neděle 8. září 2024

Nedělní miniglosy č.745

 

Září začalo podobně, jako srpen skončil, a zatím nebylo poznat, že by se mělo - jak kalendář napovídá - nějak schylovat k podzimu. Leč, přesně jak jsem předpovídal, výrazné zhoršení počasí se předpokládá hned od zítřka, tedy ode dne, kdy bych měl vyrazit na krátkou třídenní vyjížďku do oblasti Vysokých Taur, konkrétně do Bad Gasteinu. Nejedu tam ovšem prvoplánově odpočívat, ale naopak pracovat; ještě že rozdíl mezi tvrdou prací, zaslouženým odpočinkem a zábavou se při fotografování - aspoň tedy u mne - dost stírá :-). Budu mít dva dny na to, abych přenesl své zkušenosti s focením českých vod do místních podmínek a vyšlo z toho pár použitelných fotek. Jen mi u toho už asi nebude svítit sluníčko a z oblohy bude spíš poprchávat, tak uvidíme, jak vše dopadne. Přinejhorším budu mít trochu času na rozjímání, to taky není k zahození.
 
Rovnou upozorňuji, že příští neděli, 15.9. Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti, nevyjdou. V průběhu toho dne se totiž bude dopoledne instalovat a odpoledne od 17h slavnostně otevírat velká výstava 27 fotografů sdružených do České federace fotografických umění (včetně mě) - přímo v centru Prahy, v Ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné kousek od Václaváku. Ale to bude až příští neděli, dnes vás mohu ještě srdečně přivítat u tohoto 745. čísla.
 
V tomto týdnu jsem nakonec zveřejnil dva nové články: Prvním byl vzpomínkový článek Můj život s Lidovkami a bez Lidovek na počest posledního vydání "papírových" Lidových novin, které mě provázely víc než čtvrtstoletím mého života, než je - v očích lidí mého typu - stihl vyřídit v roce 2013 nejmenovaný premiér a kandidát na prezidenta.  Druhý článek pojednával O kouzlech facebooku a krásné dámě v modrém, protože oblíbená sociální síť mi poslední dobou plní jedno velké ale přitom nikdy nevyslovené přání (jak to kruci ty facebookové algoritmy asi dělají, že dokážou přetvořit myšlenky na obrázek?!). Z předešlého období připomenu příspěvek do rubriky Příběhy mincí, text Parvus - středověký haléř a povídečku A pak že pohádky dobře končí...  a na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kteří se nemůžou dostat na moji sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu tucet let starou básničku Šťastná čísla, která je sice drobná rozsahem, ale pro mě je z mnoha důvodů zásadní. A dnes přidám ještě procházku po úžasné svatyni Fushimi Inari poblíž japonského Kyota, kterou jsem v reportáži z roku 2011 příznačně nazval Tunelem z oranžových bran.

