neděle 23. července 2017

Nedělní miniglosy č.411

Podle psychologů a sociologů v poslední době v České republice prudce roste počet lidí se zcela iracionáním myšlením, kteří milují nejrůznější nesmyslné konspirační teorie. Podle následného průzkumu se ovšem asi 80% lidí domnívá, že se uvedenému závěru vůbec nedá věřit, protože situace je ve skutečnosti mnohem horší, ale výzkumníci mají nadnárodními společnostmi zakázáno nám to říct.
----------------------
Hradní kancléř Vratislav Mynář musel vysvětlovat, jak mohl dát s klidným svědomím vedoucím představitelům Kyrgyzstánu doporučení, že dosud v oboru neznámá česká firma je schopna zajistit mnohamiliardovou zakázku na výstavbu soustavy kyrgyzských hydroelektráren. "Je pravda, že o této firmě vůbec nic nevím," potvrdil kancléř Mynář ve sledovaném rozhovoru pro Radio Biškek, "ale doporučení jsem dal bez váhání, protože když mohu já dělat tolik let bez bezpečnostní prověrky hradního kancléře, předpokládám, že jiní šikovní čeští lidé zase bez větších problémů postaví pár vodních elektráren, zvlášť když součástí technického řešení bude alespoň jeden tunel."
----------------------
Poslanecká sněmovna vyslyšela volání hrdého českého národa a narychlo odsouhlasila přílepek k nedávno přijatému protikuřáckému zákonu. Podle nového ustanovení se - podobně jako se smí kouřit jen před příslušnou provozovnou, ale nikoli uvnitř - nesmí nikdo koupat v burkinách uvnitř prostor bazénů a koupališť, ale pouze na chodníku před vchodem do příslušného objektu. Podobně jako po vytěsnění kuřáků před hospody se i v tomto případě zpočátku dají předpokládat názorové střety mezi plavkyněmi a plavci v burkinách, postávajícími před bazény, a obyvateli přilehlých bytů, které nyní bude od chodníku rušit hlasité šplouchání.
----------------------
Čeští myslivci nadále bojují proti šíření tzv. afrického moru u divočáků. Paralelně se však řeší související závažný politický problém, který představují opakované stížnosti řady afrických zemí proti v České republice běžně používanému sousloví "africký mor", které právě Afričani považují z neznámých pohnutek za diskriminační. Zatímco Ústav pro jazyk český považuje název za tradiční a vžitý a doporučuje proto stížnosti oficiálně odmítnout, Česká rada pro rovné příležitosti doporučila, aby se původně africký mor jednoduše přejmenoval na mor antarktický. "Máte samozřejmě pravdu, že nový název nedává žádný smysl," řekl nám mluvčí Rady, "ale ve svém doporučení jsme vycházeli hlavně ze skutečnosti, že v Antarktidě žije jen málo lidí, kteří budou proti novému označení protestovat tak hlasitě a výhrůžně jako Afričani."
----------------------
Lidovci se pod tlakem slabých výsledků průběžných volebních preferencí rozhodli, že nakonec nevytvoří oficiální volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. "Pořád si myslím, že je to velká škoda, protože zájem o naši spolupráci se Starosty je ve skutečnosti určitě mnohem větší, než vychází z průzkumů, a to nejen mezi našimi příznivci, ale mezi všemi vrstvami obyvatelstva," posteskl si Nedělním miniglosám lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. "Nerozumím jim sice v hluku politických veřejných shromáždění vždycky úplně přesně, ale kdykoli hovořím s běžnými českými občany, vždycky mi říkají něco jako "vaše Starosty bych tedy opravdu chtěl mít!!"
----------------------
V médiích vládne klasická okurková sezóna. V politice jsou jako tradičně touto dobou nejoblíbenější odrůdou hadovky, ale například při nedávných velkých střetech extrémně levicových demonstrantů s policií v Hamburgu byly populárnější nakládačky.


Stejně jako v minulém článku i dnes přikládám kromě vlastních Nedělních miniglos i malý výlet do blogového pravěku: Článek z listopadu 2011 se jmenuje O bedně plné peněz a není o žádném pokladu ani rychle nabytém bohatství, protože za peníze v této "bedně" byste si toho ani kdysi ani teď moc nekoupili. Je ale součástí zvláštního dávného příběhu, který si ke staré krabičce s neplatnými poválečnými korunami těžko domyslíme, i kdyby naše fantazie byla opravdu veliká.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.