neděle 18. února 2018

Nedělní miniglosy č.437

Olympijské hry jsou v plném proudu a na pozadí třpytu olympijských medailí se odehrávají takové nudné i když celkem podstatné děje jako třeba vyjednávání o české vládě nebo volební sjezd jedné z tradičních a ještě donedávna i vládních politických stran. A mně to někdy připadá, jako kdyby politika v mnohém odrážela sportovní dění: Copak politická vyjednávání nepřipomínají tak trochu biatlon, kde vítězové také musí zároveň rychle běžet, při běhu se snaží využít různou taktiku spolupráce s ostatními, aby byli nakonec úspěšnější než jejich soupeři, a čas od času musí taky dobře střílet a zkosit pokud možno všechny terče a překážky, které je oddělují od výsledného úspěchu? A to ani nemluvím o tom, že občas tyhle politické reje frčí v rychlých zákrutách jako boby v ledovém korytě, někdy do toho jdou lidé hlavou napřed jako ve skeletonu, občas se situace po různých krasobruslařských skocích, piruetách či krokových variacích pořád vrací zpátky do podobného místa asi jako sněhoví akrobaté na U-rampě, no a občas politici musí i pořádně ohnout záda jako v rychlobruslení, aby odpor okolního vzduchu nebyl moc velký a oni na své soupeře získali rozhodující setinky.
 
Není tedy divu, když se dnešní Nedělní miniglosy budou věnovat pěkně na střídačku politice i olympiádě, aby v příštím týdnu se ctí oslavily své deváté narozeniny, protože Nedělní miniglosy č.1 vyšly přesně 22. února 2009, kdy ovšem tehdejší improvizovaná redakce vůbec netušila, že by mohly existovat ještě za 9 let, kdy jednou dokonce vyjde 437. číslo.

Přeji tedy všem olympionikům hodně volebních hlasů a všem politikům nějakou tu medaili nebo aspoň plyšáka na stupních vítězů. Vlastně - ono je to nejspíš obráceně, ale kdo se v tom má takhle z dálky vyznat? :-)


Snowboardistka Ester Ledecká šokovala celý sportovní svět svou zlatou olympijskou medailí v lyžařském superobřím slalomu. "Sníh je tu v Koreji dobrej, olympiádu si užívám a docela se mi tu daří, tak bych si ráda ještě pár sportů vyzkoušela," řekla zlatá medailistka Nedělním miniglosám, když se šla přihlásit do olympijské soutěže ve skocích na velkém můstku.
----------------------
Zástupci českých médií požádali oficiálně Tomia Okamuru, aby součástí jeho tiskových konferencí byl vždy i údaj o jeho aktuální tělesné teplotě, aby mohli usoudit, do jaké míry mohou jeho prezentovanému stanovisku věřit a jestli nejde jen o projev horečnatých halucinací jako v případě jeho nedávné přednášky o fungování romského tábora v Letech u Písku. Předseda SPD potvrdil, že je plně připraven podobnou informaci veřejně poskytovat a nikdy v budoucnosti už ani v nejmenším nezalhat, nevadí-li ovšem, že teď právě má kolem 38.7 stupně.
----------------------
Potomci Hercula Poirota podali trestní oznámení na českou olympijskou medailistku ve snowboardcrossu Evu Samkovou kvůli podezření ze zneužití autorských práv k poirotovskému knírku. "Používání knírků touto sportovkyní už s obavami sledujeme několik let," řekl Nedělním miniglosám jeden z dědiců práv, "a máme dobrozdání od předních světových knírkologů, že křivky knírků použitých slečnou Samkovou mají nepopiratelné poirotovské rysy. Ale až letos jsme se oficiálně ozvali, protože se díky těsnému dojezdu olympijského závodu poprvé jednoznačně potvrdilo naše dávné podezření, že se snowboardcrossové závody sice vydávají za sport, ale ve skutečnosti jde o detektivku."
----------------------
Ministr školství a ministr zdravotnictví na společné tiskové konferenci prohlásili, že postupné snižování věku dětí v mateřských školkách by mělo pokračovat i v budoucnu. Aktuální ustanovení školského zákona, které počítá s povinností, aby školky umožnily umístění i dvouletých batolat, by mělo být jen přechodnou fází k cílovému stavu, kdy do školek bude možné odložit i menší miminka. "Samozřejmě, chceme dosáhnout toho, aby se mohly maminky vrátit hned po porodu do práce a nemusely se vůbec zdržovat domácí péčí o své drobečky," řekl nám šéf odpovědného ministerského odboru. "Dalším z důvodů je ale i skutečnost, že se vládě podařilo od tradičních českých výrobců zajistit dlouhodobé zlevněné dodávky nočníčků a plenek, které by byl hřích nevyužít, a jednak by podle vládního konceptu měla široká síť mateřských školek v budoucnu nahradit nákladný provoz tradičních českých baby boxů."
----------------------
Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka se nezúčastnil sjezdu ČSSD, kde se očekávalo, že bude skládat účty z období své vlády. Sobotka se chtěl původně dostavit na jednání v oděvu pro bojové umění kendó, protože se obával, že bude muset opět čelit šermování holí prezidenta Zemana, který na sjezdu osobně vystoupil. Sobotka však nebyl vpuštěn do sálu, protože neměl povinnou oranžovou sociálně-demokratickou kravatu a nikdo z delegátů sjezdu neměl odvahu potvrdit, že se opravdu jedná o bývalého předsedu strany, aby to snad nevypadalo, že se s ním znají.
----------------------
Bratislavský krajský soud odmítl žalobu ze strany českého premiéra v demisi, Andreje Babiše, který se domáhal očištění od podezření ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Podle emotivního komentáře předsedy české vlády se tím jen opět potvrdilo, že jde o rozsáhlé spiknutí mezinárodní prolhané mafie proti jeho osobě. Soud prý měl přitom k dispozici místopřísežné prohlášení několika jeho řidících důstojníků, kteří se shodli, že nikdy s StB nespolupracoval, naopak šlo vždy o čestného a dobrotivého muže, který by neublížil ani vodňanskému kuřeti.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.