neděle 22. září 2024

Nedělní miniglosy č.746

 

Léto po vlně intenzivních dešťů o děsivých povodní postupně přechází do podzimu, byť dnes ještě panují téměř letní podmínky. Mám za sebou celkem zběsilé období s třídenním výletem do Rakouska (Vysoké Taury), dvěma chotěšovskými komentovanými prohlídkami a instalací a zahájením skupinové fotografické výstavy České federace fotografického umění v Ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné přímo v centru Prahy. Minulou neděli 15.9. kvůli zmíněnému zahájení výstavy Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti, nevyšly. A nevyjdou ani příští neděli 29.9., protože to mám pro změnu událostmi nabitý poslední den své letní samostatné výstavy v chotěšovském klášteře, kdy budu ještě provázet po výstavě opozdilce z řad zájemců (nebo zájemce z řad opozdilců :-)), ale už budu výstavu vpodvečer i balit. Máme tedy dnes takové miniglosové intermezzo mezi dvěma neminiglosovými nedělemi, pak už by se zase mělo vše navrátit do normálních kolejí, abychom ještě v říjnu dovedli Nedělní miniglosy k dalšímu jubilejnímu výběrovému číslu 750.
 
V období od vydání zatím posledních NMg č.745 jsem stihl zveřejnit tři nové články: Prvním byl text Chvála roztržitosti, v němž jsem vylíčil, kterak jsem si poněkud zkomplikoval svůj rakouský výlet, během něhož jsem ve dvou a půl dnech zažil prakticky všechna čtyři roční období.  Ve druhém článku jsem vás pozval na nově spuštěnou Velkou fotografickou výstavu přímo v centru Prahy, která bude otevřená každý den od 12 do 18 hodin až do 12. října. No a do třetice všeho dobrého jsem přidal nový příspěvek do rubriky o češtině Jazykové hrádky, článek s názvem O rozdělo - vnících.  Z předešlého období mohu ještě jednou připomenout malý numismatický výlet Parvus - středověký haléř  a přidám i neuvěřitelnou skutečnost, že jsme se na tomto blogu tento týden přenesli přes úžasnou hranici 2500 článků :-).
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu procházku po úžasné svatyni Fushimi Inari poblíž japonského Kyota, kterou jsem v reportáži z roku 2011 příznačně nazval Tunelem z oranžových bran. Nově pak přidávám mou asi nejúspěšnější blogovou "povídečku" s názvem Vražda u krbu, které už je taky neuvěřitelných 11 let. Škoda, že se na blogu nedochovala jedna z nejobsáhlejších komentářových diskusí v historii tohoto blogu, která tento kraťoučký text doprovázela :-).

Na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kteří se nemůžou dostat na moji sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá.

Kdo chce ale ještě těsně před uzavřením expozice navštívit výstavu osobně a zúčastnit se úplně poslední komentované prohlídky, můžete do Chotěšova přijet v neděli 29. září. Klášter by měl být sice otevřený až od 13 hodin, takže oficiálně mohu svolat veřejnou prohlídku až od 13:00, ale je prakticky jisté, že se budu na místě pohybovat už od dopoledne, přičemž budu střídat pobyt ve výstavním sále s vlastním focením ve sklepních prostorách kláštera (když nebudu po ruce, stačí mi zavolat na telefon 739 360 488). Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší vstup do podzimních dnů a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
V Jihočeském kraji jako v jediném vyhrála víkendové krajské volby ODS, a to takovým způsobem, že staronový hejtman Martin Kuba může v kraji vládnout i bez podpory dalších stran. Nenaplnila se tak poplašná zpráva kolující již nějakou dobu zejména po e-mailech seniorů z řad venkovské šlechty, že Kuba, Anče a hajnej chystají povolební koalici.
--------------------
Ukrajina zakázala vládním úředníkům, vojákům a dalším zaměstnancům důležitých odvětví státního sektoru používat komunikační platformu Telegram. Důvodem jsou obavy z možného špehování uživatelů i zpráv ze strany Ruska. Podobný zákaz chystá i britská vláda, která se ovšem vyjádřila, že je ochotna tolerovat alespoň Teleunci.
--------------------
Bulvární novináři, kteří se ve svých listech dlouhodobě specializují na manipulaci s korunovačními klenoty a byli v poslední době zvyklí v souvislosti s vyjímáním klenotů vždy na nějakou prezidentskou taškařici, se tentokrát po deseti minutách normálního a důstojného průběhu akce znechuceně rozešli zpět do svých redakcí. 
----------------------
Referendum v Horní Lidči rozhodlo, že v obci nemá být postaven již rozestavěný domov pro seniory, protože stavba by měla stát příliš blízko místní školy. "Není vůbec pravda, že naši občané jsou necitelní," řekla Nedělním miniglosám jedna z iniciátorek referenda. "Jen se bojíme, že senioři budou díky svým znalostem školákům napovídat a ti jim za to budou do domova oplátkou nosit marihuanu, což by mohlo v očích obyvatel domova nepřijatelným způsobem vylepšit obraz okolního světa."
----------------------
Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš se po debaklu Pirátů v krajských volbách pokusil poslat ze svého pracovního počítače oficiálním zabezpečeným kanálem nabídku své rezignace, v důsledku čehož celý vládní IT systém opět spadl.
-----------------------
Strojvůdce, který byl účastníkem železniční nehody v Praze - Libni a nadýchal při kontrole cca 2 promile, se brání tím, že pouze uposlechl i v oficiálním zápise zdokumentovanou výzvu vedení železnic z poslední celopodnikové porady, že si mají všichni pracovníci podniku nalít čistého vína.
----------------------
Po nedávné aféře s vybuchujícími pagery teď odmítají nedoslýchaví členové Hizballáhu nosit naslouchátka. Propalestinští experti se je sice snaží uklidnit, že naslouchátka by měla být zcela bezpečná, ale ti, kterých se tato uklidňující slova týkají, je teď bohužel neslyší.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

6 komentářů:

  1. Ad#6) Strojvůdce prostě jen zaspal dobu, být pod parou bylo IN před elektrifikací tratí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To spal docela dlouho. Kdyby vydržel ještě chvíli, možná by si mohl podložit hlavu i magnetickým polštářem .-).

      Vymazat
  2. Zastaralý Telegram.ny mohl dopadnou stejně jako zastaralý pager a vybouchnout...To moderní SMS se stát nemuze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pro výbuch existuje nějaký dedikovaný smajlík :-).

      Vymazat
  3. Lezarts
    Škoda pro domov důchodců, byla by to hezká symbióza na sklonku života s vyhlídkou být v permanentním “rauši”:-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Klenoty bez virozy uz nikdy nebudou klenoty ceske historie-jen hromada starych smuku!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.