neděle 13. ledna 2019

Nedělní miniglosy č.475

I v novém roce pokračuje pravidelné vydávání tradičních Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a v únoru oslaví desáté narozeniny, takže se i v dnešním 475. čísle po krátkém "úvodníku" podíváme s nezbytným nadhledem na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás.

Od minulého nedělního vydání jste si na tomto blogu mohli přečíst, Jak jsem byl už počtvrté přijat do Autorského klubu, což je, myslím, blogový rekord, a jako obyčejně jsem se na začátku nového roku ohlédl za tím, co mne potkalo v roce právě uplynulém - v článku Co mi také přinesl rok 2018.
 
Těm, kteří podobně jako já nemají moc rádi začátek ledna, jsem už minule doporučil svou devět let starou básničku Nenadálá nanálada. No a protože čas od času je asi každý z nás nucen sepsat cosi jako životopis pro účely uplatnění na pracovním trhu, vytáhl jsem tentokrát z blogového archivu lehce jazykozpytné zamyšlení o tom, jak vlastně dokážeme vládnout svým mateřským jazykem, článek O češtině do životopisu.

V dnešním 475. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg si například tipneme, kdo by mohl v populární televizní soutěži vyhrát titul největšího Slováka, ukážeme si, proč by se mohli Češi stát světovou ohňostrojovou velmocí, a budeme držet palce lednovému počasí, aby nebylo obviněno z terorismu.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům krásné zimní dny, ať už jste právě na horách zasypáni sněhem nebo se brouzdáte městskými postsněžnými loužemi, a věřím, že se spolu budeme potkávat i v tomto novém kalendářním roce a opět v sobě najdeme schopnost zasmát se aspoň občas i věcem, které nás ve skutečnosti spíš rozčilují.


Velké emoce budí finálové obsazení televizní soutěže o největšího Slováka. V sólové kategorii politiků bude jistě napínavý souboj komunistických aparátčíků Alexandra Dubčeka a Gustáva Husáka s národovcem Andrejem Hlinkou a astronomem a Masarykovým spolupracovníkem Milanem Rastislavem Štefánikem, který je sázkovými kancelářemi považovaný za favorita, protože včas zemřel, a nestihl se tak v praktické politice tolik zkompromitovat. Politologové ale soudí, že ani ten nejrozporuplnější politik, byť se často tvářil jako mistr světa, nemůže konkurovat skutečnému trojnásobnému cyklistickému mistrovi světa Peteru Saganovi. Jediné, co je v napjatě očekávaném finálovém kole jasné, je tedy vítězství ve čtyřhře, kterou jasně opanovali Cyril a Metoděj, kteří sice nejsou úplně typickými Slováky, ale jejich advokáti oprávněně namítají, že když se u sousedů mohl největším Čechem stát Lucemburk, proč by největším Slovákem nemohli být dva soluňští bratři.
----------------------
Čínské orgány potvrdily českým zpravodajským službám, že rádi odstraní z českého území veškerou drahou čínskou špionážní technologii i své četné zpravodajské pracovníky, protože k tomu, aby bez zbytečných nákladů průběžně získávali potřebné tajné informace z českého prostředí, jim stačí občas sledovat program TV Barrandov.
----------------------
Poté, co více než 15 000 lidí podepsalo petici za regulaci ohňostrojů, pražský primátor Hřib připustil, že bude město zvažovat pořádání tzv. tichého ohňostroje. Nedělní miniglosy navrhují, aby nové moderní ohňostroje byly tak tiché, že je vůbec nebude slyšet, a tak temné, že je na obloze nebude vůbec vidět. Tiché a neviditelné ohňostroje budou logicky levnější, s jejich konáním se nebude muset čekat až do setmění, protože budou vidět stejně ve dne jako v noci, a bude je možné pořádat prakticky kdykoli a ne jen při výjimečných slavnostních příležitostech. Navíc jsme si téměř jisti, že země, která tolik miluje zrovna postavu legendárního Járy Cimrmana, se za takových okolností brzy stane světovou ohňostrojovou velmocí a šikovné české firmy budou bezhlučné a neviditelné ekologické ohňostroje pořádat v zemích celého světa.
----------------------
Česká policie zkoumá, jestli lednové počasí, které způsobilo úplné odříznutí některých horských oblastí a zneprůjezdnění řady silnic, nejednalo z podobných pohnutek jako důchodce, který chtěl pokácenými stromy v kolejích na Mladoboleslavsku vyvolat u veřejnosti zlost na nelegální migranty. "Na rozdíl od případu obviněného důchodce se poblíž zasněžených cest a obcí nenašly žádné letáky hrozící islámským terorismem," řekl Nedělním miniglosám policejní mluvčí, "ale zatím nemůžeme vyloučit, že počasí není jen inteligentnější než obžalovaný důchodce, takže se spolehlo na to, že si čeští občané pravého viníka sněhové kalamity snadno domyslí."
----------------------
Dalším tématem zřetelně štěpícím politické síly v Poslanecké sněmovně je pohyb kamionů po českých dálnicích. Zatímco levice trvá na tom, že kamiony nebudou smět jezdit v levém jízdním pruhu, pravice chce od kamionů uvolnit pro změnu pravý jízdní pruh. Efektivní kompromis jako obyčejně navrhují lidovci, podle kterých kamiony budou smět jezdit výhradně po středové čáře, aby dostatečně překážely všem, kteří by je snad chtěli objet zleva či zprava.
----------------------
Izrael zahájil na západním břehu Jordánu provoz nové dálnice, která je podélně rozdělena bezpečnostní zdí na izraelskou a palestinskou část, a dostal se tak do Guinessovy knihy rekordů v populární kategorii "nejvyšší svodidla". Palestinští a izraelští motoristé se podle očekávání okamžitě začali přít, které straně dálnice prvenství více patří.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.