neděle 27. ledna 2019

Nedělní miniglosy č.477

Tento týden je sice díky pěkně zakulaceným desátým narozeninám mého blogu trochu slavnostní, nikoli však natolik slavnostní, aby v neděli řádně nevyšly tradiční Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a protože má rád nezávislost, v únoru oslaví své vlastní desáté narozeniny. I v dnešním 477. čísle se po krátkém "úvodníku" opět podíváme s nezbytným nadhledem na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás.

Od minulého nedělního vydání jste si na tomto blogu mohli přečíst statistické zamyšlení nad zdejšími komentáři a komentátory v roce 2018, článek, ve kterém mnozí ze zdejších čtenářů najdou i svoje jméno. No a přímo o narozeninovém dnu jsem společně se sfouknutím deseti macatých svíček publikoval jako malého nepolopatického průvodce vybranými událostmi zmíněných deseti let připomínkový článek Čtrnáct zastavení z deseti let. Z archivu jsem proto tentokrát žádný speciální článek nevybral, protože ve "čtrnácti zastaveních" je takových archivních článků víc než dost. Schválně, tipněte si kolik! :-)
 
V dnešním 477. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg zjistíme, co je pravděpodobnou příčinou nezdravého prostředí na některých českých školách, dozvíme se, jaká nová skvělá fukčnost bude zavedena do národem milovaného EET, a nahlédneme do zákulisí politických dohod předcházejících vzrušeně očekávanou revoluční změnu v Desateru.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový konec ledna, ať už venku vládnou dny mrazivé nebo právě řádí obleva, a věřím, že ať už budou události kolem nás jakkoli dopalující, jeden druhému (a díky tomu občas třeba i těm událostem) dokážeme věnovat i úsměv :-).


Čeští zákonodárci přijali velmi vstřícný zákon upravující vztah našeho státu k britským občanům pro případ tzv. tvrdého brexitu. Většina českých voličů tento zákon vřele přivítala, protože se domnívá, že bez něj by po nás mohla nepřející Evropská unie vyžadovat nucené vystěhování veškerých zásob anglické slaniny.
----------------------
Poté co Poslanecká sněmovna většinou hlasů potvrdila zdanění náhrad v rámci církevních restitucí, Ministerstvo financí potvrdilo, že připravuje zavést povinnost zlodějů všechny krádeže oficiálně hlásit a evidovat v EET, aby už v budoucnu nemohly nikomu projít žádné nezdaněné zlodějiny.
----------------------
Působnost kontroverzní směrnice Evropské komise, která by měla zakázat použití jedovatého olova ve střelivu a v rybářských zátěžích, tzv. olůvkách, se možná bude muset kvůli výsledkům speciální studie prováděné na českých základních a středních školách ještě rozšířit. Podle závěrů výzkumu je totiž na většině českých škol olovo běžnou součástí periodických tabulek prvků, které bývají zavěšeny v chemických učebnách, aniž by byl volný přístup k nim náležitě zabezpečen, což by podle aktuální studie mohlo být důvodem chronicky nezdravého prostředí na řadě českých škol.
----------------------
Příslušníci Švýcarské gardy, která chrání papeže, dostanou po více než 500 letech nové helmy z umělé hmoty se speciální ventilací, které jsou mnohem lehčí než tradiční těžké kovové helmice. Změnu kritizovali vatikánští ekologičtí aktivisté, kteří považují plasty za největší zlo na světě a na protest proti novým helmám obsadili střechu svatopetrského chrámu, odkud prý slezou až v okamžiku, kdy bude původní Desatero doplněno na Jedenáctero bodem zapovídajícím právě jakékoli smysluplné využití plastů. "Chápeme, že v tak konzervativní instituci, jakou je katolická církev, je rozšíření tradičního počtu základních postulátů příliš revolučním krokem," řekl Nedělním miniglosám skrze střešní okno mluvčí aktivistů. "Proto jsme ochotni přistoupit na kompromis a zachovat původní počet přikázání, čehož docílíme výměnou již dávno přežitého a nemoderního ´Nesesmilníš!´"
----------------------
Výrazně stouply ceny akcií knižích vydavatelství ve městě Skopje, protože v části historických publikací bude třeba přepsat jméno známého starověkého vladaře a vojevůdce na "Alexandr Severomakedonský".
----------------------
Ústav pro jazyk český potvrdil, že vzhledem k tomu, že hradní kancléř Vratislav Mynář stále nezískal příslušnou bezpečnostní prověrku a jeho poslední právní kroky vylučují získání prověrky i do budoucna, nemůže být jeho příjmení oficiálně zařazeno do tzv. vyjmenovaných slov. "Musí přece existovat nějaký standardizovaný proces rozšiřování výčtu vyjmenovaných slov, aby byl v této oblasti zachován aspoň elementární pořádek a bezpečnost," potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí ústavu, "jinak by už mohl být ve vyjmenovaných slovech každý sysel."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.