neděle 9. června 2019

Nedělní miniglosy č.493

Po květnové řecké přestávce už se Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který už déle než deset let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", dostal zpět do svižného tempa a mílovými kroky směřuje k jubilejnímu pětistému číslu, které by - nestane-li se nic mimořádného - mělo vyjít o prázdninách, takže bychom pomalu měli začít přemýšlet, jak mimořádné jubileum společně oslavíme. Schválně, milí abonenti, máte nějaký zajímavý nápad? Samozřejmě - kromě tradičního výběru z poslední stovky čísel, na kterém už začínám pomalu pracovat, abych vůbec všechny ty stovky miniglos z vydání číslo 401 až 499 stihnul aspoň přečíst :-).
 
Tento týden se ještě nesl v duchu dozvuků mé dvanácté lefkadské cesty: Publikoval jsem zde básničku Soumrak u moře, která sice vznikla až v letadle při zpáteční cestě, ale na základech vzniklých při večerním rozjímání na břehu krásného Iónského moře. Na svém fotowebu jsem pak jako určité završení svých řeckých fotografických aktivit zveřejnil Výběr 28 fotografií z květnové Lefkady. Vybrané letošní fotky rovněž rozšířily mou trvalou webovou prezentaci na adrese www.petrvapenik.cz, přičemž se samozřejmě nejvíce proměnila podoba dlouhodobého fotocyklu Obrazy z Lefkady.

Abychom byli tematicky jednotní, ještě jednou přikládám odkaz do hlubokého archivu na 10 let starou krátkou povídku, která se v Řecku shodou okolností odehrává: O kavárenském vyprávění. A protože se blíží i konec školního roku, přidávám i archivní článek o vyrábění a používání taháků (však i vy nejspíš budete vědět, co to takový tahák je, že?) - O školních tahácích.

V dnešním 493. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se s výpravou českých turistů vypravíme až na oběžnou dráhu Země, zjistíme, proč zrovna prodej vánočních kaprů dostal výjimku z EET, a odhalíme, že vztah českého premiéra k lidem, kteří proti němu veřejně protestují, je mnohem příznivější, než by bylo možné soudit na první pohled, takže je připraven je za jejich upřímně kritická slova i po zásluze odměnit.

Přeji jménem redakce Nedělních miniglos všem čtenářům příjemně dlouhé i teplé červnové dny, a do období "Medardovy kápě" stále hodně důvodů k úsměvu.


Americká vládní agentura NASA, která je zodpovědná za americký výzkumný kosmický program, se rozhodla otevřít Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) turistům. Předseda Svazu českých turistů tuto povzbudivou informaci uvítal a oznámil přítomným novinářům, že ke stanici povede žlutá turistická značka.
----------------------
Neúspěšný kandidát hnutí ANO na pražského primátora Petr Stuchlík se pravděpodobně rozhodl zcela opustit politiku, protože už po půl roce bystře odhalil, že je tam bohužel - na rozdíl od businessu - zapotřebí občas se domlouvat i s ostatními. Původně neoficiální zprávu potvrdila na speciální tiskové konferenci paní Harringtonová, bytná pana Camela z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, slovy "Stuchlík končí, Stuchlík končí!"
----------------------
Poté, co papež František ohlásil svůj záměr poopravit aktuální znění klasického otčenáše, vyrojily se další náměty na změny i od jiných institucí. Zatímco radikální levicové kruhy brojí hlavně proti přivlastňování Otce, které považují za typický projev primitivisticky - individualistického kapitalismu, feministické organizace připomínají, že primární obracení se k Otci je z genderového pohledu již dávno překonané, a správně by se proto měl používat neutrálnější "rodičináš".
----------------------
Premiér Babiš se po počáteční značné nervozitě nakonec postavil k demonstracím proti své osobě přece jen vstřícně: "Dlouho jsem přemýšlel, jak se účastníkům demonstrací odměnit za jejich obdivuhodně upřímné a neohrožené vyjádření kritického názoru, které v dnešní veskrze pokrytecké době není vůbec samozřejmé," řekl Nedělním miniglosám český premiér. "Právě vyhodnocujeme záběry z pouličních kamer, na jejichž základě snad budeme moci s využitím moderního softwaru všechny účastníky akcí přesně identifikovat. Aby demonstranti poznali, že jsem ve skutečnosti dobrácký muž, rozhodl jsem se zajistit každému z nich ve spolupráci se sítí českých finančních úřadů a s Českou policií ZDARMA detailní individuální prověrku všech potenciálních daňových i jiných nedoplatků za posledních 30 let."
----------------------
Aby se již neopakovaly nedávné vražedné fronty horolezců pod vrcholem Mount Everestu, rozhodla se Čína zakázat z bezpečnostních důvodů individuální horolezecké výstupy a postaví místo toho na vrcholu nejvyšší hory světa přečerpávací elektrárnu.
----------------------
Dobře informovaný zdroj z Českého fotbalového svazu potvrdil Nedělním miniglosám, že vlivnému fotbalovému funkcionáři a lobbistovi Ivanu Horníkovi, známému z populární hry "Ivánku, kamaráde," se podařilo v parlamentu na poslední chvíli zajistit, aby se na jeho oblíbené kapříky nevztahovalo EET.
----------------------
Slonice Gulab z pražské ZOO oslavila v dobrém zdraví své 60. narozeniny. "Vím, že pro Čechy je šedesátka tradičním důvodem k velké oslavě," řekla slonice v exkluzívním rozhovoru pro Nedělní miniglosy, "ale já se víc těším na to, až mi bude ještě o pět let víc, protože pak budu díky současné vládní koalici konečně moct využít výraznou slevu na jízdenky pro cesty po železnici a podívat se tak i za kamarády z jiných zoologických zahrad." České dráhy již potvrdily, že kromě již tradičních vozů pro cestující s dětmi do té doby doplní vybrané vlaky i o vůz pro cestující se slony. "Lidský doprovod při cestě budeme zatím nadále požadovat," potvrdil šéf ČD, "protože se obáváme, že sloni jsou na samostatné cestování našimi vlaky příliš inteligentní."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.