neděle 5. května 2019

Nedělní miniglosy č.490

Vítám vás u letos prvních májových Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který už déle než deset let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Po několika prosluněných a nadmíru teplých dubnových číslech přichází na řadu správně květnově zmrzlé a ve vyšších polohách nejspíš i zasněžené vydání a já jen doufám, že nám kvůli tomu nezmrzne ani úroda ani úsměv na rtech, který je, věřím, u nás všech - doopravdy nebo aspoň latentně - pořád přítomen, protože právě takové rty pak mají tu nejlepší chuť :-).

V uplynulém týdnu jste si mohli na mém blogu prohlédnout, jak vypadá moje fotografická Kytice pro milovanou dámu. Mimochodem, málokterá fotka u mě udělala tak rychlou kariéru, protože během jediného týdne od vyfocení z ní vznikla výstavní zvětšenina formátu 50x70 cm, byl o ní napsaný blogový článek, ocitla se na facebooku, dostala se do kolekce pro jednu zahraniční soutěž, no a hlavně, věřím, stihla zaťukat i na dveře oné dámy zmíněné v názvu :-). Úplně odlišné a o dost méně poetické téma jsem pak otevřel v článku Taky dostáváte nabídky na komerční spolupráci?, ve kterém se může každá bohatá firma z nepochopitelných důvodů toužící po zviditelnění právě na mém blogu přesvědčit, že když to vezme za správný konec, nemusí jí dobývání mého blogového hradu přivodit ani moc velké ztráty na životech. Z předchozího týdne pak můžu ještě připomenout jeden kousek "v řeči mírně vázané" inspirovaný směsicí velikonoční tradice a požáru pařížské katedrály Notre-Dame Do ticha veliké noci.
 
Z archívu jsem tentokrát povytáhl deset let starý článek o věcech cyklických, který si v době vydání, kdy řádila taková hospodářská krize, že dokonce i sluneční aktivita byla mizivá, přečetlo jen pár nejvěrnějších: O unaveném slunci. No a když teď máme to jaro v lehce přimrzlém rozpuku, připomenu stylově jednu jarní rýmovačku o vášnivém soužití jarních květin: Petrklíč a Prvosenka.

V dnešním 490. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se podíváme, které z prvomájových pražských demonstrací se zúčastnilo nejvíc lidí, dokonce bez ohledu na jejich politické názory, budeme varovat všechny, kteří se chtěli jít v dohledné době vyzpovídat do vinohradského kostela Nejsvětějšího srdce Páně, aby si raději našli nějaký náhradní program, a vyvrátíme nesmyslný hoax, že kromě vodáků se bude podle nového zákona tolerovat alkohol i u všech politiků.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům příjemné a láskyplné květnové dny, ať už jsou právě sváteční či mimosváteční, a jako vždy i hodně optimismu a důvodů k úsměvu.


Mluvčí české vlády Jana Adamová jednoznačně popřela fámu, že se má nově připravovaná tolerance alkoholu u vodáků automaticky vztahovat i na všechny české politiky. "Mohu jednoznačně vyloučit, že by mělo jít o plošné opatření," řekla vládní mluvčí Nedělním miniglosám, "protože kupříkladu opoziční politici přece nemají s vodáky vůbec nic společného. Tolerance vůči alkoholu v krvi by se tak měla vztahovat pouze na ty politiky, kteří jsou právě u kormidla."
----------------------
Podezření, že především děti jsou ve srovnání s předchozími generacemi fyzicky stále línější, potvrzují i výsledky nového kola tradičního průzkumu oblíbenosti pohádek, ve kterém se na jednom z předních míst obliby objevila pohádka Princezna Elektrokoloběžka.
----------------------
Během Prvního máje se jako obyčejně v Praze uskutečnila celá řada organizovaných manifestací, což letos bylo ještě umocněno zahájením kampaně jednotlivých politických stran pro volby do Evropského parlamentu. Překvapivě největší účast byla zaznamenána u demonstrace proti klimatickým změnám, protože lidé během dne s údivem zjistili, že pražské třešně už dávno odkvetly, takže není možné se políbit pod rozkvetlým stromem. Kromě velké výměry zemědělských ploch a většiny lesů tak nově hrozí uschnutí i mnoha ženám, což je pro vládní koalici politicky nebezpečné, protože nikdo neumí odhadnout, jak může uschnutí ovlivnit jejich volební preference. Hnutí ANO chce tuto nepříjemnou situaci řešit pro letošek dočasným zlevněním železničního jízdného do Krkonoš, kde prý ještě v podhůří třešně kvetou, a pro další roky pak definitivně administrativním přesunem Prvního máje do první poloviny dubna.
----------------------
Lesníci v Beskydech zjistili zajímavou skutečnost, že v místech, kde byl v poslední době zaznamenán výskyt medvěda, zůstává v lese po turistech výrazně méně odpadu. "Zatím to vypadá, že nasazení dostatečného počtu medvědů do beskydských lesů by nám mohlo ušetřit nejméně devět z deseti plánovaných souprav barevných kontejnerů na tříděný odpad," řekl nám šéf beskydských ochranářů. "Desátou soupravu ale do lesa nainstalovat musíme, protože se ukázalo, že medvědi sami třídí tak náruživě, až je problém jim vysvětlit, že na každého turistu, kterého potkají, ať už má jakoukoli barvu pleti, musí v našem civilizačním okruhu použít vždycky stejný kontejner."
----------------------
Český prezident Miloš Zeman se rozhodl, že při příležitosti říjnového výročí založení Československa opět vyznamená legendárního hokejistu Jaromíra Jágra, protože při společné cestě do Číny nabyl neochvějného přesvědčení, že Jaromír kromě svých nesporných sportovních schopností má i značné lidské kvality a navíc se díky svým bohatým zkušenostem a zdravému selskému rozumu na rozdíl od prezidentova čínského poradce ve světě neztratí.
----------------------
V Mexiku chtějí někteří politici snížit konzumaci piva tím, že zakážou jeho chlazení, takže nebude spotřebitelům chutnat. "Je to samozřejmě pitomost," řeklo Nedělním miniglosám nezávisle na sobě několik českých politiků napříč existujícími stranami, "na druhou stranu je to asi jediná možnost, jak českým občanům srozumitelně vysvětlit, jaká katastrofická rizika mohou být spojena s globálním otelováním."
----------------------
Ani ve svých 96 letech si nenechal ujít účast na prvomájové komunistické demonstraci bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš. "Ano, z ideologických důvodů mi trochu mi vadí, že jsme se nesešli jako tradičně na Letné nebo aspoň v Holešovicích, ale právě tady na Vinohradech u Plečnikova kostela Nejsvětějšího srdce Páně, kde se Internacionála v našem společném podání tak pěkně nerozléhá," řekl Nedělním miniglosám bývalý nejmocnější muž Československa. "Na druhou stranu - když už jsem tady, aspoň jsem si s místním milým panem farářem domluvil, že se k němu můžu přijít po více než sedmdesáti letech zase jednou vyzpovídat, takže teď na květen, červen a červenec nemůže přijímat ke zpovědi další zájemce. Obávám se ale, že na podzim by už ve zdejším kostele mělo všechno běžet jako dřív, protože v mém pokročilém věku mi už přece jen dost vynechává paměť."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.