neděle 6. ledna 2019

Nedělní miniglosy č.474

Vítám vás i v novém roce 2019 u tradičních Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Po dvou prázdninových nedělích se tak opět s nadhledem podíváme na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás; tříkrálové vydání týdeníku s pěkně souměrným číslem 474 je připraveno.

Od minulého vydání jste si na tomto blogu mohli přečíst např. příběh jedné mé staré fotografie Václava Havla, místo tradičním haiku jste si tentokrát mohli zpestřit Vánoce jinou japonskou básnickou formou - Voňavou vánoční tankou a jako obvykle jsem 22. prosince oslavil své "volitelné narozeniny" fotografickou vycházkou po noční Malé Straně. Tentokrát se tedy nedostalo na žádnou vánoční pohádku, protože tomu pohádkovému vánočnímu šturmu z televize se prostě konkurovat nedá :-).
 
Pro ty, kteří podobně jako já nemají moc rádi první lednové dny, jsem v archivu našel devět let starou básničku Nenadálá nanálada. No a protože tentokrát Nedělní miniglosy vyšly pěkně na Tři krále, přikládám ještě starý článek o tom, kterak jsem v metru potkal všechny tři krále v těle jediného spolucestujícího: O trojjediném králi.

V dnešním 474. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme na optimistickou skutečnost, že i v tak názorově polarizované společnosti, jakou je ta dnešní česká, je možné najít něco, na čem se shodnou téměř všichni, a zjistíme, proč poslední opravdu kvalitní údržbář z Poslanecké sněmovny podal výpověď se zdůvodněním, že na takovou náplň práce se může vykašlat a než podobný stres za rok zažívat znovu, radši bude příště kolem Nového roku na pracáku.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům krásný závěr vánočního období a věřím, že se spolu budeme potkávat i v tomto novém kalendářním roce a opět v sobě najdeme schopnost zasmát se aspoň občas i věcem, které nás rozčilují.


Podle překvapivých výsledků rozsáhlé novoroční ankety se po dlouhých letech intenzivních sporů prakticky na jakékoli téma všechny vrstvy české společnosti konečně na něčem podstatném shodly: I když se jedna část společnosti domnívá, že jde spíše o kopřivy a bodláčí, zatímco druhá již na obzoru jasně vidí rozkvetlé šeříky a barevné květy orchidejí, celkově se drtivá většina českých občanů přes všechny obtížně překonatelné rozdíly je schopna shodnout na tom, že jde česká společnost do kytek.
----------------------
Po dlouhé době opravdu velký a razantní novoroční zátah na šňupače kokainu udělala policie v centru Prahy. Několik účastníků drogových dýchánků bylo během akce zadrženo a nekompromisně obviněno z používání plastových brček.
----------------------
Během silvestra a Nového roku byl v útulcích po celé České republice ohlášen rekordní počet nálezů opuštěných štěňat. Jeden z expertů plzeňského Prazdroje potvrdil Nedělním miniglosám, že během oslav na konci roku, které jsou často spojeny se skupinovým popíjením piva, jsou případy nálezu opuštěného štěnete četnější než během roku: "Nebývá v tom ale většinou necitelnost nebo zlý úmysl, který nás při nálezu štěněte většinou logicky napadne jako první. Popíjející společnost často jen propadne panickému strachu z rachotící novoroční pyrotechniky, takže se pak ve zmatku snadno rozprchne, ztratí orientaci, zabloudí, a nechá tak svůj pivní soudek opuštěný." Podle jeho zkušeností však taková novoroční štěňata nezůstávají v českých útulcích dlouho a nejdéle do Tří králů se jich většinou někdo ochotně ujme.
----------------------
Z výsledků práce společného týmu pracovníků cizinecké policie a manželských poraden vyplývá, že - přestože počet žadatelů o azyl celkově spíše klesá - v uplynulém roce byli asi v jedné desetině českých domácností přistiženi nelegální inflagranti.
----------------------
Ministr kultury Antonín Staněk popřel, že by po Vánocích křtil knihu komunistického poslance Grebeníčka o církevních restitucích. Ministr připustil, že se křtu zúčastnil a pronesl během něj nezávaznou obecnou zdravici, ale zdůraznil, že si dává dobrý pozor, aby ve věci zdanění finančních náhrad církvím nevyjádřil veřejně žádný názor, protože si nikdo nemůže být jistý, co by se mohlo díky politickému vlivu komunistů zpětně zdanit příště.
----------------------
Po několikadenním váhání způsobeném především značnou osobní nesmělostí se nakonec údržbář Poslanecké sněmovny Jan Kruliš nechal přece jen přesvědčit svými mnohými předřečníky, že k jeho významné pozici něco podobného zcela samozřejmě patří, a i on nakonec po třech panácích "na kuráž" přednesl svůj novoroční projev ke stavu a dalšímu předpokládanému vývoji České republiky.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.