neděle 20. ledna 2019

Nedělní miniglosy č.476

I v roce 2019 vycházejí téměř každou neděli tradiční Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a v únoru už oslaví desáté narozeniny, takže se i v dnešním 476. čísle po krátkém "úvodníku" opět podíváme s nezbytným nadhledem na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás.

Od minulého nedělního vydání jste si na tomto blogu mohli přečíst, jak se v našem rodě dědí z otce na syna jedna jediná pořádná výchovná facka v ten pravý čas, v článku O dědičné facce a na statistické údaje o loňském využívání mého blogu jsem se zaměřil v článku Co se v roce 2018 odehrálo na mém blogu. No a zdaleka nejen pro nové členy Autorského klubu jsem před nedávnem sepsal i malý článek o tom, Jak jsem byl už počtvrté přijat do Autorského klubu.
 
Z archivu jsem tentokrát vybral fejetonek O růžových lenonkách, které soustředěně nosím už osm let a zatím se mi neomrzely. Možná nejsou na první pohled tak slušivé jako některé speciální typy vyráběné a používané jen pro image svého nositele, i když stejně jako ony nemají ani čtvrtku dioptrie; naopak - jsou na mém nose tak nenápadné, že si jich většina lidí nevšimne. Ale věřte mi, nedám bez nich ani ránu! Pro milovníky češtiny je pak určen asociativně rozevlátý textík O tuctu slov, kde názorně předvádím, jak to vypadá, když se v jazyce uplatní netradiční genetická pravidla :-).

V dnešním 476. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg zjistíme, že není žádný důvod, abychom českým politikům záviděli jejich vybraný jídelníček, podíváme se, proč se v pražských nálevnách poslední dobou opíjejí špičkoví čeští dendrochronologové a pokusíme se vysvětlit daňovým poplatníkům, proč by bylo třeba konečně lépe vybavit posilovny v českých věznicích.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodové lednové dny a věřím, že se spolu budeme potkávat i v holomrazech či ve sněhových závějích a občas věnujeme společný hřejivý úsměv i věcem, které by nás bez něho nejvýš dohřály :-).


Při společném pracovním obědě vykouřili prezident Zeman a předseda Senátu Kubera každý nejméně 15 cigaret, přičemž 2-3 cigarety navíc pasivně vykouřil i předseda Poslanecké sněmovny Vondráček. Jestli hlavnímu chodu předcházel i nějaký předkrm, agentury neuvedly.
----------------------
Pražští vědci našli během speciální výzkumné potápěčské akce ve Vltavě zbytky třetího pilíře starého Juditina mostu. Úspěch nabudil členy výzkumného týmu do té míry, že se v neopodstatněné euforii hned pustili i do hledání druhého pilíře českého penzijního systému. "Mohlo by se zdát, že pouze několik let staré skutečnosti se budou zkoumat lépe než most, který byl zničen povodní už v roce 1342," řekl Nedělním miniglosám pod podmínkou anonymity jeden z členů týmu, "ale politici bohužel druhý pilíř potopili v naprosto neprůhledném prostředí, což nám ve srovnání s Vltavou, kde je touto dobou vidět aspoň na 20 centimetrů, práci prakticky znemožňuje." Vědci jsou sice podobně jako při zkoumání mostu připraveni udělat podrobnou dendrochronologickou analýzu, ale obávají se, že v případě penzijního pilíře touto nákladnou speciální metodou zjistí maximálně data narození zainteresovaných politiků, která jsou ale již celkem známá z dostupnějších zdrojů.
----------------------
Nešikovní zloději se neúspěšně pokusili ukrást trezor s penězi z harrachovské směnárny. Ukázalo se, že trezor byl příliš těžký na tento způsob manipulace, a proto zlodějům uvízl ve sněhové závěji hned vedle směnárny. Mezinárodní vzpěračská federace nicméně zkoumá, jestli během krádeže asi třímetrákového trezoru nebyl překonán světový nebo alespoň gruzínský národní rekord v tahu.
----------------------
Velká Británie se podle tajných informací Nedělních miniglos chystá nabídnout britské občanství většímu počtu východoevropských odpůrců Evropské unie, aby bylo i do budoucna zajištěno, že většina britské společnosti bude zastáncem odchodu z EU. Noví britští podporovatelé brexitu by tak měli opět převážit postupný přirozený úbytek nejstarších britských občanů, kteří hlasovali v referendu v roce 2016 pro rozchod s Unií, a zajistit tak úspěšné pokračování boje proti nežádoucímu přistěhovalectví z východu.
----------------------
Kvůli snižujícím se nočním teplotám opustili aktivisté po sedmi dnech střechu objektu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Aktivisté počítají s tím, že až se zase oteplí, na šikmou plochu střechy se opět vrátí, protože je stejně nebaví žít nudný šosácký život s nohama na zemi. Ke svému hlavnímu požadavku na navrácení objektu do rukou kolektivu Kliniky nicméně přidali ještě nový ryze praktický požadavek na zřízení střešního krbu.
----------------------
Druhou, vylepšenou generaci samozavazovacích bot, které už bude konečně možné ovládat i mobilním telefonem, což byla základní podmínka, aby byl výrobek zajímavý i pro teenagery, kteří jsou líní se ohnout, vyvinula firma Nike. Podle neoficiálních informací Nedělních miniglos firma zároveň pracuje i na vývoji samozavazovacích kravat pro líné nebo nepraktické manažery, ale zatím není možné tento unikátní výrobek uvést na trh, protože spotřeba pokusných pracovníků v testovacím provozu je pořád ještě příliš vysoká.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.