Kdo chce ještě před uzavřením expozice na konci září navštívit komentovanou prohlídku mé fotografické výstavy v chotěšovském klášteře, prosím, poznamenejte si termín pátek 13.9. (je to pověstný pátek třináctého, tak se to bude dobře pamatovat), kdy budu opět na místě k dispozici pro všechny zájemce od 11 hodin, abych vás po své výstavě provedl. Aktuální informace se snažím stále průběžně udržovat na webové stránce https://www.petrvapenik.cz/chotesovnews. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší zvládnutí příchodu chladnějších a deštivějších dnů a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Bohužel, i na letošní paralympiádě v Paříži se potvrdil neblahý trend z předešlých velkých plaveckých závodů, takže diváci na historicky první medailisty závodu na 100 metrů volným způsobem ve speciální kategorii úplných neplavců (NS0) čekali opět marně.
--------------------
Český Krumlov se stal prvním městem v České republice, ve kterém došlo k celkem rychlé přeměně krytého bazénu na nekrytý, i když dosud experti tvrdili, že něčeho takového je možné se nadít jen u šeků.
--------------------
Norští rybáři ulovili další běluhu podezřelou z toho, že byla vycvičena ke speciálním operacím ruskou tajnou službou. Při důkladném ohledání vyloveného arktického tvora norští zpravodajci objevili na jeho bílém těle zjevně šifrovaný a dosud bohužel nerozluštěný nápis Zahrádkáři Kersko.  
----------------------
Marketingový expert Marek Prchal, který dlouho pracoval pro Andreje Babiše a jeho Hnutí ANO, se v souvislosti s právě probíhajícími aktvitami v nejmenovaném mediálně dobře známém soudním případě rozhodně ohradil, aby o něm tisk psal, jako o guru Márovi.
-----------------------
Ministr vnitra Rakušan oznámil, že 30. září by měla být konečně zrušena zpřísněná bezpečnostní opatření zavedená na jaře v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji konaném v Praze a Ostravě. Podle zpráv informátorů se totiž už většina těch, kteří bezprostředně po zisku titulu pro český tým společně oslavovali, stihla během více než tří měsíců vrátit domů ke svým milovaným rodinám.
----------------------
Na základě zatím neupřesněných nově zjištěných skutečností se Česká policie rozhodla znovu otevřít případ velkého požáru Národního divadla, přičemž pro začátek se chystá přešetřit alespoň to, zda se v srpnu 1881 náhodou taky nepřemnožily vosy.  
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Ad #3) Nakonec se ukázalo, že se nejednalo o běluhu, ale o maskovaného špionážního kapustňáka (krycí jméno mořská kráva) natřeného na bílo latexem (made in Barvy & Laky Hostivař). Nápis "zahrádkáři Kersku" byl dešifrován jako "jděte do kelu".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílý latex? To jsem si mohl myslet, že za tím bude nějaká úchylka :-).

      Vymazat
  2. Ad #2) Zdá se, že vosy nechtěly platí výpalné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude muset být vysoké výpalné, aby bylo na nový plavečák. Jen aby z toho nebylo vosí hospodářství ve stagnaci... :-(

      Vymazat
    2. Doufám, že jsou na sebe vosy hrdé! To máme za všechny ty mediální kauzy o tom, jak se přemnožily a jak jsou otravné - podle všeho vůbec nevíme, koho jsme tak bezstarostně pomlouvali...

      Vymazat
  3. Ad1) To je sice nemilé, ovšem akční ceny utopenců v Lídlu během následujících týdnů mi spravily náladu.

    Ad5) Můžeme potvrdit, že většina fanoušků se skutečně domů již vrátila. Ale nemělo by zapadnout, že nezanedbatelná část z nich se vracela z mistrovství konaného v roce 2015...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato vosí hnízda letí nahoru!

      Vymazat
    2. V lese Řáholci prý jeden operuje už od roku 1972 :-).

      Vymazat
  4. Lezarts
    Vosí hnízdo, nebo Čapí hnízdo nějak…aféry, které se vykouří, každá po svém:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby někoho nenapadlo jít s ohněm na vosí hnízda na vánoční tabuli :-).

      Vymazat
  5. Vosy vypálily rybník... totiž koupaliště...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vosy prý si mezi sebou povídají něco o božích mlýnech.

      Vymazat
  6. Vosy se chtěly podílet na rekonstrukci Nár. divadla velkou dávkou medu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé narychlo poslepované inscenace by mohly vypravovat :-).

      Vymazat
  7. Ty vosy jsem zahlédla i u oprásků sčeskí historje - zjevně plodné téma! :-) A co se těch neplavců týče, aspoň by se tam konečně mohli uplatnit olympijští plavčíci. Protože dělat plavčíka na olympiádě musí být ta nejzbytečnější práce na světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, to jsem ani nevěděl, že tak odpovědná funkce jako olympijský plavčík existuje. Ale nejspíš je to pro ty případy, že některého z favoritů při závodě příliš tíží očekávání :-).

      Vymazat
  8. Jsi ve výborné formě, všechny glosy nádherný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, o výborné formě jsem sice měl poněkud jinou představu, ale budiž, zůstanu tedy jen u poděkování :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.