střetu zájmů svá média dávno převedli do příslušných svěřenských fondů."
----------------------
Prezident Miloš Zeman kritizoval senátory za to, že ani napodruhé nezvolili jím navrženou kandidátku Lenku Procházkovou do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Zároveň odmítl, že by tímto stanoviskem jakkoli zpochybňoval výsledek demokratické volby, což je podle něj výhradně zbraň z arzenálu jeho oponentů: "Když má někdo něco proti mně nebo proti Andreji Babišovi, samozřejmě tím jen potvrzuje, že pohrdá demokratickými principy a zbaběle se odmítá smířit se svou prohrou, zatímco když mám já něco proti názorům řádně zvolených senátorů, jen tím odvážně, sebevědomě a beze strachu před jakkoli vlivnými názorovými oponenty prosazuji objektivně správný pohled i proti přesile, protože prosazovat to, co má tak jako tak většinovou podporu - a na tom se jistě shodneme, s prominutím, při vašem vzdělání - není žádné hrdinství." Lenka Procházková každopádně panu prezidentovi poděkovala za jeho vytrvalou podporu a řekla mu, že až bude zase někdy potřebovat, aby jí něco nevyšlo, určitě se mu zase ozve.
----------------------
Dívky, které jsou právě na dovolené nebo služebně v zahraničí, zavalily české úřady stížnostmi na nerovné podmínky v soutěži o přízeň hokejisty Jaromíra Jágra: "Zrovna jako na potvoru když jsem na čtrnáct dní odjela k moři, oznámil Jarda veřejně, že už není s tou Kopřivovou, což mezi náma není divu, protože někdo takovej Jardovi prostě vůbec nemoh rozumět," stěžuje si např. devatenáctiletá K.Z. z Varnsdorfu, která se teď snaží podobně jako stovky dalších vrátit co nejrychleji do Čech a žádá české úřady o vydání předběžného opatření, aby Jaromír Jágr nemohl podniknout ukvapené soukromé kroky ještě před jejím příjezdem. Letecké společnosti kvůli razantnímu navýšení poptávky po letenkách zvažují, že speciálně pro tyto účely mimořádně zprovozní "uzemněná" letadla typu Boeing 737 MAX, podepíšou-li ovšem přepravované dívky revers, že v případě nehody nebudou uplatňovat náhradu vzniklé škody. Jak řešit případné škody vzniklé tímto krokem Jaromíru Jágrovi, se zatím neví, jasné je jen to, že standardní hokejistovo pojištění se na tento specifický případ nevztahuje.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.