čtvrtek 22. února 2018

Fantaskní příběhy ze světa kůry aneb O zrušené výstavě

Už jsem zažil se svými fotkami různé varianty výstav: Měl jsem výstavu na zámku, oficiální výstavu v galerii s péčí výborného kurátora a veškerým představitelným servisem i výstavu v netradičním prostředí restaurace/galerie či v prostorách soukromé firmy. Člověk ale pořád získává nové a nové zkušenosti, a tak v březnu poprvé zažiju něco, co jsem doposud nevyzkoušel: Výstavu zrušenou! :-)

Loni na podzim jsem byl osloven, jestli bych nechtěl vystavit kolekci cca dvacítky svých fotek ve velkém formátu. Vypadalo to, že by výstava mohla být instalována téměř okamžitě, ale nakonec jsme se dohodli, že nebudeme zbytečně pospíchat a vše se rozjede hned po Novém roce. Připravil jsem několik variant složení výstavy, aby si mohl pořadatel vybrat, ale dal jsem jasně najevo, že osobně bych jednoznačně preferoval vybrané obrazy z dlouhodobého fotocyklu Abstraktní svět kůry, protože jsem si chtěl vyzkoušet trochu "odvázanější" verzi výstavy, ať už jde o námět fotek i netradiční formu jejich prezentace. Už tehdy mi ale z reakce člověka, který mě oslovil, bylo jasné, že to, co chci vyzkoušet, není úplně "šálek jeho čaje".
 
Nějakou dobu jsme na dálku o obsahu výstavy diskutovali, připravil jsem ukázky a taky jsem naznačil, že bych chtěl použít ne zcela tradiční názvy, které by vlastně představovaly fiktivní příběhy odehrávající se v detailech kůry stromů (a v mé fantazii). Čím déle jsem o tom přemýšlel, tím byly ty příběhy i názvy podivnější (a tím víc jsem měl chuť je opravdu u fotek použít). Zadavatel si sice nebyl úplně jistý, ale asi si řekl, že se spolehne na celkem dobrou zkušenost, kterou s mými fotkami udělal v minulosti, a na mou intuici, takže jsme si plácli a já začal připravovat zvětšeniny. Před Vánoci jsme se dohodli na tom, že výstava se nakonec bude konat v březnu a v dubnu, což jsem uvítal, protože jsem ji chtěl symbolicky věnovat k jednomu významnému dnu člověku, který má už řadu let na povel drtivou většinu veškeré mé inspirace, včetně té "kůrové". V lednu jsme si vše ještě jednou potvrdili a já začal připravovat pozvánky, popisky a blogovou ochutnávku.

Týden poté zavolal pořadatel znovu; tentokrát začal obšírně a oklikami, že se chystají se společníky pozměnit koncepci výstavního prostoru, že teď mají shodou okolností víc nabídek, atd., atd. No a to už mi bylo jasné, že z výstavy nic nebude, protože se připravené fotky prostě nelíbí. Já každopádně ctím právo každého vlastníka výstavních prostor pověsit si do nich jen to, co se mu líbí nebo mu to dává jiný dobrý smysl. Jen bych si uměl představit, že se tak podstatná skutečnost vyjeví dříve, než se věci začnou vážně dohadovat. Nakonec se ukázalo, že moje obrazy ze světa kůry jsou pro jednoho ze tří společníků opravdu nepřekousnutelné; byl dokonce použitý krásný eufemismus "příliš avantgardní", kterého bych si měl ve svých téměř dvaapadesáti letech a s celkem konzervativní povahou opravdu považovat :-).

Bylo mi trochu líto energie, kterou jsem věnoval výběru a úpravám fotek, stejně jako vyhledávání obrazů, evokujících nějaké příběhy, které jsem se pokusil vtělit do chytlavých názvů. A to nemluvím o tom, že výstavní zvětšeniny samozřejmě nebyly zadarmo, ale to beru jako méně významné, protože pořád věřím, že je ještě někdy v budoucnu uplatním, a nepřijdou tak úplně vniveč. No a tak jsem se rozhodl, že než se objeví nějaká další příležitost ukázat fotky "naživo", uspořádám v původně dohodnutém termínu výstavu alespoň na webu, jako něco, co s nadsázkou označuji slovem "e-Xpozice". Všechny vybrané fotky tedy budou návštěvníkům k dispozici v podobě speciální internetové kolekce na mém fotowebu. Uvidíme, jestli se myšlenka "e-Xpozice" ujme, protože si umím představit různé menší skupiny fotek na nějaké speciální téma nebo k nějaké konkrétní příležitosti, které by se daly vystavit touto pružnou formou a na jejichž představení bych mohl aspoň přes web, e-mail nebo facebook pozvat své přátele, známé a případně i další zájemce o mé fotky.

Oficiálně zahájím svou první internetovou "e-Xpozici" s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry až začátkem března, ale protože je skoro vše připraveno už teď, řekl jsem si, že vám jako váženým návštěvníkům mého blogu dám vědět s menším předstihem, abyste se pak u fotek nemuseli mezi spoustou nadšených návštěvníků mačkat :-). Kolekce obsahuje celkem 25 fotografií ze série s původním názvem Abstraktní svět kůry, který jsem ale nakonec záměrně nepoužil. On totiž při podrobnějším zadívání ten zajímavý svět vepsaný do obrazů namalovaných v kůře ztrácí své abstraktní vlastnosti a začne žít zcela konkrétními barevnými příběhy podle toho, co kdo v detailech kůry vidí ve své vlastní fantazii. Zvu vás tedy podívat se na pár detailů kůry různých druhů stromů a zkusme si společně představit příběhy, které se v tomto světě odehrávají.

Pozn.: Pro reálnou výstavu, která se nakonec neuskutečnila, jsem původně připravil 18 fotoobrazů formátu 50x70 cm. Do odpovídající e-Xpozice jsem ale přidal i několikpřipravených "náhradníků" a dokonce i dvě fotky, které ve velkém formátu vystaveny být nemohly kvůli tomu, že nebylo možné připravit papírové zvětšeniny v takové technické kvalitě, jakou jsem si představoval. Ve webové fotogalerii je ale ještě vzhledem k použitému formátu kvalita přijatelná, tak jsem fotky přidal aspoň pro zpestření, schválně jestli poznáte, které to jsou. Následující odkaz je proklikem přímo na první obrázek celé kolekce a v této fotogalerii si můžete prohlédnout jednotlivé fotografie i s jejich občas možná trochu bláznivými názvy, protože právě názvy jsou jako obyčejně nedílnou a v tomto případě dokonce podstatnou součástí expozice. Názvů fotek se ostatně bude týkat i soutěž, kterou zahájím začátkem března a která vítězovi (nebo vítězům, to bude záležet na míře ohlasu) přinese originální autorskou zvětšeninu z vystaveného cyklu podle výhercova výběru (podrpbnější informace o soutěži najdete v článku Soutěž o výstavní fotografii). A pochopitelně - když už tedy budete na mém webu, jsou vám k dispozici i všechny ostatní stránky se spoustou fotek, které už jako návštěvníci mého blogu nejspíš dobře znáte z mých četných fotočlánků.

Tak tedy - račte vstoupit! E-Xpozice č.1 s názvem Fantaskní příběhy ze světa kůry je pro první průzkumníky z vašich řad již připravena. Je možné, že do oficiálního začátku 1. března se ještě lehce pozmění několik názvů fotek, ale už to, myslím, budou jen výjimky, ale přesto závěr února, prosím, zatím berte pořád jen jako generálku :-).

Těším se na vaše postřehy, názory a reakce a přeji všem krásné - byť mrazivé - dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.