neděle 2. června 2019

Nedělní miniglosy č.492

Vítám vás po dvounedělní "lefkadské" přestávce zpět u ryze českých Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který už déle než deset let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". V redakci jsme si teď dovolili na dva týdny zcela pustit ze zřetele, co se děje v nekonečném příběhu české politiky, protože mnohem zajímavější a účelnější bylo poznávat krásy pozdního řeckého jara, ale okamžitě po návratu od břehu vlídně chladivého Iónského moře, jsme se pokusili v českých událostech rychle zorientovat, aby Nedělní miniglosy už dnes mohly vyjít. Kdyby nám ovšem do dnešního vydání ještě ze setrvačnosti pronikla některá řecká slovíčka, věřím, že mi to odpustíte :-).

Od minulého čísla NMg vyšlo zde na blogu hned šest článků inspirovaných právě ukončenou řeckou cestou, připomenout z nich můžu např. článek o výletu k proslulému Vodopádu Jackie Kennedyové - Onassisové (ony se tak ty vodopády naštěstí nejmenují, ale proč marketingově nevyužít známé jméno, že?), a kdo si chce prohlédnout další obrázky z iónského ostrova, který je jako jediný pro každého dostupný i suchou nohou, najde dost nového materiálu ve specializované rubrice Črty z Lefkady. Za připomenutí ale možná stojí i článek, který cestě bezprostředně předcházel a popisuji v něm, jaké to je prožít celé dlouhé Dvě hodiny bez mobilu.

Když už bylo tedy na programu to Řecko, vytáhl jsem z archívu jednu 10 let starou krátkou povídku, která se sice v Řecku shodou okolností odehrává, ale právě tahle skutečnost není úplně určující, protože zásadní roli hraje porozumění, ke kterému může dojít (a snad často i dochází, buďme optimisty) kdekoli na světě: O kavárenském vyprávění. No a aby toho Řecka nebylo až příliš, přidávám i jeden starý neřecký kousek "v řeči mírně vázané" s názvem Čekání na rozbřesk.

V dnešním 492. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se dozvíme, jak se někteří fanoušci Andreje Babiše proti své vůli dostali až "pod čepec", odhalíme, v čem jsou rozdíly mezi loupežníkem Rumcajsem a hvězdným americkým basketbalistou Hardenem, a nemůžeme samozřejmě pominout aféru kolem střetu zájmů českého premiéra, který právě urgentně hledá kvalitního a přitom vstřícného překladatele z eurounijní angličtiny.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům příjemné červnové dny, ať už dáváte přednost jitřním rozbřeskům, žhavým odpoledním, romantickým západům slunce nebo vlahým nocím, a taky jako obyčejně hodně důvodů k úsměvu.


