neděle 16. července 2017

Nedělní miniglosy č.410

Ještě než se pustíte do dnešní rozšířené porce miniglos, možná vás bude zajímat, že jsem na svém fotowebu založil nový dlouhodobý fotocyklus Pražské drobnůstky, kam jsem začal dávat obrázky nenápadných pražských zákoutí, která potkávám a občas i fotím při svých toulkách hlavním městem. Kdo sem na blog chodí delší dobu, dobře zná stejnojmennou blogovou rubriku, kde se pod názvem Pražské drobnůstky skrývají drobné pražské zajímavosti ve spojení textu a obrázků. Samozřejmě, na fotowebu je smysl "pražských drobnůstek" oproti blogu přece jen dost posunutý, a nová fotogalerie tak vlastně nemá s blogovou rubrikou kromě názvu moc společného, protože by tam fotky měly obstát i bez jakéhokoli doprovodného textu a měly by si vystačit pouze s obrazem a názvem. Jestli se tak stane, to se teprve uvidí; zatím jsem do nově vznikajícího fotocyklu zařadil prvních devět fotek, částečně starších a částečně pořízených v poslední době, a předpokládám, že se série bude postupně profilovat, méně zajímavé fotky postupně odpadnou a budou nahrazeny (snad) lepšími.
 
A teď už pojďme k tomu, co se vše odehrálo v uplynulém týdnu. K mému překvapení se objevilo celkem dost informací s "miniglosovým potenciálem", takže s letošní okurkovou sezónou jsem zatím spokojen a snad mi zbyde i pár informačních okurek na zavářku pro další vydání :-). Přeji všem krásné letní dny a zajímavé zážitky na blogu a především mimo něj.


Podle některých českých ekonomů může mít rychlé zdražování másla z posledních dnů a týdnů i pozitivní efekt, protože se máslo bude víc používat k jídlu a méně lidí si bude moct dovolit mít ho jen tak na hlavě.
----------------------
Senátní obranný výbor doporučil Senátu, aby na své červencové schůzi přijal zpřesňující znění Zákona o vojácích z povolání. Zároveň vznikly oborové iniciativy pro zavedení speciálního Zákona o elektrikářích, Zákona o prodavačích v knihkupectví, Zákona o tanečnicích u tyče a Zákona o poddůstojnících, podúřednících, podučitelích a další poddaných, takže by mohlo v Senátu v dohledné době vzniknout hned několik nových zajímavých výborů a podvýborů.
----------------------
Některá média zveřejnila odposlechy rozhovorů mezi šéfem Fotbalové asociace a bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. Ta se podle odposlechů obávala, že se jejich komunikace provalí, což by mohlo poškodit její pověst Mirka Dušína. Podle specialistů na činnosti státních úřadů se v poslední době počet Mirků Dušínů, kteří byli obviněni za svou činnost v úřadě, natolik zvýšil, že by stálo za to zvážit zařazení "dušínství ve státních službách" jako speciální paragraf trestního zákona.
----------------------
Turecký prezident Erdogan ve svém projevu k prvnímu výročí neúspěšného vojenského puče v Turecku slíbil znovuzavedení možného trestu smrti pro ty, kteří ho nemají rádi. Dále prohlásil, že se osobně zasadí o to, aby do mezinárodního povědomí proniklo kromě již dlouho obecně uznávaného a často používaného termínu "turecké hospodářství" i nové, podobně prestižní sousloví "turecká demokracie".
----------------------
Již téměř připravenou dohodu o zrušení velkokapacitního vepřína v Letech u Písku, kde byl za druhé světové války romský pracovní a později koncentrační tábor, nejspíš znovu odloží nečekaná podpora zrušení tábora ze strany české muslimské komunity. "Naše podpora byla naprosto nezištná a vedena čistě humanitárními pohnutkami," potvrdil Nedělním miniglosám jeden z představitelů komunity. "To, že naše dobře míněná podpora je za současné protiislámské nálady v české společnosti netaktická a v důsledku pro celou akci smrtící, nám došlo až v okamžiku, kdy jsme se na některých dezinformačních webech dočetli, že zrušení vepřína podpořilo radikální muslimské hnutí Vepříny v Čechách nechceme, které požaduje, aby byl vepřín nahrazen chovnou stanicí dostihových velbloudů."
----------------------
Na výzvu českých a moravských krajů, které jsou připraveny poskytnout v další vlně programu Zelená úsporám až několik miliard korun dotací na výměnu starších neekologických kotlů za kotle moderní, zareagovali kromě běžných majitelů českých kotlů v rodinných domcích i někteří nadnárodní velkoodběratelé. O dotační program například projevili velký zájem představitelé Pekla, kteří by rádi s pomocí dotací obnovili celý svůj kotlopark. "Bereme jako důkaz velkého uznání, že o spolupráci s námi projevila zájem tak významná globální společnost, jakou je právě Peklo," řekl Nedělním miniglosám hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který se jako jediný hejtman za KSČM v programu spolupráce nejvíce angažuje, což potvrzuje názor našich dobře informovaných zdrojů, že za lukrativním obchodem stojí na straně Pekla jako zprostředkovatel pravděpodobně Vasil Biĺak, jehož dopis s prosbou o internacionální pomoc Peklu kvůli vysoké koncentraci škodlivin z nedokonalého spalování na pekelných chodbách a v bezprostřední blízkosti kotlů byl nedávno doručen komunistickému předsedovi Filipovi.
----------------------
Londýnské metro končí s tradičním oslovením svých cestujících "Dámy a pánové" a nahradí ho obecnějším, neutrálnějším a korektnějším "Dobrý den všem". "Chápeme, že někteří občané mohou považovat původní oslovení jako urážlivé, zvlášť když ani s opravdovými dámami ani s opravdovými pány nemají nic společného," řekl nám jeden z londýnských představitelů odpovědných za tuto revoluční změnu. "Spíš se obáváme, že mnoho lidí, kteří nepatřili mezi dámy a pány, nebude spokojeno ani s novým oslovením, protože dobrý den přejí především sami sobě, ale rozhodně ne všem."
----------------------
Americký prezident Donald Trump na důkaz, že při návštěvě Evropy konečně porozuměl některým evropským nepochopitelným příslovím, jako třeba co znamená "nošení sov do Athén", zaslal svému kubánskému protějšku Raúlu Castrovi na důkaz přátelství do jeho sídla v Havaně prvotřídní americký doutník.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.