neděle 12. května 2019

Nedělní miniglosy č. 491

Vítám vás u letošních druhých májových Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který už déle než deset let "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Pro letošní - zatím poněkud chladnější - máj to jsou zároveň miniglosy poslední, protože se v příštím týdnu celá redakce odebere na výlet za řeckým sluncem, vůní Iónského moře a za jarními barvami rozkvetlého ostrova Lefkada. Odtud by sice bylo možné miniglosy psát také, ale myslím, že bude příhodnější věnovat se v té době krásám řecké přírody, poodkrývání tamější bohaté historie a zážitkům s místními srdečnými lidmi. O následujících dvou nedělích proto Nedělní miniglosy nevyjdou, další číslo se zde na blogu objeví v neděli 2.června.

V uplynulém týdnu vyšly na mém blogu dva články. V jednom z nich jste si se mnou mohli projít víc než rok dlouhým procesem přípravy jedné jediné celkem jednoduché fotky z pasáže poblíž pražského Václaváku (Slunce z pasáže aneb dlouhý příběh jedné fotky), protože než jsem s fotkou opravdu spokojený, většinou mi to prostě trvá trochu déle a nějakou dobu se musím "zastřelovat". Ke druhému článku mě inspirovala zvláštní a v mnoha ohledech paradoxní mediální směsice počínajícího hokejového šílenství a nikdy nekončících hádek o to, jaký je vlastně náš vztah k událostem z konce druhé světové války (O fanoušcích, nenávisti a osvobození). A protože dnes mají maminky svůj svátek, přikládám ještě jednou odkaz na fotografickou Kytici pro milovanou dámu, protože maminky jsou většinou zároveň dámami a naopak dámy našich srdcí jsou často báječnými maminkami :-).

Z archívu jsem tentokrát povytáhl devět let starou úvahu o tom, jak se asi uvnitř našich těl žije lvům (taky ve vás bydlí? Ve mně tedy jo!), O našich lvech, a sice o něco novější, ale už také pamětnickou povídku s pěkně jarně voňavým námětem O zapomenuté vůni.

V dnešním 491. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se dozvíme o zpravodajské operaci probíhající právě v přísném utajení na Moravě (tak pssst, ne, že to hned poběžíte pošeptat do nejbližší vrby nebo dokonce - nedej bože - do smrku!), podíváme, se, proč slovenská policie z moci úřední hrozí ukončit bratislavská představení jinak celkem prostoduché Tylovy Fidlovačky, a odhalíme, proč jsou kroky nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové nervózně sledovány nejen těmi, co se obávají o další osud české justice, ale i v odborářských a feministických kruzích.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům příjemné a láskyplné květnové dny a hodně důvodů k úsměvu, pěkně si období bez miniglos užijte a věřím, že začátkem června se zase nad pravidelnými nedělními stránkami, ve kterých se společně díváme na dění kolem nás se značnou mírou nadhledu, všichni sejdeme.


Podle doposud přísně tajných informací Nedělních miniglos z Entomologické sekce Bezpečnostní informační služby se českým agentům pod vedením majora Řehoře Samsy podařilo po několikaletém úsilí proniknout v přestrojení do jinak dost uzavřených a ke všem cizím elementům velmi nedůvěřivých struktur hmyzí říše, kde chtějí cílenými provokacemi rozdmýchat oboustranně zničující konflikt mezi přemnoženým kůrovcem z Beskyd a přemnoženými chrousty z Hodonínska.
----------------------
Za doslova katastrofální označil český premiér Andrej Babiš údaje o potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. "Nejenže dovážíme všechny druhy mas, dokonce i maso pštrosí a klokaní, jehož produkce má v Čechách dlouholetou tradici, ale na dovozu jsme závislí i u tak běžných potravin, jako jsou vejce, lanýže, mléko a slučí jazýčky, což považuji za naprosto alarmující!" řekl premiér na speciální tiskové konferenci. "Na druhou stranu ale naštěstí pořád ještě existují komodity, u kterých nám jiné evropské země mohou naši produkci závidět, např. marihuana, brukev řepka olejka nebo lysohlávky. A francouzští experti od mého kamaráda Macrona mi dokonce vypracovali speciální analýzu, podle které by se před námi mohly otevřít obrovské možnosti v produkci a vývozu žabích delikates, kdyby u nás - samozřejmě hlavně kvůli striktním ekologickým předpisům - nebyla většina z obrovského množství žab na prameni přísně chráněna."
----------------------
V Bratislavě byl zatčen herec představující slepého houslistu Mareše v hostujícím představení Tylovy Fidlovačky, protože na jevišti hrál bezostyšně na housle hymnu cizího státu bez přítomnosti oficiální zahraniční delegace, což se podle poslední novely příslušného zákona, prosazené národoveckými slovenskými stranami, nesmí. O jinak nepříliš povedenou divadelní hru proto začali mít zájem divadelníci z Dunajské Stredy, kteří by Fidlovačku rádi uvedli ve speciální politicky provokativní úpravě, se slepým cimbálistou Meszárošem místo houslisty Mareše, s maďarskou hymnou místo hymny české, s nezkrotnou Erzsébet místo přizpůsobivé Lidušky a s tradičním maďarským povstáním na závěr místo tradiční české svatby.
----------------------
Stavbaři konečně plně obnovili práce na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, které byly přerušeny v prosinci. Několikaměsíční přerušení prací bylo způsobeno především tím, že pracovníci vracející se z vánoční dovolené uvízli na dálnici v nedaleké dopravní zácpě.
----------------------
Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že nejenže hodlá kvůli úspoře nákladů co nejvíce urychlit sestěhování agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade, ale rád by ve spolupráci s ministrem kultury a ministrem školství dosáhl toho aby se - podobně jako se období mezi 4. a 7. stoletím považuje v historii za období stěhování národů - konec druhé dekády 21. století oficiálně zapsal do nových učebnic dějepisu jako období stěhování agentur, což podpořily i některé evropské zpravodajské služby.
----------------------
Pracovníci Ministerstva zemědělství vyhodnotili výsledky posledních několika let odhodlaného boje se šířením bolševníka velkolepého. "Z výsledků je jasně patrné, že - přes naši usilovnou snahu šíření tohoto nebezpečného plevele jednou provždy zastavit - se rozlohy napadených oblastí stále zvětšují," řekl Nedělním miniglosám ministr zemědělství Miroslav Toman. "Proto jsme se rozhodli přistoupit k věci politicky, zásadně změnit taktiku a udělat ze zdraví ohrožujícího a k ničemu rozumnému nepoužitelného protivníka naopak našeho spojence: Připravili jsme proto novelu zákona, která nově nařídí a systémem cílených dotací podpoří bolševník velkoplošně pěstovat a přidávat ho v definované koncentraci do standardně prodávaných pohonných hmot." Návrh má zatím podporu hnutí ANO i ČSSD a podle důvěrných informací Nedělních miniglos z parlamentních kuloárů se rozhodně nedá čekat, že by proti plošné podpoře bolševníku něco měli právě čeští komunisté.
----------------------
Odborová organizace pracovníků ve státní správě i nezisková společnost Rozkoš bez rizika hodnotí jako krajně podezřelé, potenciálně protiústavní a pro malý a snadno destabilizovatelný český trh v možných důsledcích i velmi nebezpečné oficiální prohlášení nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové, že bude důsledně požadovat, aby celé ministerstvo začalo šlapat.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.