neděle 11. února 2018

Nedělní miniglosy č.436

Podle starodávných pravidel by prý mělo platit, že různé války - horké i studené - by měly být na dobu olympijských her nejméně přerušeny, ne-li ukončeny bez náhrady. Sice mám pocit, že něco takového nastalo naposledy několik set let před naším letopočtem, takže bych na velké uklidnění naší i světové rozhádané politické scény nesázel, ale třeba mě situace mile překvapí, dva rozkmotřené korejské státy si padnou do náruče, Izraelci začnou spolupracovat s Palestinci, Američany i Rusy na dobu her přejdou velmocenské móresy a český prezident se stane uctivým i vůči svým oponentům (všechny uvedené případy považuji za přibližně stejně pravděpodobné). Každopádně přeji všem olympionikům, aby byli se svými sportovními výkony spokojeni a mohu jim slíbit, že po dobu, kdy bude hořet posvátný olympijský oheň, žádnou osobní válku nepovedu, stejně jako se ji snažím nevést kdykoli jindy. Mám totiž rád, když jsou slyšet příslovečné múzy, o kterých je známo, že mají sice libozvučné ale slabé hlásky, takže je různé rachotící zbraně, bojové výkřiky a hlasité bušení do namyšlených prsou dokážou snadno umlčet a překřičet.
 
Tak držím palce všem zdejším návštěvnicím a návštěvníkům, aby vaše múzy - ať už jsou právě kdekoli a přisuzujete jim jakoukoli podobu, byly vždy v okolním vlídném tichu velmi dobře slyšet a bylo jim jasně rozumět, a aby to jediné, co je snad občas může kontrolovaně vyrušit, byly - po dobu olympiády - docela mírumilovné výstřely na biatlonové střelnici :-).


Firma Amazon vyvinula speciální náramek, který hlídá postup práce zaměstnanců, takže vždycky, když udělají něco špatně, začne náramek vibrovat. "Někteří komentátoři považují takový náramek za "orwellovský", takže jsme samozřejmě připraveni na určité kontroverzní přijetí našeho vynálezu," řekl Nedělním miniglosám šéf firemního výzkumného týmu. "Na druhou stranu chápeme, že zavedení náramků v praxi může přinést nejen ideologické, ale i čistě věcné a technické námitky, protože například rezonance dvou set vibrujících náramků může prakticky znemožnit oblíbené přímé televizní přenosy z české Poslanecké sněmovny."
----------------------
Na olympiádě v Jižní Koreji se právě za nechtěné spoluúčasti mnohých sportovců natáčí pokračování legendární francouzské filmové komedie, kterou kdysi proslavil hlavně tehdejší představitel hlavní role Jean-Paul Belmondo. Film by měl do kin přijít pod jen mírně upraveným původním názvem Dopingový komisař nebo rošťák.
----------------------
Rozdělení české společnosti v souvislosti s nedávnými prezidentskými volbami se projevilo i ve sportovní výpravě na olympijských hrách. Poté, co spolu někteří znesváření sportovci odmítli spolupracovat v jednom týmu jen proto, že půlka týmu volila Miloše Zemana a druhá půlka Jiřího Drahoše, byla ohrožena účast českých reprezentantů například ve štafetách. Kvůli uklidnění situace proto ani staronový český prezident ani neúspěšný prezidentský kandidát do Koreje nepřicestovali a české sportovce jako náhradník navštívil alespoň neutrální slovenský prezident Andrej Kiska. Autoři tohoto skvělého diplomatického řešení teď ovšem musí uklidňovat slovenské sportovce, že jejich obavy z reciprocity jsou bezdůvodné.
----------------------
Americký prezident Donald Trump by rád uspořádal ve Washingtonu slavnostní vojenskou přehlídku, která by byla ještě velkolepější než ta, kterou Francie pořádá na Den pádu Bastily. Prezidentovi poradci upozornili Trumpa, že v Americe se velké vojenské přehlídky konají tradičně jen po velkých a slavných vojenských vítězstvích, což ale prezidenta neuspokojilo, protože by se takové vojenské přehlídky vůbec nemusel dožít. Prezident proto dal Ministerstvu obrany za úkol změnit dosavadní tradici a povolit oficiálně vojenské přehlídky i po slavných porážkách a po neslavných vítězstvích.
----------------------
Kvůli možným nepříjemným diplomatickým následkům bylo v olympijské vesnici v Pchjong-čchangu zakázáno amatérské představení hry Járy Cimrmana Dobytí severního pólu. Konkrétním důvodem pro zákaz měla být replika: "Vidíte, jdu na Sever,... a jdu na Jih!.." která je v korejské realitě i 65 let po válce považovaná za nepřijatelnou.
----------------------
Představitelé České ornitologické společnosti nemile narušili ambice řady sebevědomých českých politiků, protože oficiálně zvolili Ptákem roku 2018 mediálně skoro neznámého sýčka obecného.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.