České recesistické sdružení ANO, vytrollíme europarlament, získalo ve volbách do Evropského parlamentu víc než 1,5 % hlasů, takže za získané hlasy získá ze státního rozpočtu přes 1 mil. Kč. Podle Andreje Babiše je to hlavně proto, že část z podporovatelů Hnutí ANO si oba subjekty popletla a pro recesisty hlasovala omylem. K podobnému efektu ostatně poslední dobou dochází i při jiných příležitostech: Množí se např. protesty některých novomanželů proti platnosti svatebních obřadů, protože se dotyční domnívali, že svým veřejně proneseným "ANO" jen podpoří svého oblíbeného Andreje Babiše ve volbách, a zatím místo toho neplánovaně vstoupili do svazku manželského. Hnutí ANO proto připravuje změnu příslušných zákonů, aby se na položenou otázku "Berete si zde přítomného/přítomnou dobrovolně..." neodpovídalo nejednoznačným slovem "ANO", ale výstižnějším "BERU", což by mohlo být v tradičně zkorumpovaném českém prostředí přijatelné nejen formálně ale často i fakticky.
----------------------
V České republice vyvolala řadu pobouřených reakcí nová globální reklama firmy Adidas, která využívá afroamerickou basketbalovou hvězdu Jamese Hardena. Čeští zákazníci byli tváří nové reklamy doslova zděšeni: "Světově proslulí basketbalisté jsou českým klientům většinou lhostejní, protože nehrají s pukem a neznají ofsajd ani zakázané uvolnění," řekl Nedělním miniglosám jeden z předních sociologů, který nechtěl být jmenován, protože si o českých sociologických trendech nedělá na základě svých dlouholetých zkušeností žádné iluze. "Češi se většinou nepovažují za rasisty, rozhodně však nechtějí, aby bílé boty, bílou techniku nebo Čapkovu Bílou nemoc propagoval černý sportovec. Navíc považují Hardenův objemný plnovous za plnovous islamistického typu, který je pro naši kulturu, odkojenou roztomilým nedbale ateistickým plnovousem Rumcajsovým, zcela nepřijatelný". Představitelé sociální demokracie, kteří se po výprasku v evropských volbách zotavují poleháváním na barikádách na chodbách Lidového domu, kde s řemdihy, cepy a sudlicemi čekají na potomky právníka Altnera, dokonce vyslovili podezření, že zatímco populární český loupežník Rumcajs nezištně poskytuje ve svých vousech domov pracovitým včelám, což je skrznaskrz sociálně demokratická hodnota, podezřelý plnovous americké hvězdy by mohl skrývat mandelinku bramborovou, ne-li ještě něco horšího.
----------------------
Ministr školství Robert Plaga potvrdil školským odborům hrozícím stávkovou pohotovostí kvůli nedostatečně rostoucím učitelským platům, že až budou makroekonomické podmínky v ČR dobré, pokusí se získat z rozpočtu na platy víc peněz. Prozatím pedagogové aspoň přislíbili, že vyjádření "až budou makroekonomické podmínky v ČR dobré" budou ve třídách používat místo zastaralého "na svatého Dyndy", protože toto tradiční úsloví - poté, co bylo sněmovnou odhlasováno zdanění církevních restitucí - nejspíš přestane být sponzorováno českou katolickou církví.
----------------------
Unikátní železná sekera se stříbrným zdobením, pocházející z 9. století, byla nalezena na pomezí Královéhradecka a Jičínska. Podle skupiny archeologů specializující se na historické ekonomické praktiky nalezený předmět potvrzuje, že na sekeru se v této oblasti dávalo už v raném středověku. Naopak tzv. mayovci mezi místními archeology tvrdí, že zakopaná sekera je jedinečným důkazem mírumilovnosti zdejších původních obyvatel.
----------------------
Tým specialistů - alergologů nadále zkoumá, odkud mohla být právě oblast Ruzyně ve větší míře zasažena agresivním pylem z okolních žlutých polí. "Je to pořád tak trochu záhada, kterou nejspíš budeme ještě nějakou dobu rozmotávat," potvrdil Nedělním miniglosám vedoucí alergologického týmu. "Nezpochybnitelným faktem zůstává, že za poslední týden bylo ve zdejší vězeňské nemocnici z neznámých důvodů přijato enormní množství nových pacientů s diagnózou silné alergické reakce na Řepku."
----------------------
Český premiér Andrej Babiš odmítl předběžnou zprávu právníků Evropské komise, podle níž je i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů ve střetu zájmů a z toho vyplyne povinnost českého státu vrátit část Agrofertu již vyplacených evropských dotací. Předseda vlády zdůraznil, že je to nade vší pochybnost jen pokračování cílené kampaně jeho zbabělých českých i zahraničních politických oponentů. Navíc dokument není zdaleka finální, protože je ještě třeba počkat na oficiální český překlad, takže snad stále existuje určitá naděje, že se do věci vloží opravdu nezávislý a vstřícný jazykový odborník a jméno hlavního aktéra celého případu "Babiš" bude z původní anglické verze správně přeloženo do češtiny jako "Kalousek".

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.