neděle 9. července 2017

Nedělní miniglosy č.409

Po týdenní dovolenkové přestávce se opět vracejí tradiční Nedělní miniglosy, tentokrát už ve svém 409. vydání. V pauze jste se samozřejmě mohli ještě vrátit k naší nedávné oslavě jubilejního 400. čísla tohoto svérázného týdeníku připomenutím speciálního výběru 60 nejlepších glos z poslední stovky čísel. V dalších týdnech by již měly Nedělní miniglosy vycházet normálně, pokud nenastane během některého z víkendů nějaká pro mne zásadnější událost, která by kvůli svému významu měla před vším ostatním - a tedy samozřejmě i před NMg - jednoznačnou přednost. Tak pojďme na to a společně se vraťme s notnou dávkou nadhledu k vybraným událostem uplynulého týdne:


Bdělí příslušníci odloučené jednotky italské námořní policie zachránili na jednom z českých rybníků potápějící se nafukovací člun s jedním postarším migrantem. Po prvním výslechu italští představitelé potvrdili podezření že se v tomto speciálním případě zřejmě nejedná o standardního běžence ani ekonomického migranta, ale spíše o migranta prognostického, který pravděpodobně nebude splňovat podmínky na udělení azylu, byť se ve své zemi cítí být podle svých slov pronásledován novináři. Evropská unie v souvislosti s touto událostí opět zvýšila tlak na země Visegrádu, aby přehodnotily svůj postoj k distribuci uprchlíků v rámci EU, ale premiér Sobotka i ministr vnitra Chovanec rezolutně odmítli zachráněného z rybníku na Vysočině od italských orgánů přijmout s odůvodněním, že nemohou tohoto člověka v České republice držet násilím a existuje silné podezření, že jim po deportaci do Čech zase při nejbližší příležitosti odcestuje do Číny.
----------------------
Speciální průzkum provedený k svátku Cyrila a Metoděje potvrdil alarmující skutečnost, že aktuálně znají skutečný význam slova "věrozvěst" jen 2,3% respondentů. "Vypadá to, že "věrozvěsti" v příštích volbách nemají prakticky žádnou šanci překročit hranici 5%, a dostat se tak do Parlamentu," potvrdil nám ředitel výzkumné agentury, která průzkum prováděla. "Jedinou šancí je tak očekávaná "kalendářní koalice" věrozvěstů s upálením Mistra Jana Husa, které má mezi tradičně mírumilovnými Čechy mnohem větší počet příznivců. Pro koalici však platí podle volebního zákona přísnější 10% hranice pro vstup do Sněmovny, což představuje riziko, do kterého by sice normální a pragmaticky uvažující politik nikdy nešel, ale právě od hnutí "upálení Mistra Jana Husa" se určité sebevražedné tendence nejspíš dají očekávat."
----------------------
Evropská komise protestuje proti tomu, aby se v České republice v matematice v popisu přímky v podobě y = k x + q pro konstantu k používal název "směrnice". "Chceme zajistit, že pojem "směrnice" se bude používat výhradně pro kvalitní originální výsledky komplikované evropské legislativy a rozhodně ne pro nějakou lokální náhražku, navíc u tak jednoduchého útvaru, jako je přímka," řekl nám k tomu předseda EK Jean-Claude Juncker. Ústav pro jazyk český prozatím doporučil v matematice používat pro bývalou "směrnici" pracovní název "tuzemačka", proti čemuž ale protestuje vlivné sdružení výrobců stoupacích želez pro pohyb v ledovcovém terénu.
----------------------
V souvislosti s vlnou silných bouřek v prvním červencovém týdnu bylo pozorováno na území České republiky 15 tzv. supercel, rotujících bouří, které mohou být zárodečnou matérií pro vznik tornád. Podle mluvčího Vězeňské služby ČR však žádná ze supercel nebyla pozorována v okolí existujících českých věznic, protože na výstavbu rotujících supercel nemá bohužel Vězeňská služba dostatek prostředků.
----------------------
Vlna násilností, které se odehrály v souvislosti se schůzkou představitelů zemí G20 v Hamburgu, pravděpodobně bude mít devastující dopad nejen na auta původně zaparkovaná v centru města a na vyrabované obchody, ale především na zakázky pro studia počítačové grafiky po celém světě. "Grafická studia měla celé měsíce a roky pracovat na velkolepých válečných scénách pro hollywoodské blockbustery," připustil předseda Asociace pro počítačovou animaci. "Většinu válečných záběrů teď ale filmové štáby dokázaly natočit přímo v cestru Hamburgu během pár hodin na ruční kameru, takže počítačová studia přišla o miliónové zakázky, protože spolupráce hollywoodských studií přímo s extrémními levicovými anarchistickými skupinami v Evropě je mnohem lacinější a navíc není třeba zdlouhavě školit kompars, jak správně zapalovat a házet Molotovovy koktejly.
----------------------
Jiří Bartoška Nedělním miniglosám potvrdil, že vážně uvažuje o přesunu Karlovarského mezinárodního filmového festivalu do mongolského Ulánbátaru, kde se zatím na rozdíl od západočeských lázní ještě smí bez omezení kouřit.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.