neděle 25. února 2018

Nedělní miniglosy č.438

Dnešní vydání zřejmě nejstaršího pravidelně vycházejícího blogového nedělníku se ještě věnuje končícím olympijským hrám v Jižní Koreji, které České republice přinesly nečekanou úrodu sedmi medailí. Vzhledem k tomu, že NMg vycházejí přesně 70 let po komunistickém puči z roku 1948, nemůžeme se vyhnout ani reflexi tohoto neveselého výročí. Jestli je i na takovou skutečnost možné podívat se s tradiční absurdní a snad i trochu vtipnou "poetikou" Nedělních miniglos (přece jen, snažím se nedělat si legraci z nejrůznějších neštěstí a katastrof a v tomto případě, uznávám, je to opravdu na hraně), to už musí posoudit čtenáři sami.

Jak už jsem krátce připomněl minulou neděli, tímto 438. číslem Nedělní miniglosy vstupují do desátého roku svého života, protože první vydání vyšlo přesně 22. února 2009. Mimochodem, v odkazu na tehdejší Nedělní miniglosy č.1 je vidět, že tento projekt původně nepočítal s dlouhou životností (podobně jako celý blog), protože pracovní název tohoto prvního článku byl původně Nedělní miniglosy 8. týdne a teprve těsně před vydáním jsem článek přejmenoval na "číslo 1", které se mi zdálo do budoucna praktičtější; ovšem původní název z administrace je v odkazu dodnes zakonzervován jako tělo dobře mumifikovaného faraóna :-).
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásné - byť nejspíš pořádně mrazivé - dny. A nebojte - i když se to právě teď tak úplně nezdá, jaro už tam venku je, zatím dobře schované, ale už nervózní jako natěšený olympionik těsně před startem své disciplíny. Tak jen doufám že jaro v přípravě nepodvádělo a nebude diskvalifikováno pro doping, protože nevím jak vám, ale mně by rozhodně chybělo.

P.S.: I nadále je všem blogovým návštěvníkům přístupná webová výstava mých fotografií s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry, která bude (i se speciální soutěží, ke které se ještě na blogu vrátím) po celý březen a duben náhradou za zrušenou skutečnou fotovýstavu na stejné téma.


Odborníci na český komoditní trh soudí, že zlato, stříbro ani bronz po návratu českých olympioniků nezlevní, protože aby došlo ke znatelnému poklesu tržní ceny, muselo by medailí od českých sportovců být nepoměrně více. Na druhou stranu vzhledem k velkému počtu hokejistů v českém olympijském týmu ekonomičtí experti předpokládají, že by mohly o něco zlevnit brambory.
----------------------
Podle studie založené na odpovědích českých školáků musel mít tzv. Vítězný únor něco společného s vítězstvím Klementa Gottwalda v nějakém zimním sportu, protože jinak by se vítězným komunistům 25. února 1948 sotva podařilo svými fanoušky zaplnit Václavské náměstí. Většina dotazovaných se shodla na tom, že šlo nejspíš o hokej, který je v naší zemi nejoblíbenější. Přemýšlivější studenti ale uváděli i jiné zimní sporty, např. biatlon, protože podle dochovaných historických fotografií přišla řada amatérských biatlonistů vítězství oslavit i se svými puškami. Část studentů pak považuje Klementa Gottwalda za výborného curlera podle toho, jak vymetl své politické oponenty, a našli se i jedinci, kteří mají za to, že Československo získalo důležité únorové vítězství v ledovém korytě, protože někde slyšeli, že tehdejší demokratické strany měly z komunistů boby.
----------------------
Někteří poslanci chtějí znovu otevřít diskusi o možném návratu kuřáků do restaurací a barů, budou-li tyto podniky vybaveny kuřárnami. Než ale přijde hotový návrh ke schválení do parlamentu, je napřed nutné se shodnout na přesné definici kuřáren. Komise pro životní prostředí Evropské unie totiž po České republice požaduje, aby se kuřárna mohla oficiálně nazývat kuřárnou jen v tom případě, že v ní bude aspoň jedno živé kuře. "Samozřejmě, je to úplný nesmysl, který vznikl hloupou chybou v překladu mezi různými jednacími jazyky Evropské unie," potvrdil Nedělním miniglosám jeden z ministrů. "Chceme vlivným evropským ekologickým aktivistům, od kterých požadavek přišel, celé nedopatření vysvětlit a shodnout se s nimi na přijatelném kompromisu, že to nemusí být nutně kuře, ale bude postačovat i dospělá slepice."
----------------------
Česká televize na základě smutných zkušeností z paniky vyvolané kdysi uvedením rozhlasové hry Orsona Wellese Válka světů o invazi mimozemšťanů raději upozornila na to, že její "přímé zpravodajství" z průběhu komunistického puče 25. února na zpravodajském programu ČT24 neodráží aktuální skutečnost, ale jde jen o autorský projekt, který má zajímavou formou připomenout 70 let staré události. Po vyhlášení této zprávy se několik tisíc v centru Prahy shromážděných občanů s nadšenými transparenty, stejně jako mnoho odborářů domáhajících se na pražském výstavišti vstupu do Průmyslového paláce, aby nezmeškali zahájení sjezdu závodních rad, smutně vrátilo do svých domovů.
----------------------
Navzdory silným mrazům se hned první víkend tradiční pražské Matějské pouti velice vydařil. "Největší tržby jsme během prvního víkendu měli jednoznačně na střelnicích," řekl Nedělním miniglosám provozovatel pouti, pan Kočka, který rovněž potvrdil, že zimu má osobně mnohem raději než horké léto, protože v zimě není v celém areálu ani jedna rozpálená plechová střecha. "Lidé byli na naše atrakce doslova natěšení a ti ve slušivých uniformách lidových milicí dokonce při střelbě na papírové růže ani nepotřebovali zapůjčit naše zbraně a munici, takže jsme dost ušetřili."
----------------------
Jelen Standa, který se mediálně proslavil tím, že v šumavském návštěvnickém středisku napadl turistu, měl být původně usmrcen, ale protože petici za jeho záchranu podepsalo více než 30 000 lidí, bude nakonec na zásah ministra životního prostředí přestěhován do prezidentské obory v Lánech. Opoziční strany si sice od tak bojovného jelena umístěného přímo v prostorách lánské obory leccos slibují, ale Nedělní miniglosy se obávají, že jde z jejich strany o nenaplnitelná očekávání, protože prezident se svými nejbližšími spolupracovníky chodí na procházku mezi místní jeleny jen zřídka.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.